Härlig är våren

Solen går upp för en ny fin vårdag. Vitsippor blommar redan i hörnet av trägården och de första tussilagon lyser i dikeskanten. I går kom skogsduvan flitigt hoande för att visa att hon är är. Vitlöken som vi satte i slutet av oktober sticker i ett annars ganska sovande trädgårdsland. Det är bara jordgubbar och smultron som lyser grönt. Och så ogräs förstås.
Ett litet tips. Det går bra att peta ner vitlöksklyftor nu. I fjol fick vi komplettera med vårplantering för sorken hade tagit en del. Och de blev nästan lika fina som de höstplanterade. Vitlök är bland det lättaste att odla. Ett 60-tal räcker för vinterbehovet. Har du bara balkong så plantera några i en kruka. Snart kan du klippa härlig, färsk grön vitlök som krydda på smörgåsen eller i omeletten. Vitlök är rena medicinen.
Bilden visar den plundrade stolta vitlöksflätan från i höstas. Den har hängt i köket i närheten av vedspisen. Nu i verandan där det är soligt och torrt. Den är fortfarande lika frisk och saftig. Inte en enda klyfta har torkat in eller möglat. Klicka på bilden så blir den tydligare.
Rune Lanestrand

3 Responses to Härlig är våren

 1. Eva M Westin skriver:

  Hej Inga -Lill,jag brukar sätta vitlöken på hösten och tar vanlig vitlök som jag köper i livsmedelsbutik jag fyller på med kogödsel innan jag sätter ner klyftorna.I min Zon är slutet på september
  lämpligt.Lycka till Eva

  Gilla

 2. Jag måtte göra nåt alldeles tokigt! För jag har försökt med vitlökar här i många år och det misslyckas alltid. De kommer upp men sen slutar de växa o slutligen vissnar blasten o även löken bort.
  Jag har alltid velat odla min egen vitlök, men jag har förstås inte satt på hösten. Det är kanske där felet ligger.
  Annan lök brukar gå skapligt, utom förra året då även dessa vissnade för mig.
  Är i valet o kvalet om jag ska sätta lök i år. Har ju satt på väldigt olika ställen hela tiden så det kan ju inte vara nån sjuka som ligger kvar i jorden tycker jag.
  Hur som helst tidig vår är jätteskönt! Tänk förra året när snön låg kvar så här års, Vilken skillnad det ändå är.
  Tackorna börjar närma sig lamningen o tranorna spelar näre vid sjön. Bofink o koltrasten hörs både morgon o den senare på kvällen när ljuset ju dröjer sig kvar allt längre.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Konstigt att du som är en så erfaren odlare misslyckas med vitlöken. Däremot har vi haft problem med gul och röd lök som drabbats av lökmögel och vissnat alldeles för tidigt. Vi har också bytt jord med varierande resultat. Kanske har vi varit för generösa med hönsgödsel som är stark. Lök ska som potatis inte ha för mycket näring och inte på våren.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: