Tronföljden är säkrad

Gratulerar Victoria och Daniel till den lilla prinsessan. Därmed är tronföljden säkrad och vi slipper en utveckling mot president som statsöverhuvud. Där vi tvingas välja bland avdankade partipolitiker. Carl Bildt tex. Det räcker för mig att vara emot president. Finland är ett avskräckande exempel där f statsministern Pekka Haavisto nyligen valdes till president. I stället behövs lite motvikt till den självgående partieliten som breder ut sig allt mer i takt med att allt färre engagerar sig i partierna.
Nu har den mallige och rekationära Herman Lindqvist föraktfullt uttalat sig om namnet Estelle. Han är väl sur över att han inte blivit inbjuden till någon middag på slottet till vilken han i sin upphöjdhet har ansett sig självskriven som hedesgäst.
Rune Lanestrand
gp sr svt svd dn svt gp svd dn dn svt ab dn sr gp dn sr svt

15 Responses to Tronföljden är säkrad

 1. kao skriver:

  Namnet är jättefint. Det fanns en ingift Bernadottskvinna med det namnet som var polare med kungens mamma, så det är väl inget konstigt. Hon var djupt engagerad i scoutrörelsen och dog 2006. Dessutom gjorde hon en massa annan nytta. Båda damernas män dog i 2:a världskriget.

  Herman Luindqvist är nu mycket ångerfull för sitt uttalande angående lämpligheten/olämpligheten gällande lill-sessans namn. Kanske har han svunnba minne själv av någon nattklubbsdrottning med namnet Estelle och därför reagerar så 😀

  Kao

  Gilla

 2. smabrukartanten skriver:

  Det där med pengarna som kungahuset kostar… hmm vad kostar då inte vårt EU medlemskap netto! Och de pengarna går nog inte oavkortat till behövande utan mycket till en parasitisk ”elit”.
  Kungahuset kan vi gott ha råd med. EU kan vi vara utan!
  Förresten presidenter jobbar ju inte ideellt heller.

  Gilla

 3. Ragnar Blomqvist skriver:

  Tack Rune, intressant att ”prata” med Dej. Jag anar att Du läst vad jag skrivit på min hemsida. Men tycker Du verkligen att kostnaderna för det totala kungahuset motiverar kungehusets ställning. Jag tror att vi båda vill ha en utjämning i samhället i ekonomiskt hänseende. Om alla trasiga,vilsna och föräldralösa barn i Sverige finge miljonerna som går till kungahuset, då tror jag att samhället skulle må bättre, inkl både Du och jag!” Innan Du avfärdar min kungliga kommentar, snälla, läs boken ”Den motvillige monarken”. Jag tror inte att allt som står där är överdrifter.
  MVH Ragnar

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   För att undvika missförstånd vill jag bara säga att jag i högsta grad respekterar din inställning. Och Ragnar, vi är väldigt överens om att vi måste få en utjämning i samhället och mellan generationerna. Jag mår riktigt illa över de växande klyftorna. Jag tror tyvärr inte att det blir mer pengar till trasiga, vilsna och föräldralösa barn om vi avskaffar kungahuset. En president kommer att kosta lika mycket. Och en hel del kostnader rör ju historiska byggnader som är vår historia och som måste hållas i skick. Däremot borde själva hovstaben slimmas. Där ryms en hel del tärande foderoxar. Som dessutom är dåliga rådgivare. Det kanske kommer förändringar inifrån. Daniel vet ju hur man kan leva enklare och ändå ha det bra. Ingen vet vad han kan komma med när han blir varm i kläderna. Jag tar det inte så allvarligt men måste nog erkänna att jag är svag för den tusenåriga traditionen med en kung på tronen. Det finns också epoker där kungen ställde sig på böndernas sida mot adel och jorddrottarna hemska regemente mot allmogen. Sedan anser jag att det i dessa dagar finns mycket viktigare frågor att lägga krut på än att avskaffa monarkin. När den inte längre fungerar avskaffar den sig själv. Jag är också lite svag för Victoria som verkar vara en rejäl tjej vilket hon bl a visat i sitt val av Daniel.

   Gilla

   • Ragnar Blomqvist skriver:

    Hej! Vi blev inte klara i vårt samtal om “den motvillige monarken”. Du svarade med att Du inte läser böcker skrivna med kriminella förtecken. Den invändningen godkänner inte jag. Om Du vill vara trovärdig även i fortsättningen är det viktigt att vara seriös också i denna fråga. Du kan inte avfärda boken, om Du vill framstå som trovärdig, om Du inte läser boken innan Du dömer ut den. Då gör Du Dig skyldig till samma sak som minst hälften av befolkningen gör sig skyldiga till: Nämligen att tro utan att veta! Förresten var hittar man inte förbrytare och förfalskare? Finns det någon grupp i samhället som går fri? Kungahuset gör det inte, Minns Haijby affären, sök på Googel om Du glömt. Politikerna går inte fria, minns Geijeraffären så sent som slutet på 1960 talet. Hur är det med våra rättsvårdande myndigheter, typ åklagare och polis. Hur rena anser Du att de varit under år som flytt?

    Gilla

  • Nina Edmundson skriver:

   Jag håller fullständigt med Rune. Tror inte svenska folket tillräknas en enda krona för att kungahuset skulle avskaffas. Dessutom – är en president gratis?? Knappast. Bättre då att vi träder ur EU som bara är en lek typ ”roffa åt sig mest” och där vi ständigt inbillas att vi har sååå mycket att säga till och påverka och att vi får oändligt mycket stödpengar tillbaka, pengar som vi betalat själva och som vi ska vara jättetacksamma för att få en bråkdel tillbaka. Nej behåll kungahuset. De har ingen makt i politiken, vilket är bra och gör dessutom god PR för Sverige.

   Gilla

   • Valther skriver:

    Bra Nina jag hade inte kunnat säga det bätre själv.
    Har varit i politiken själv sedan 70-talet det är inte några snälla mäniskor som vill lösa samhälliga problem. Den största anledninge är att berika sig själv så därför omger sig de ledande med en massa totalt odugliga personer. Om inte dessa stöder ledninge så byts de ut genom en av ledeninge kontrolerad valberedning.

    Gilla

 4. Ragnar Blomqvist skriver:

  Hej Rune, jag visste inte att Du var kungatrogen! Titta in på min hemsida och läs vad jag tycker! Om intresse finns!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ragnar, det är inte så komplicerat. Jag är för kung för jag vill inte ha president vilket blir följden om monarkin avskaffas. Skulle vi välja president i dag skulle det precis som i finland bli en politiker. troligen Carl Bildt då erfarenheten visar att det största partiet tar den posten. Partibunkrarna tillhör i dag de mest odemokratiska och korrumperade nästena. Böcker av författare som bygger på uppgifter från maffian har jag inget förtroende för. Hetsen mot kungen är startad av grupper högt upp i samhället som vill åt den posten.

   Gilla

 5. zoega59 skriver:

  bortbytingen kanske inte ens vill axla rollen som statschef

  Gilla

 6. Robban skriver:

  Antingen är detta god satir eller också bloggar du från uppånervända världen. Avdankat, självförhärligande och elitistiskt är ju annars ord som är närmast synonymt med vårt kungahus.

  Låt oss äntligen ta steget fullt ut och demokratisera även valet av statschef. Så får den lilla flickan själv välja vad hon ska göra med sitt liv.

  Gilla

 7. Per Stenius skriver:

  Rune Lanestrand, med sådan okunskap borde du inte skriva om Finland. Pekka Haavisto har aldrig varit statsminister i Finland – han representerar de gröna i Finlands riksdag. Inte heller har han valts till Finlands president, utan han förlorade mot moderaten Sauli Niinistö. Haavisto är homosexuell och fick 37.4 % av rösterna mot 62.6 för Niinistö, vilket väl knappast kan anses vara ett avskräckande exempel. Haavisto är en mycket aktiv riksdagsledamot och ingalunda avdankad. Niinistö har varit statsminister och riksdagens talman och kan absolut inte karakteriseras som avdankad.

  Hur kan man f.ö. se en prinsessfödsel som ett steg mot pluralism??? Vad jag kan se får denna händlese en enastående särbehandling.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Per för påpekandet. Jag ber om ursäkt då jag förväxlade ettan och tvåan i presidentvalet. Jag vet väldigt väl att moderaten Sauli Niinisto vann presidentvalet. Att Niinistö är aktiv politiker gör ju inte saken bättre. Jag vill att vårt statsöverhuvud ska stå över partipolitiken. Ett ännu värre och tämligen närstående exempel är presidentvalet i Ryssland där partipolitiken tagit över helt. Där Putin går fram och tillbaka mellan de båda posterna som statsminister och president. Pluralism är det när presidenten inte kommer från den partipolitiska smeten.

   Gilla

 8. Eva Westin skriver:

  Hej Rune!

  Tyvärr hamnade mitt inlägg under fel ämne!
  Jag gratulerar naturligtvis Kronprinsessan Viktoria
  & Daniel till deras lilla flicka!
  Men min kommentar ang. statsminister Reinfeldt
  var menad, citat; Reinfeldt har nog tröttnat på att regera./Eva

  Gilla

 9. Eva Westin skriver:

  Tack Rune!
  Jag har inte kunnat uttrycka det bättre.
  Du har genomskådat den ruttenhet och
  sandlådeverksamhet som genomsyrar
  pajaspolitikerna! Jag tror på Herr Löfven
  (ännu så länge) /Eva

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: