Underkastelsen vill varna för kemikalierna i mat och miljö

En film om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod, som ett resultat av de kemiska ämnen vi har spridit i vår miljö under de senaste 70 åren. Den svenska dokumentärfilmens nestor Stefan Jarl riktar kameran mot det största hotet mot mänskligheten. Praktiskt taget alla allergier och allvarliga sjukdomar som cancer beror på kemikalier som våra kroppar inte kan bryta ner. Särskilt känsliga är barn.
– Undvik bekämpningsmedel: Titta på filmen Underkastelsen http://www.youtube.com/watch?v=zTMRi0ElqTk
– Vet du vad du äter?
En film om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod. Stefan Jarl. Min idol inom filmvärlden har tagit fram ytterligare en film om hur vi håller på att såga av den gren vi sitter på.
Kemibolagen betraktar jag som vår tids mest hänsynslösa och närmast kriminella företag. Inte minst GMO-företag som Monsanto, Syngenta och BASF.
Bjud in grannar och vänner och se filmen och sedan diskutera den och se vad ni kan göra tillsammans för en renare miljö med mindre kemikalier. Handla ekologiskt. Rensa ut bland flaskorna under diskbänken och i ”kemiförrådet”. Sluta spruta gift. Inget mer Round Up på maskrosorna. Börja odla ekologiskt själv om du har lite jord. Börja med krukor på balkongen eller en del av den energislukande gräsmattan om inte annat. Ingen kan göra allt. Alla kan göra något.
Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren

33 Responses to Underkastelsen vill varna för kemikalierna i mat och miljö

 1. ragnhild skriver:

  Rune Lanestrand. Jeg registrerer at filmen ”underkastelsen” finnes på http://www.underkastelsen.se
  Den var jo for viktig til å forsvinne til et eller annet arkiv. Mvh. 🙂

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Till syvende og sidst finns det bara ett sätt att knäcka kemijättarna – BASF, Monsanto et al. – och det är i grunden busenkelt.
  Varje stort multinationellt företag är, med få undantag, börsnoterat. Kan man få investerarna att sky BASF- och Monsantoaktier som pesten, så kommer deras borsvärde att trilla ner i källaren – och då hamnar de genast i MYCKET stora svårigheter…
  HUR man ska sänka dem på börsen har jag inget svar på så här rakt upp och ner, men någon kreativ person som följer den här bloggen kanske har någon ljus idé. Money talks…

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Intressant artikel – men inte ett ord om situationen i Sverige beträffande hormonskadliga ämnen i kosmetika och kroppsvårdsprodukter.
   Själv har jag sedan snart fem år skippat alla skumma duschtvålar, och kör med vanlig grönsåpa för min personliga hygien. Den är effektiv, hudvänlig, dryg och billig – strax under 20:- på Willy:s för en liter – och det är en beprövad naturprodukt!

   Gilla

 3. ragnhild skriver:

  Nyhet? :
  http://forbrukerportalen.no/Artikler/2012/Ikea%20faser%20ut%20ho
  hormonforstyrrende/störande %20stoffer

  Ikea förste globala bedrift som faser ut hormonstörande stoffer, bl.a. parabener. Inte värst … 😉

  Hoppas det går bra att läsa norsk – sidan är värd att få med sig..

  Gilla

 4. Eva Ivarsson skriver:

  Nu blir det många intressanta inlägg här- nog är vi berörda av all info det här forumet ger ! Det är bra! Läste om Permakultur och kollade på youtube klipp verkar mycket lovande.Så mycket att trimma geniknölarna med t.ex: http://bergodalbana.blogspot.com/2011/03/karnkraft-myter-risker-och-fakta.html. lite om kärnkraft , som lätt glöms bort-den genererar bara elände!!

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Glädjande och uppmuntrande läsning av Tommy Hammarströms välunderbyggda ledare i gårdagens Expressen som slutar så här;
  ”Från DN:s malliga horisont finns inget så fånigt som att drömma om den lantliga vägen, när all demografisk och ekonomisk realitet talar för den urbana uppblåstheten.
  Det var länge sedan DN satsade på natur och miljö, nu är det bara den dagliga bilagan Sthlm som gäller.
  Och det blygsamma naturbruksupproret kan knappast rubba draken eller vända strömmen, men det är ändå en stor sak att det faktiskt pågår.
  För det handlar om den ekologiska realiteten och den är, i det uthålliga perspektivet, överordnad både ekonomin och den urbana självtillräckligheten.”
  DN och Bonnierkoncernen har alltid föraktat och skrivit ned landsbygden och människorna som kämpar där. Klicka nedan för att läsa hela artikeln. Vi lantisar instämmer. Och vi vet att Hammarström har rätt. Storstaden är en kräftsvulst och en ekologisk omöjlighet. Därför kommer landsbygden av nödvändighet att återbefolkas om vi ska klara miljön.
  http://www.expressen.se/ledare/hammarstrom/1.2687282/naturbruksupproret-ett-motvalls-uppror

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Fantastiskt bra! För från Expressen brukar inte komma så mycket läsvärt annars o det är ju sant det han skriver! Det börjar jäsa bland landsbygdens folk lite överallt. Det börjar som en liten jästsvamp men får den fäste kan den nog föröka sig och komma upp till ytan så småningom. Städer är så sant bara tärande på miljön. Det är faktiskt så att landsbygden är den närande delen. Fast de rika i storstäderna med alla sina pengar tror tvärt om! Om pengar skulle bli värdelösa över en natt ock det sedan inte levereras matvaror till staden vad ska dess invånare då leva av? Pengar har inget eget näringsvärde.
   Papperslappar o metalltrissor!!

   Gilla

 6. Eva Ivarsson skriver:

  För att balansera lite : om ni inte sett dessa youtube – klipp så titta gärna , man blir så glad, Per Wilholm har tipsat: http://www.youtube.com/watch?v=xShCEKL-mQ8.
  Hoppas alla tecken kom med!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Eva för den fina filmen som så tydligt visar att det finns alternativ till det energikrävande och ohållbara industrijordbruket. Och att det finns människor som inser faran med vårt totala oljeberoende. Det räcker med att oljan blir dyrare för att det ska kollapsa. Därför måste en övergång ske till småskaligt energisnålt ekologiskt jordbruk. Hjälp till att sprida denna värdefulla och uppmuntrande film.

   Gilla

   • smabrukartanten skriver:

    Ja, det var en film som ändå gav ett visst hopp! Det finns som tur är människor som är på rätt väg.
    Man kan ju använda naturen för att leva av dess tjänster utan att samtidigt förgöra den och då är ju den biologiska mångfalden det allra viktigaste för vår överlevnad. Och jag tänker lite på det som Gunnar Lindstedt skrev i sin bok Svart jord att många fler kommer att bli tvungna att arbeta med odling av livmedelsgrödor eftersom det blir muskelkraft som till viss del, kanske till stor del kommer att ersätta oljan.
    Tankarna med permakulturen tycker jag verkar väldigt intressanta. Har sett bl a täckodlingar som fungerar väldigt bra i en vanlig trädgård och ger rika skördar utan att jorden utarmas eller att man behöver gräva eller hacka en massa. Trädgårdsodling även för den som inte vill slita!

    Gilla

 7. Örjan Wedin skriver:

  Som vanligt när dylika dystra påståenden kommer upp vill jag påpeka att mänskligheten inte alls håller på att dö ut. Medellivslängden i världen ökar och barnadödligheten sjunker

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Hur länge tror du den kurvan kommer att fortsätta peka uppåt?
   De som blir gamla nu föddes ju i en tid när alla de moderna gifterna inte fanns. Dagens småbarn föds med dem direkt. Att spädbarnsdödligheten har sjunkit beror väl till stor del på att man är renlig vid förlossningar nuförtiden och att man känner till att det finns bakterier. Dessutom finns ju teknik inom sjukvården som inte fanns för 80 -100 år sedan.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Örjan,har du inte märkt att cancern galopperar bland vänner och bekanta. Och kryper allt längre ner i åldrarna. Har du inte hört talas om att nästan var tredje skolbarn inte bara lider av allergier utan många måste också ha specialmat p g av överkänslighet. Kroppens reningsorgan orkar helt enkelt inte med samtidigt som förgiftningen i vår miljö tilltar.
   Det senaste är diskbänkar, köksinredning, skärbrädor, disktrasor, kläder som har inbyggt gift som ska avges under dess livslängd. Vilket kommer att trigga fram ännu farligare bakterier.
   Jag är ingen undergångsanhängare men när man intalar sig att allt bara blir bättre och detta blir en ursäkt för att passivt se på när miljön förorenas och förstörs då blir optimismen till en fara för framtiden.

   Gilla

   • Örjan Wedin skriver:

    Vad gäller överkänslighet och allergier snarast beror på att vår renlighetsnivå ger immunsystemet för lite att göra. Cancerökningen hänger ihop med ökad medellivslängd.
    F.ö verkar olika kretsar ha olika förklaringar på det onda i tillvaron.
    Antroposoferna skyller på vaccinet, scientologerna på psykiatrin, alternativodlarna på bekämpningsmedlen o.s.v..

    Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det finns en stor reserv fosfor som slösas bort. Urinen som i dag går till reningsverken och sedan ut i vattendragen innehåller både kväve och fosfor. Om detta återfördes till jorden med urinseparerade toaletter skulle det bli ett betydande bidrag av kväve och fosfor till våra jordar. Sluter man bara kretsloppet kommer fosforn och kvävet tillbaka till jorden.
   I stället övergöds vattendragen i dag p g a vattentoaletterna som ur miljö- och energisynpunkt är helt föråldrade. avloppssystem.

   Gilla

 8. Gräsrot skriver:

  Bra jobb du gör Rune. Du är min idol sedan 20 år tillbaka.
  Det känns jobbigt att man inte kan påverka det som sker mer.
  Men om alla försöker undvika gifter i mat och andra konsumtionsvaror blir det kanske bli en förändring till slut.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Ja man kan ju försöka att undvika de gifter som går att undvika.Äta ekologiskt odlad o framställd mat. Då slipper man åtminstone rester av bekämpningsmedel.
   Även på klädsidan är det ju mycket gifter med i spelet. Ett sätt är ju att köpa ekokläder eller begagnat på Erikshjälpen eller liknande ställen. Då gör man ju nytta på flera sätt.
   Själv utnyttjar jag naturmediciner så långt det går. Istället för alla starka kemiska mediciner. Så länge man inte blir tvungen till det andra.(kemikalierna) Går på behandling hos en alternativmedicinare sen flera år tillbaka och det har hjälpt mycket mot min muskel o ledvärk.

   Gilla

   • Gräsrot skriver:

    Kul att få ett svar.
    Ja det enda som kan vända utveckling är hur/vad vi väljer att konsumera. Jag tänkte faktiskt speciellt på kläder. Först efter att ha sett ”Modets offer” från dokument utifrån insåg jag hur stort problem det är.
    Och ja, naturmedeciner kan förebygga sjukdomar. Det är jag helt övertygad om av egen erfarenhet. Mycket kan man dessutom också själv hämta helt gratis från naturen.Tänk om allmänheten skulle upptäcka det. Det skulle drabba läkemedelsindustrin väldigt hårt.

    Gilla

 9. ragnhild skriver:

  Dette var sterkt. ”Ja, alla måste se den” videoen. Den ligger ute til 5.2. – men lenkes den herifra, så blir den her?

  Så mycket vi har blundat för.

  Jeg tror ikke på noen endring før på svært lenge, om noen gang. Man kunne jo begynne å lure på om ikke de kyniske industrilederne allerede er ofre for ”sin egen medisin”.

  Vi hører jo om kjemikalier som blir tatt bort fra markedet. Det monner jo lite så lenge det fosser ned mange fler fra disse industriene; kjemikalie-/legemiddel-/og ja til og med mat-industrien.

  Nå ser vi at troen på våre evner til å stadig å ”nå lengre” i den industrielle utvikling ikke samsvarer med praksis. Noe ble tapt av syne på veien. Griskhet og nevnte kynisme blindet oss.

  Der ble sagt at ved legebesøk så spurte alltid legen om, og hvilke medisiner pasienten brukte for ikke å risikere komplikasjoner når en ny medisin ble foreskrevet. Mens her pøset, og pøser man ut den ene kjemikaliet etter den andre. Forsvant ett fordi man innså at den var for farlig for menneskeheten, så sto fortsatt laboratoriene og forskerne klare til å komme med noe annet …… Helt bevissløst. Og forskerne, som kanskje visste – visste ikke alikevel – det var jo bare en jobb. Og som ”brikker” i maskineriet … hvorfor tenke konsekvenser – det er det ikke mange som noen gang har maktet – forståelig nok. ? Men dere, der har vært mange, mange giftskandaler ikke minst i USA oppigjennom – de kommer vagt tilbake nå i min erindring. De ble – og har mer eller mindre blitt dekket over – og eksperimenteringen med mennesker har fortsatt til man er kommet til dette nivået. Fryktelig.

  Nei, jeg tror ikke på noen endring før omfanget av skadene blir så store og synlige at øynene automatisk forblir i åpen posisjon av seg selv. Hvor er vi da?

  Gode representanter for forskerne, og et unikt program.

  Takk Rune Lanestrand. Veldig glad for å få med meg dette. Men også jeg er veldig, veldig trist.

  Reknar med at det också kommer på norsk TV – mitt har jag dock pr. 1. januar gjord mig af med 😉

  Gilla

 10. Valther skriver:

  En eloge till alla som deltar i arbetet mot en värd utan kemikalier där kan man inom småbrukarrörelsen kan vara föregångare.

  Gilla

 11. Birgitta skriver:

  Fostret hos djur och människor genomgår en programering av cellerna. Utvecklingen av hjärnans celler sker vid olika tidpunkter – för människan strax innan födelsen för små försöksdjur, t ex råttor och möss efter födelsen… Exponering av hormonstörande kemikalier kan i en speciell fas i fosterutvecklingen skada cellernas utveckling… Skador visar sig tidigt hos barn t ex koncentationssvårigheter förmåga att skilja på vad som är rätt och fel, fettma, ADHD, autism, diabetes, cancer och eller senare i livet t ex i förmågan till reproduktion… Bisfenol A, en hormonstörande kemikalie, finns framförallt i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, kontaktlinser, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper. Mindre än fem procent av all producerad bisfenol A används i olika typer av matbehållare, till exempel nappflaskor (inte efter mars 2011) och konservburkar, och i enstaka artiklar för mikrovågsvärmning, genomskinliga pipmuggar och förvaringskärl samt hårda vattenflaskor som används vid sport… Jag var i princip kemikaliefri när jag föddes, men hur ser det ut för mitt barn…

  Gilla

 12. Birgitta skriver:

  Cheers – vi bjuder våra barn på kemikalie-coctails redan i fosterstadiet – människan släpper ut kemikalier som får fiskar att byta kön – månniskans påverkan, utsläpp av kemikalier i naturen finns nu inbakad i det ekologiska systemet fem generationer tillbaka – kemikalier som kommer från samma fossila bränslen som orsakar klimatförändringarna…

  Gilla

 13. Birgitta skriver:

  ALLA MÅSTE SE DEN NU!!!!!!

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Det är verkligen lite kommentarer på det här inlägget hos Rune!
   Är det så att folk inte törs se filmen eller bryr man sig inte!! Som jag skrev och som andra kommenterar här så lämnar den ingen oberörd.
   Jag är faktiskt lite förvånad! För mig är miljöfrågor de absolut viktigaste allt annat kommer på andra plats. Det handlar ju i förlängningen o vår existens!!!

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Det är säkert en kombination av att många inte förstår hur allvarligt läget är och inte heller orkar se sanningen i vitögat. Lydmedierna gör ju också allt för att ge en mer glättad bild av miljösituationen. Och då tar man gärna den till sig. Vill ändå tro att fler och fler förstår att vi inte kan fortsätta att förbruka och förgifta naturen på det sätt som nu sker.

    Gilla

 14. smabrukartanten skriver:

  Har sett filmen. Den lämnar ingen oberörd!! Det jag minns mest är några ord som en kvinnlig forskare sa i slutet av filmen att: Alla dessa gifter o kemikalier som vi äter o omger oss med kommer att göra slut på oss långt innan klimatförändringarna hinner ifatt oss. Detta med alla gifter i vår miljö o i vår mat är en debatt som ingen orkar ta i. Det verkar vara som titeln på filmen vi har underkastat oss kemiindustrins makt över oss. Det finns naturligtvis människor som reagerar oerhört på detta men det jag menar är att det finns ingen allvarlig debatt som är allmänt förekommande. Som allt detta om klimatdebatten att man måste få ner koldioxidutsläpp m m. Alla gifter som florerar omkring oss är det ingen som orkar eller kanske inte vågar prata om. Det är ju inte bara kemiindustrin utan även läkemedelsindustrin som också förser oss med en massa miljöförstörande ”skit”. Ibland känns det som före romarrikets fall folk är blaserade o skiter i vad som händer omkring dem. Och det är som du säger ensam kan man inte göra så mycket men blir man många som tycker eller jobbar för samma sak så kan det ge resultat.
  Fick den glada nyheten imorse att kemibolaget BASF ger upp sin odling av Amflorapotatisen i Europa på grund av det motstånd som finns mot GMO. Synd bara att det flyttas till det redan hårt kontaminerade Syd- Amerika.
  Det bästa vore om man kunde utplåna dessa bolag o deras skräpprodukter från jordens yta!
  Tyvärr har de ju lyckats skapa stabila giftmolekyler som är näst intill onedbrytbara. Ett exempel är ju det gamla hederliga DDT. Det finns inte ute i miljön längre men alla levande varelser både människor o djur bär det i kroppen.

  Gilla

 15. Lisa skriver:

  Det finns nog inget som jag är så oroad över som detta. Vi utsätts från alla håll och kanter, mat, luft, vatten, kläder, tekniska produkter, leksaker, strålning, vacciner, mediciner… och det påverkar oss allt och alla, människor, djur och natur, för oöverskådliga generationer framåt. Det påverkar våra hormoner, vår reproduktionsförmåga, vår hälsa, vår andlighet, ja, det mesta, och det kommer inte allt ensidigt från ett håll, men sammantaget blir vi sjukare och får allt diffusare symptom och svår diagnostiserade sjukdomar, som kräver mediciner med allt fler biverkningar. Samtidigt, när jag läser på förpackningarna i affären, innehåller nästan 95% gifter, antibiotika, smakförstärkare, aspartam, GMO, (GMO behöver inte märkas om det finns i t.ex. vitaminer, eller kött där djuren är uppväxta med GMO-foder.) och andra skadliga ämnen. Läs på äkta vara.org om vad alla E-nummer innebär. Kor behandlas med något ämne, läste jag häromdagen, som gör att de vill mjölka oftare, som påverkar oss, minns inte hur. Det är ett heltidsarbete att läsa på och ta hand om sin familj så att de inte får i sig alla dessa gifter. Allt för att, heter det, ska bli billigare och produceras snabbare, för att ge vinster någonstans där uppe. Börja odla själva! Fast det där med fröer ska inte vara så lätt att få tag på inom snar framtid, inte ekologiska i alla fall. Vi MÅSTE återta andra värderingar och inte offra till besten ”marknaden” som kräver fler och fler offer för att kompisligan som styr besten ska få mer vinster.

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Visst känner man sig maktlös! Filmen gör att man undrar: vad har vi gjort, hur minskar man påverkan, kan man skydda sig på något vis? Svar: vet ej dyker upp!! Mållös sitter man i soffan – är loppet kört? Ren luft, rent vatten, ren mat -vi gör så gott vi kan. Känns för stort att ta till sig!

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Eva, visst ser det mörkt ut ibland. Men man får aldrig ge upp. Det är under ens värdighet. Det finns små ljusglimtar. Smabrukartanten upplyste om att GMO-industrin drar iväg från Europa p g a det folkliga motståndet.
    Det räckte inte att de backades upp av EU, Marit Paulsen, Eskil Erlandsson m fl samt köpta och korrumperade byråkrater i Bryssel. De fick ändå ge sig.
    Utgår från att det gäller alla försöksodlingar också i Sverige. Annars måste vi fortsätta demonstrera. Det gäller nu att flytta fram positionerna och kräva märkning av kött och ägg där genmanipulerat foder ges till djuren.

    Gilla

   • Birgitta skriver:

    Kan inte låta bli att hålla med Eva att det är fantastiskt att följa din Blogg Rune, minns inte hur jag hittade hit men följer den stadigt sen minst en månad tillbaka. Jag håller oxå med Rune att man får aldrig ge upp (det brukar jag få höra av min dotter när det ser som mörkast ut eller när jag svär över hur trögt det går). Då tänker jag, vad fantastiskt att jag kanske gett henne detta driv redan (10 år) hon det tillbaka : ))
    http://www.sambruket.se/traeffar-kurser-mm/jordbruk-smaabruk-sambruk

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: