Ved i stället för kärnkraft


Nästa vinters finhuggen björkved till kakelugnarna är nu uppstaplad i söderläge vid magasins/vedboväggen.
När det är så här kallt räcker Wamslern/köksspisen och kakelugnarna inte riktigt till.
Då sätter vi fyr i en liten vedpanna i källaren. Den är försedd med så pass grova rör att den har självtryck och fungerar även om strömmen går.
I natt hade vi minus 25 grader vilket är ovanligt kallt i nordvästra hörnet av Västergötland på gränsen till Bohuslän och Dalsland.
(klicka för större bild)
Rune Lanestrand
dn svt gp ab sr dn

3 Responses to Ved i stället för kärnkraft

 1. smabrukartanten skriver:

  Fin vedstapel Rune! Ja det är skönt när man har så det räcker av torr ved i vedskjulet. Vi hade också drygt -25 igår natt. Här är det inte ovanligt med köldknäppar vissa vintrar (högland o zon 5). Vi eldar bara med ved nu och det fungerar tack vare att någon alltid är hemma. Har en lite äldre kökspanna med självcirkulation,det bästa med den är att den fungerar lika bra om man är utan ström. Detta har räddat oss vid långa strömavbrott på vintern. Det är nog så att de flesta som bor som vi ute på landsbygden har det betydligt bättre förspänt vid t ex strömavbrott än vad folk som bor i städerna har. Hörde just imorse på nyheterna att det varit strömavbrott upp åt norra Sverige nånstans kanske var det Gävle?
  De hade blivit av med fjärrvärmen i flera timmar. Sånt blir fort kännbart i kylan.
  Jag brukar tänka när jag hör sånt: Tänk vad sårbart samhället ändå är. Långa strömavbrott i tätorter där folk inte har några andra möjligheter till uppvärmning, o dessutom blir de ju snabbt av med vattnet. Det är ju också ett stort problem.
  Här finns en grävd brunn så det klarar sig det också om det kniper. Men jag tänker på mina föräldrar som bor i samhället o är beroende av att allt fungerar. Men skulle det bli allvar får man väl åka o hämta hit dem. Man kan ju inte låta de gamla frysa ihjäl!!
  Ibland är det nog nyttigt med lite längre strömavbrott man måste använda den praktiska delen av hjärnan. Upplevde det särskilt när vi var utan ström nästan en vecka efter den stora snöstormen i november 1995. Det är precis som man växlar över på ett annat sätt o tänka. Jag tror det är bra för överlevnadsförmågan.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Ingalill för bra betyg på vedstapel. Javisst är den fin och rolig att göra också. Jag tycker om att hugga träden,köra hem, kapa, klyva, lägga upp till tork och att i arla morronstund få lyssna till knastret i vedspisen. Det är så livgivande.
   Det är som du skriver nyttigt med lite längre strömavbrott ibland så vi blir påminda om hur sårbart vårt högteknologiska samhälle har blivit. Försvinner fjärrvärmen och det är minus 25 dröjer det inte länge förrän det blir kallt i huset eller lägenheten.
   Det skulle behövas nya byggnormer med krav på åtminstone en vedeldad värmekälla i varje hus och helst också i flerfamiljshus.
   Vi kan nog räkna med tuffare tider både vad gäller energi- och matförsörjning. Därför borde i första hand varje nybyggt hus även förses med en jordkällare. Antingen för eget odlade produkter, vilket kommer mer och mer, eller att man köper in potatis, rotfrukter och frukt på hösten när priserna är lägre.
   Ett ökat decentraliserat lagerhållande skulle också gynna både den egna plånboken och det svenska jordbruket samtidigt som det minskar energikrävande transporter av livsmedel från andra sidan jordklotet.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Ett sätt att fixa reservvärme i en stadsvåning i händelse av strömavbrott vintertid är en fotogenkamin. De som finns att köpa idag är synnerligen bränsleeffektiva, och de osar inte nämnvärt. Dessutom kan man värma vatten på dem. Har själv använt en dylik under en vistelse i en dansk kolonistuga på vårvintern, och jag kan intyga att jag slapp frysa!
    Minns inte vad en fotogenkamin kostar, men det rör sig inte om någon förmögenhet direkt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: