Saudiarabien uppskattad diktatur i kanslihuset?

Är det verkligt sant att samtliga riksdagspartier kände till den smutsiga vapenaffären?
Även mp och v som nu reagerar starkt mot avtalet ?
Att vårt tidigare så fredliga och neutrala land skulle sjunka så djupt att vi exporterar vapen till Saudiarabien, en av världens värsta diktaturer, är svårt att greppa. Trots alla politiska svek och skandaler under senare år så är detta rekord i oärlighet och politiskt hyckleri.
I denna vapenexport finns ingredienser som gränsar till science fiction. FOI Totalförsvarets forskningsinstitut startar ett bolag som ska bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. En chef på FOI, Dick Sträng, blir bolagets vd. Och det hela backas upp av Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och dess generaldirektör Andreas Ekman Duse. Det är ISP som ska kontrollera att Sverige inte exporterar vapen till diktaturer som Saudiarabien.
Försvarsminister Sten Tolgfors försöker som högste ansvarige låtsa som han inget vet. Undrar om detta ändå inte blir slutet för malajen Tolgfors som försvarsminister.
Slår på P1 och hör en intervju med f SSU-ordföranden Jan Nygren som i egenskap av tidigare v vd i SAAB var inblandad i mutaffärerna kring exporten av JAS Gripen. Nygren är en av svensk politik fulaste fiskar. Han försöker också liksom Tolgfors inte känna till alla turer.
Var står s-ledaren Stefan Löfven som har sagt sig vara stolt över Sveriges framgångsrika vapenexport.
En riktig ful politisk varböld har kommit i dagen. Hoppas den spricker helt och hållet. Så allt blir synligt och de skyldiga ställs till ansvar.
Rune Lanestrand
sr sr svd dn gp sr svd dn svt

16 Responses to Saudiarabien uppskattad diktatur i kanslihuset?

 1. Ragnar Blomqvist skriver:

  Det saknas ord för att beskriva dårskapen! När skall man någonsin få tillbaka förtroendet för de förtroendevalda? Domen kommer i nästa val!

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  När jag såg inslaget i Rapport om den saudiska vapenfabriken begrep jag direkt att det skulle bli ett jädra liv, och att vi kommer att få bli varse efterdyningarna långt efter att de grundläggande turerna retts ut.
  Det mesta talar dock för att det kommer att följa samma mönster som efter andra stora vapenaffärer med utlandet, d.v.s. ansvariga politiker och tjänstemän blånekar, slingrar sig och skyller ifrån sig – ”Det här hade vi inte en aaning om!”, ”Det var under förra (eller förrförra) mandatperioden (och således inte mitt ansvar)”, etc., etc..
  Sen kommer eventuellt några huvuden att rulla, några blir omplacerade till sinekurer runt om i maktapparaten, mest för syns skull.
  Man begraver hela rasket i en utredning – ”Det ska vändas på varenda sten”. (Fritt ur minnet efter Sten Andersson, utrikesminister på 80-talet). Och utredningen kommer garanterat att utmynna i att alla befrias från ansvar, inga oegentligheter har begåtts/kan bevisas – med andra ord ett enda stort jaså…

  Minns Boforsaffären med Indien på 80-talet, som t.o.m. berikade indiskt språkbruk med ett nytt uttryck: ”Det här är lite Bofors”, d.v.s. det här luktar mutor och mygel lång väg.

  Minns krigsmaterielinspektören Carl-Fredrik Algernons såväl tragiska som mystiska och plötsliga hädanfärd i Stockholms tunnelbana.

  Minns också de frekvent förekommande mutanklagelserna, ännu ej avgjorda i vare sig utredningar eller domstolar, kring JAS-affärerna med Österrike, Tjeckien, Ungern och Sydafrika. Det har visst glunkats om en repris i Brasilien – rätta mig om jag minns fel.

  Och nu detta – en vapenfabrik via bulvanbolag i Saudiarabien!!

  Jag är inte ett dugg förvånad – det är decennier sen sist jag gjorde mig några som helst illusioner om rent spel i maktens korridorer!

  Gilla

 3. Nisse skriver:

  Varför inte sälja mer vapen så att de gör slut på varandra för gott.

  I det här området har det inte varit annat än krig i 3000 år eller mer, möjligen avbrutet med kortare perioder medan man återhämtat sig från det senaste kriget.

  Så låt se till att de får mer och bättre vapen och låt dom banka på varandra. De verkar ända vara inte vara intresserade av fred annat än på sina egna villkor så varför ska vi bry oss? . Ordet kompromiss är tydligen inte uppfunnet än i mellanöstern.

  Gilla

 4. smabrukartanten skriver:

  Det finns inget som kan kallas ett öppet samhälle längre! Det smygprasslas med en massa hemliga affärer överallt. Frågan är vad som ska bli nästa avslöjande!
  Men att bygga vapenfabrik i Saudi Arabien, det tar nästan priset!
  Ett av de värsta kvinnoförtryckarna på denna jord. De består ju av en massa machomansgrisar hela bunten! Och att vapen o krigsmaterial måste vara deras största intressen det förstår jag.
  Tack vare att de har sin olja så kan de sitta där nere i sin sandhög o diktera villkoren. O vår regering! De har frivilligt gett sig in i såna affärer som att sälja vapen till sånt folk! Fy f….
  Vilken värld vi lever i!!

  Gilla

 5. Aleksander skriver:

  Tack Rune. gamla traditioner som fortsätter

  Gilla

 6. Dr Bidén skriver:

  Borde vi inte i konsekvensens namn sluta köpa olja från Saudi-Arabien? Vi köper olja av dem för miljarder kronor om året, pengar som de använder för sina vapenköp.
  Dessutom exporterar vi järnmalm till diktaturstaten Kina. Det är också fel.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Statsminister Fredrik Reinfeldt tror tydligen inte på någon arabisk vår i Saudiarabien. För i lunchekot underströk han hur viktigt det här vapenavtalet är. Och att en uppsägning av avtalet skulle skada svensk vapenexport och även annan export till diktaturen.

   Gilla

   • Nisse skriver:

    Ja hur kan någon överhuvudtaget tro att det man kallar den arabiska våren har någon betydelse. Hur blåögd kan man bli?
    Vad som visat sig är att en eller frlera av nedanstående inträffar.

    1. Genast startar inbördes strider.
    2. Fundamentalistiska islamska grupper tar över.
    3. Tar inte islamisterna över gör militären det.
    4. Tesen att allt folket får av en revolution är nya herrar bevisas igen.

    Det är ju rent löjeväckande att inbilla sig något annat.

    Gilla

 7. Paul Rimmerfors skriver:

  Vapenfabriken i Saudiarabien är ytterligare ett allvarligt fall i en lång tradition av lögner och brott mot Sveriges påstådda neutralitet och lagar, Boforsaffärerna, militärfartygen till Indonesien, mutaffärerna med JAS Gripen osv. Att riksdagen hålls utanför skumrasket är följdriktigt och regel från sossar till moderater.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har så rätt Paul. Den enda skillnaden är att den här gången blir ISP och FOI rejält avslöjade. Hoppas inte SSU-ordföranden Jan Nyberg vara representativ för s. I lunchekot sa han att det var en helt normal affär med Saudiarabien. Nygren är hal som en ål och fullständigt skrupelfri.

   Gilla

 8. Jan Öhlund skriver:

  Den svenska makten beter sig fortfarande på samma sätt som under andra världskriget. Den tyska nazidiktaturens grymheter skulle mörkläggas – en svensk tiger – i gengäld kunde vi göra mycket lukrativa affärer med tyskland.

  En svensk väntjänst till nazityskland som jag har svårt att leva med är den svenska hjälpen att lotsa det tyska fartyget ”Isar” från Gotland till Luleå i den minfria rännan i Bottenviken under kriget. ”Isar” kom till Luleå 4 okt 1940 lastat med 1030 Totenkopfsoldater plus krigsmateriel. Totenkopfarna ansvarade för koncentrationslägren och att judar blev omhändertagna och avrättade. Den svenska hjälpen omfattade även transporten från Luleå till Norge där Totenkopfarna samlade ihop judarna och fraktade dem till koncentrationsläger i Tyskland på den svenska järnvägen.

  Det finns gott om liknande händelser som är mörklagda. Vårt tidigare fredliga och neutrala land…. Ja, hur är det med den saken? Förefaller som om vi är minst lika empatilösa som andra folk och fortfarande gärna tjänar pengar på vapen till diktaturer.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Minns Maria-Pia Boëtius bok ”På heder och samvete” som kom för c:a 20 år sen, och slog hål på den dittillsvarande skenheligheten om Sveriges ”neutralitet” under kriget – och vilket jävla liv det blev!!! Svallvågorna efter den bomben har väl inte riktigt lagt sig ännu…

   Gilla

 9. André Brochu skriver:

  Vad sägs om att också ta avstånd från svensk vapenimport från

  Israel som har blivit godkänd av inte mindre än Jonas Sjöstedt

  som en demokrati ?

  Stöd BDS !

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Varifrån tror du att SAAB köpte ritningarna till JAS 39 Gripen? Israelerna höll på att ta fram ett s.k. instabilt jakt/attackplan för styvt trettio år sen, men la ner projektet – varför vet jag inte. Minns dock en bild på planet i fråga, och det var förvillande likt JAS!!
   Jag kan inte dra någon annan slutsats än att israelerna lurade på oss ett svindyrt vapensystem de inte kunde få rätsida på med den tidens kunskaper och teknik.

   Gilla

   • Nisse skriver:

    Har inte USA, England, Frankrike eller Tyskland lurat på oss något svindyrt vapensystem? USA levererar massor av komponenter till Jas Gripen, så BAE kan bara exportera till av USA godkända länder. Och förresten vi köpte inte bara ritningarna till Leopardstridsvagnen från Tyskland utan även färdiga stridsvagnar.
    Bofors köpte ritningar på pansarvärnsroboten Bill från Iran.

    Hur stänger man av prenumerationen på den här bloggen, för här finns tydligen de som fodrat mössan med aluminiumfolie för att inte hjärnan ska skadas av kosmisk strålning eller betapartiklar från solen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: