Vårens viktigaste möte i ockelbo

Den 13 – 15 april ordnas en Naturbrukskonferens i Ockelbo för ett uthålligt och miljövänligt jord- och skogsbruk. En underifrån växande rörelse vill ta tillbaka makten från Monsanto och de stora GMO- och kemikalijättarna som driver på för ett allt farligare och giftigare jordbruk. Här kan du läsa mer om vårens viktigaste möte för landsbygden och jordbruket: http://www.naturbrukskonferensen.se/
Naturbrukskonferensen 2012
Detta är inte slipsfolket möte precis. Här samlas folk, med egna medel, som vill rädda både miljön och jordbruket och som genomskådat både jordbruksminister Eskil Erlandsson och LRFs: fagra tal om en levande landsbygd. LRF som även vill ha GMO-grödor och djurfabriker står för Landsbygdens Rena Fördärv.
Rune Lanestrand

13 Responses to Vårens viktigaste möte i ockelbo

 1. André Brochu skriver:

  Lite inspiration from Grekland:

  http://observers.france24.com/content/20120307-potato-revolution-greeks-start-buying-potatoes-straight-farmers-supermarkets-produce-katerini-thessaloniki

  Det skulle ha ömsesidiga fördelar för småbrukare och konsumenter
  om mellanhänder kunde trängas tillbaka. Bättre inkomst för småbrukare och sund mat för överkomligt pris till konsumenter. Kanske kunde man även ha en rabattform för arbetslösa med urholkad A-kassa och pensionärer med urholkade pensioner. Vi har våra legitimationer och A-Kasse/pensionsbesked till hands.
  Tätna leden ! Vi är glupska för ekonomiska och sociala rättvisor.

  Gilla

  • Thomas skriver:

   Grekiska bönder betalar ingen skatt!
   Vilka svenska konsumenter skulle acceptera att de bönder de handlar av inte betalar någon skatt?
   Något så osvenskt skulle aldrig kunna existera utan protester.
   Därför blir svenska produkter sakta utslagna även från den svenska marknaden då de blir för dyra jämfört med importerat odlat hos t.ex. grekiska småbönder.
   Problemet är en djup kulturell skillnad i synen på hur samhället skall fungera.
   Något måste ändras!

   Gilla

 2. Allan skriver:

  Hej Rune och alla andra läsare.
  Det var just detta jag läste om. Eu kör väl med sitt vanliga ”handelshinder”.
  Kan samtidigt inte undgå att tycka att gemene män och kvinnor är väldigt undfallande mot EU. Är det överdriven tro på de stora eller vad handlar det om egentligen?
  Samma med massmedia. Där är verkligen ”husbondens röst”

  Gilla

 3. Allan skriver:

  Såg just en rubrik ”Svenskt smittskydd hotas av EU”
  Vad annat var att vänta?
  Kommentarer?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Förr sa man allt allt tokigt kom från USA. I dag kommer det mest tokiga från EU. Nu kräver t ex EU-kommissionen att Sverige ska ta bort förbudet mot import av djur med multiresistenta bakterier.
   De sjuka djuren smittar också människor som också blir resistenta mot antibiotika.
   Det är hög tid att medlemsländerna revolterar mot alla galenskaper som kläcks inom den världsfrånvända byråkratin i Bryssel. Men då hotar väl som vanligt de lika EU-frälsta som politiskt naiva folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Cecilia Malmsten med EU-domstolen.
   Multiresistenta bakterier är ett ständigt växande hot mot folkhälsan. Inom EU dör årligen 25 000 sedan de smittats av multiresistenta bakterier. De flesta smittas på sjukhus.

   Gilla

   • Det är märkligt att den galnaste delen av befolkningen ska sitta på styrande poster! Snart får man väl bli militant för att rädda sig själv o resten av männskligheten de som har sitt förnuft o förstånd i behåll.
    Ibland känns det som vi alla sitter i ett sjunkande vrak!

    Gilla

 4. Eva M Westin skriver:

  Rune, har du hört något om Annika Linde o JO-anmälan?

  Gilla

 5. Eva Ivarsson skriver:

  Sådana här initiativ borde bli fler och spridas över hela landet! Vi(ialla fall jag)’som är äldre och ser hur framtida problem – GMO,industribruk , miljöförstöring, skövling,mm.- sköljer över oss oroar oss med rätta! Hoppas att många ungdomar hittar till konferensen , för de behöver få insikt och kunskap och möjlighet att odla vårt land på ett hållbart sätt.Studiecirklar-skolämnen -lär våra barn VAR ,HUR,VARFÖR, vatten, växter och djur ska leva i symbios på ett hållbart sätt. Alla väsen behövs i spiralkretsloppen ! Vi behöver rent vatten näringsriktig mat, ren luft , och det i vår närmiljö! Nu blir det för långt-men lyft fram kunniga ungdomar!

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Billig importerad fläskfilé. De dansk-tyska grisarna har det om möjligt ännu värre än de svenska i djurfabrikerna. Ges ännu mer antibiotika. Det är detta alla stöder som tror att landsbygdens avfolkning och nedläggning av småskalig rimlig djuruppfödning bara är en sak för landsbygdens folk. Det är i högsta grad en moralisk fråga för städernas folk som inte vill veta utan sticker huvudet allt längre ned i asfalten. Det är i städerna den politiska tyngden finns. Landsbygdens folk har insikten men väger för lätt och måste få stöd från städerna. Från de som förstår hur djuren lider för att kotletten ska vara billig i i köttdisken. Eller hur besprutad den billiga grönsaken är.

  Gilla

 7. Eva M Westin skriver:

  Hej Rune och vilket bra initiativ! Jag är ingen jordbrukare men har börjat bli mer noggrann på vad jag äter, handlar, transporter och förespråkar närodlat m m.
  Toppeninitiativ och vi konsumenter måste KRÄVA mycket mer av våra politiker! Eskil Erlandsson
  är en sorglig prick!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag blir lika glad varje gång jag ser att konsumenter förstår att det är de som genom sina val avgör om vi ska ha en levande landsbygd och ett svenskt jordbruk. Och som genom att välja bort GMO och i stället välja ekologiskt och närodlat gör en aktiv insats för miljön.
   Den folkspillra på landsbygden som fortfarande har kvar kunskaper om ett hållbart ekologiskt jordbruk, småskalig djurhållning och som inte förstör jorden med ensidig spannmålsodling behöver allt stöd från folk i städerna.
   Positivt är att det trots allt blir fler både konsumenter och odlare som inser det ohållbara i den rovdrift som sker både på jord,djur och människor. Medan den statliga jordbrukspolitiken signerad av centerpartiet ekonomiskt stöder ökad stordrift, större djurfabriker och intensivt kemijordbruk.
   Staten stöder även GMO-grödor genom omfattande genforskning på Ulltuna och Svalöf.

   Gilla

   • Thomas skriver:

    Det största problemet, för alla småföretagare och bönder, är skatten på låga inkomster.
    Om inkomsterna, skörden t.ex, blir så dålig att man inte kan betala sin skatt så tvingas man att upphöra med verksamheten som småföretagare (och som bonde byta jobb).
    Att sedan starta upp igen nästa år är då en hopplös uppgift (skaffa nya kor). Man lägger ner för gott…
    Därför töms nu landsbygden på aktiva bönder.
    Och industrijordbruket tar över helt. Ett industrijordbruk som inte ens finns i Sverige.
    Skall Sverige ha något kvar av verksamhet utanför byråkratin så måste riksdagen ta ansvar för sina skatter och utgifter.

    Gilla

 8. Det är faktiskt en del positiva saker i görningen. Hörde på radion i morse att många kommuner börjar ställa krav på den mat som köps in till skolor m m. Lagen är dock ivägen för att de ska kunna bestämma sig för att köpa från närproducenter o ekoodlare fullt ut. En käpp i hjulet verkar vara grossisterna som bara siktar in sig på det billigaste hela tiden. Servera (grossisten) har ju stämt flera kommuner enligt ”lagen om offentlig upphandling”. Jag tycker det är på tiden att skrota såna lagar som motarbetar ett bättre samhälle! Annars får man väl fortsätta bryta mot dem hela tiden om de är mot allt sunt förnuft!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: