Flytt till storstan är inte alltid ett lyft

Det är en myt att en flytt till Stockholm generellt sett är ekonomiskt lönsam. Ny forskning visar att det dyrare livet i storstan äter upp allt mer av den inkomstökning som flytten kan medföra.
-Tittar man på kostnader för boende i områden där de stora arbetsmarknaderna finns, som Stockholm, Malmö och Göteborg kan man se att även om de disponibla inkomsterna ökar så upptar kostnaderna för boende en allt större del, säger Martin Korpi, forskare vid Handelshögskolan som studerat inrikes flyttningar och hur de påverkar inkomster och boendekostnader.
Redan Under 90-talskrisen visade flyttforskare att det var mer lönsamt för arbetslösa inflyttare att flytta tillbaka till hemorten, trots att arbetsmarknaden generellt var bättre i Stockholm. Den troliga förklaringen var sociala kontakter säger Mats Johansson, docent på KTH som forskat om inflyttningen till Stockholm under hundra år. Troligtvis krävs en mer långsiktig strategi för att Stockholmsflytten ska bli lönsam, säger han.
Dessa forskningsrön presenteras samtidigt som inflyttningen till Stockholmsregionen slår alla rekord. Under 2011 ökade Stockholms län befolkning med 40000 personer netto. Samtidigt visar forskning från Handelshögskolan att den gamla sanningen att en flytt till storstad betalar sig snabbt inte är lika självklar längre. Boendekostnaderna och även dyrare livsmedel äter upp en allt större del av inkomsterna. (Dyrare livsmedel p g av höga lokalhyror) Enligt de nya rönen är en flytt ut från länet numera mer lönsamt än en flytt in.
Dessa forskningsrön är glädjande för oss som vill att även, glesbygd och mindre orter ska få leva vidare och kunna upprätthålla en rimlig kommunal social service så att folk inte ska tvingas flytta utan kunna välja var man vill bo och arbeta. Vilket parti ska ta upp den kastade handsken och i praktiken driva en regionalpolitik som uppfyller kravet på att ”hela landet ska leva”. En sådan politik skulle gynna både arbetslösa ute i regionerna och unga som står i bostadskö och/eller sitter i fast i storstadens bilköer.
Rune Lanestrand
svd

4 Responses to Flytt till storstan är inte alltid ett lyft

 1. Rune Lanestrand skriver:

  I en intervju i svt Västerbotten i dag säger Jonas Sjöstedt att han om han blir vald kommer att driva glesbygds- och glesbygdsfrågor. Han tycker det är ett straff att bo i Stockholm.
  Ytterst välkommet att någon ledande politiker tar upp och visar på den negativa utvecklingen med landsbygdens utarmning samtidigt med stora tillväxtproblem i framför allt Stockholmsregionen som 2011 växte med 40000 personer netto.
  Ska det bli vänsterpartiet under Jonas Sjöstedt som ska se till att hela landet ska få leva nu när centern kapitulerat för den vulgärliberala gruppen under Fredrik Federley och Annie Lööf som går under namnet Stureplanscentern? Maria Wetterstrand mp tycks också har överget landsorten och talat om miljöfördelar med centraliserat boende till bl a Stockholm. Se gärna intervjun ;
  http://svt.se/2.33919/1.2667929/det_ar_ett_straff_att_bo_i_stockholm

  Gilla

 2. smabrukartanten skriver:

  Jag är glad varje dag som jag slipper storstadshetsen! När man varit på besök i någon av storstadsregionerna så är det allra bästa den stunden när man får vända eländet ryggen o åka hem.
  Jag är en superlantis o det är jag stolt över! Skulle inte vilja bo i någon storstad ens om jag finge bo där gratis!
  Tycker synd om alla dessa unga familjer med mångmiljonlån på sina dyra hus. De flesta husen i storstäderna måste vara prissatta långt över det reella värdet. Skulle priserna sjunka drastiskt så är det många som råkar illa ut, med stora skulder.

  Gilla

 3. Birgitta skriver:

  Har antat detta en tid… Tack för alla fakta!

  Gilla

 4. sven gustavson skriver:

  Hej!
  Jag har i 25 års tid betraktats som motvalls kärring därför jag hela tiden i ”gamla” Centerparetiet talat mig varm för lokalsamhället och kanske med en viss humor men med seriös mening sagt..
  Häng upp en banderoll över motorvägen från Göteborg där det står,
  ”Åk hem och förverkliga dina drömmar i din hembygd”.
  Men,, dropparna på stenen måste tydligen falla!!!
  Sven G.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: