Dra rätt lärdom av Fukushima

På årsdagen av sunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukushima bröts den tystnad som präglat svenska mediers rapportering om det japanska reaktorhaveriet. Inte bara på nyheterna utan i går kväll sändes ett gripande reportage av korrespondenterna i svt.
Tyngdpunkten låg på barnens perspektiv. Det var nästan så man grät när barnen berättade hur de sörjde sina klasskamrater och sina hem som de tvingats lämna innanför den avspärrade zonen på 20 kilometer runt Fukushima.
Jag hoppas att detta utomordentliga reportage sågs av kärnkraftshökarna inom Alliansen, kärnkraftsindustrin och även av Stefan Löfven som är starkt för kärnkraften. Och att de drar slutsatsen att de risker kärnkraften medför gör att Sverige ska avveckla i stället för att bygga nya kärnkraftverk.
Följ Tysklands exempel som tagit beslut om avveckling och satsa på alternativa energikällor och en industri som står beredd att exportera alternativ till kärnkraften när nästa reaktorhaveri inträffar. Finns inte alternativen då blir det panik och kaos när opinionen kräver snabbstopp för den farliga kärnkraften.
Rune Lanestrand
sr sr sr svt svt gp svt dn

9 Responses to Dra rätt lärdom av Fukushima

 1. Thomas skriver:

  När nu Sverige närmar sig det postindustriella samhället (och inte övriga EU) så förändras landet från en självständig nation till en råvarukoloni.
  Georg Henrik von Wright insåg detta tidigt men hoppades att människan, vi nordbor, skulle klara denna övergång på ett förnuftigt sätt…
  Då vår fixering vid ”välfärdsstaten”, något som aldrig funnits, blivit en modern religiös sekterism, så kommer all verksamhet i samhället att fokuseras runt detta och all klarsynthet offras för den ”goda” sakens skull.
  Så det som gäller framöver blir:
  1: Uranbrytning och upparbetning (kanadensiskt kapital)
  2: Nya kärnkraftsverk för export av el (tyskt kapital, m.m.)
  3: Skrotning av gammal kraftverksutrustning. (Studsvik)
  4: Slutförvaring av bränsle (SKB)
  Allt för ”jobbens skull”!

  Välkommen du nya sköna värld.

  Gilla

 2. Eva Ivarsson skriver:

  Jaha och idag såg (C) till att det är fritt fram att borra efter uran-vilka svikare! Finns inget som är heligt längre! hjärtat gråter över allt oförstånd! Kärnkraftsgubbarna skålar väl och bjuder in Canada o.co.? Sorgligt 😦

  Gilla

 3. Tyskland kan ju lägga ner sin kärnkraft när de kan ha Sveriges utbyggnad som backup.

  Det är väl det som Olofsson planerat och röjt vägen för innan sin avgång?

  eller är jag ute och cyklar?

  Gilla

 4. Lasse skriver:

  Lamporna blinkar om vi förlitar oss på intermittent flödande energi utan backup!

  Gilla

 5. Eugenia skriver:

  Kan inte säga annat än mycket bra skrivet! Man får hoppas att politikerna kommer att vakna men först tror jag att folket måste vakna och aktivt protestera!

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Så sant!
   Men ibland undrar jag vad som intresserar svenska folket!
   Vem som vinner melodifestivalen eller nåt liknande?
   En del bryr sig inte om allvarligare saker eller så orkar de inte bry sig utan håller sig till enklare trams.

   Gilla

   • Eva Ivarsson skriver:

    Mmm, när gal tuppen? Igen undrar man när vaknar folket-värför vaknar inte FOLKET- när faller fjällen från POLITIKERNAS ögon -varför faller inte fjällen?? Vi har ju röstat men på vilka undrar man? Mycket undrande -kommande generationer-är vi SMARTA eller??

    Gilla

 6. Lasse L skriver:

  Det finns enorma ekonomiska krafter bakom kärnkraftslobbyn som representeras av stora energijättar som vill etablera sig i Sverige. Lobbyverksamheten presenterar och ligger ibland själva bakom tveksamma forskningsresultat och statistik.
  Detta har medfört att vi nästan hånar andra alternativ till kärnkraft.

  Vår egen Janne Björklund svänger sig med siffror som att svensk kärnkraft idag står för 50% av svensk energiförbrukning – när det i själva verket är 39.7%.

  Vidare säger kärnkraftslobbyn (och Björklund) att vår vindkraft aldrig på långa vägar skulle räcka till för att tillgodose svenskt elbehov.

  Tyskland har på kort tid byggt ut sin vindkraft, och har under 2011 lyckats få upp produktionen till 45 TWh (terrawatt) – svensk kärnkraft står för 30 TWh idag!

  Tysklands vindkraft på 45 TWh, skulle räcka till 80% av det svenska elbehovet!

  Om det till ytan lilla Tyskland kan bygga ut sin vindkraft – så är det inga problem för Sverige med sina stora obebyggda arealer att bygga upp ett vindkraftnät som helt skulle kunna ersätta kärnkraft.

  Skapar jobb
  I Tyskland sysselsätter vindkraftsindustrin idag cirka 90 000 personer och i
  Danmark sysselsätts cirka 24 000 personer.

  Det finns så oerhört mycket bättre elproduktion än kärnkraft. Vindkraft är ett alternativ.
  Tyskland, Spanien, Danmark och England har satsat stort på vindkraft och ligger långt före Sverige. Konstigt nog finns kunnandet i Sverige, då många vindkrafteverk har svenska komponenter.
  Solkraft och vågkraft är andra källor också utvecklas starkt utomlands. USA och Kina lägger enorma resurser på forskning och utvecklingsarbete.

  Länk till en bra sida om vindkraft:
  http://www.svensk-vindkraft.org/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=102

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: