Avsätt Ringhals ledning

Uppdrag gransknings program om Ringhals kärnkraftverk bekräftar alla de misstankar jag har om hur det slarvas med säkerheten på våra kärnkraftverk. Först var det nära ett reaktorhaveri i Forsmark där det i en internrapport konstaterades hur undermåligt säkerhetsarbetet sköttes på verket.
Branden i reaktorrummet i Ringhals är allvarligt. Men ändå allvarligare är att ledningen för kärnkraftsverket mörkat och hemlighållit uppgifter om hur branden kom till och dess omfattande konsekvenser.
Trots att Ringhals står under särskild bevakning av SSM (Strålskyddsmyndigheten) fortsätter det med nya fel och slarv vid driften. De misstag som gjorts och som till synes inte vara någon ände på kan bara leda till ett krav: Byt ut hela ledningen för Ringhals och börja avveckla samtliga kärnkraftverk innan det inträffar ett reaktorhaveri. De svenska tillhör, genom den hårda uppgraderingen, de mest riskabla i världen.
SSM har också ett stort ansvar och jag kan inte frigöra mig från att tillsynsmyndigheten visste mer än de ger intryck av. SSM mörkar och medvetet förminskar alla risker med kärnkraften. Inte minst följderna efter reaktorhaveriet i Fukushima.
Vattenfalls vd Öistein Löseth har högsta ansvaret. Fortsätter det ytterst farliga slarvet med säkerheten borde även han sitta lös i sadel. Ansvariga miljöminister Lena Ek har det högsta politiska ansvaret. Vad drar hon för slutsatser. Men som vanligt i Sverige ställs aldrig någon till ansvar när det gäller befattningshavare på de högsta pinnarna.
Forsmark och Ringhals inger oro. Men jag tror att Oskarshamns kärnkraftverk som har flest störningar och nödstopp är nog den allra farligaste kärnanläggningen.
Rune Lanestrand
dn sr dn svd sr dn

12 Responses to Avsätt Ringhals ledning

 1. smabrukartanten skriver:

  Ville bara tipsa om en dokumentärfilm med anknytning till kärnkraft o användning av utbränt uran!
  http://svtplay.se/v/2714225/dokumentutifran/arvet

  eller:
  http://svtplay.se/t/103472/dokument_utifran

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Tack Pierre Ringborg för klippet ur Hallands Nyheter vars ledarsida är (c). Det är mycket glädjande även om det var ett frågetecken efter rubriken. Hårdare kan kanske inte Yngve Sunesson gå fram då Hallands Nyheter numera ägs av Hjörne och Stampen som är ett avskräckande mediabolag, med en rad lydmedia med GP i spetsen, som helt behärskar tidningsmarknaden i Västsverige.
  http://hn.se/asikter/ledare/1.1523839-dags-att-stanga-ringhals-

  Gilla

 3. Anders R. skriver:

  Kan inte ägarna till vattenfall ta tag i förfallet?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   I varje fall har de inte gjort det ännu. Oavsett regering, ansvarig minister eller vd för vattenfall. Det måste vi bilda opinion för. Men det är inte lätt då lydmedia är kärnkraftskramare. De lyfte knappt på ögonbrynen över det häpnadsväckande slarv och den nonchalans, vid Ringhals, som Uppdrag granskning visade.

   Gilla

   • Anders R. skriver:

    Min fråga var ironisk, jag är övertygad att de FLESTA politiker är politiker för de vill vara något inte för att de vill göra något.

    Tänk om alla medborgare förstod fullt ut att staten är ägare till vattenfall, med andra ord 100% ansvariga.

    DESSUTOM är ägaren=staten kontrollmyndighet för att säkerheten är tillfredställande.
    Konstigt att reportrarna på uppdrag granskning inte påpekade detta?

    Gilla

 4. smabrukartanten skriver:

  Som det ser ut nu så är det bara en tidsfråga när något allvarligt kommer att inträffa!
  Att hålla på o slarva med såna farliga saker som kärnkraftverk är ju vansinne! Dessutom är ju de svenska kärnkraftverken både gamla o förmodligen ganska slitna. Detta märks ju av alla stopp som är ideligen särskilt vintertid, men det är nog även strategiskt gjort för att kunna ta ut ett högre pris på elen o skylla på att man måste köpa in el när den är som dyrast.
  Detta istället för att göra stora reparationer sommartid när det behövs mindre med el.
  Och som Lisa skriver så knåpar nog regeringen på att samla pengar till att bygga ett tiotal nya svindyra kärnkraftverk.
  Då blir det väl inget kvar till sjukvård äldrevård o skolor.
  Då är vi nog snart tillbaka i 1800-talets klassamhälle på allvar. Ja hu vale säger jag man måste försöka att inte tänka på det!!

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Ja, risken är överhängande när Reinfeldt nu inbjuder s till en energiöverenskommelse. Och som utgångspunkt för en uppgörelse med s ställer krav på nya kärnkraftverk.

  Gilla

 6. Lisa skriver:

  Detta kommer nog att leda till att regeringen beslutar att bygga nya, ”säkrare” kärnkraftverk. Så blir den dyra kärnkraften ännu dyrare.

  Gilla

  • Matte Patte skriver:

   Är kärnkraften dyr!?
   Produktionspriset med straffskatt ligger på 20 öre/kWh…

   Är det dyrt!?

   Gilla

   • smabrukartanten skriver:

    Bygga nya kraftverk är dyrt!

    Gilla

   • Eva Ivarsson skriver:

    Vad lägger man in i frågan:Är kärnkraften dyr?? Måste inte alla parametrar beaktas? 20öre/kWh vad innefattar det? Ett vidare synsätt med hela scenariet från första borrningen efter uran till löst( ?) problem med slutförvaring är väl vad som måste beaktas! Vad med kommande generationer kommer de att tycka att vi varit riktigt SMARTA ?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: