HVB-hem är inte bra för flyktingbarn

Invandrarministern och frimuraren Tobias Billström ökade motsättningarna mellan kommunerna och staten när han ville kommendera kommunerna att ta emot ännu fler ensamkommande flyktingar. Att tvinga fram ytterligare placering av ensamkommande flyktingbarn, som nu väntas komma i ökat antal 2013, de flesta i HVB-hem, är ingen humanitär gärning. Under mina 8 år som ledamot i socialnämnden och socialutskottet i vår kommun fick jag en grundlig insyn i hur dåligt HVB-hemmen fungerar. (Hem för Vård och Boende)
Placeringen uppfattades av barnen som en bestraffning och gav i de flesta fall ingen rehabilitering. I många falla blev resultatet det motsatta. Många av landets svåra interner i våra fängelser har ”vårdats” långa tider på behandlingshem som i många fall fungerar som plantskolor för knarkmissbruk och kriminalitet.
Hur svår för att inte säga omöjligt ska det då inte vara för ensamkommande flyktingbarn som utan språk och kulturell tillhörighet att anpassa sig och komma in i samhället via HVB-hemmen. När det i de flesta fall misslyckas med våra egna ungdomar.
Jag vågar påstå att knappast någon offentligt betald verksamhet är omgärdad av så mycket geschäft som HVB-hemmen. Det är inte bara min egen erfarenhet som kommunpolitiker utan bekräftas av många avhandlingar och även av Socialstyrelsens egna utredningen.
2008 granskade Socialstyrelsen 156 HVB-hem varav inte mindre än 144 fick kritik i olika former. I takt med att det sociala klimatet hårdnar och allt fler barn omhändertas av samhället bildas det nya HVB-hem med det främsta syftet att tjäna pengar på andras olycka. Där empati och kärlek lyser med sin frånvaro i affärsplanen.
Det dyker upp allt fler kommersiella HVB-hem som Folkhemmet AB, Integration AB etcetera. I dag finns 400. Hemmen är dyra och skattebetalarna skinnas på pengar. Vårdkostnaden på ett HVB-hem ligger mellan 2 000 och 6 000 kronor per dygn. Årskostnaden på över en miljon i många fall. Kostnaderna är inte det värsta utan det dystra resultatet.Jag är mycket oroad över att man placerare ensamkommande flyktingbarn i HVB-hem med tanke på de ytterst dåliga erfarenheter vi har av denna verksamhet.
En verkligt humanitär insats skulle vara att ta de miljarder den svenska krigsinsatsen kostar till att bygga och driva barnhem i Afghanistan och som skulle kunna övervakas och skyddas av de svenska soldaterna.
En liten gottgörelse till alla de barn och ungdomar som även svenska soldater kan ha gjort föräldralösa i detta lika grymma som meningslösa krig.

Rune Lanestrand
svd

10 Responses to HVB-hem är inte bra för flyktingbarn

 1. gecklo skriver:

  i år väntas de komma 3000 nya unga män , läs barn…. i media.
  de kostar alltså runt 1 miljon var per år, ,förra året och året innan ca 2500 per år. bara det blir alltså 3000 i år + 5000 st de andra åren dvs nu år tre.
  det blir 8.000.000.000 skr år tre plus 2.500.000.000*2 för åren innan. och då struntade jag i första agreggerade siffra.

  alltså 13 miljarder under tre år. vad får kommunerna från statens skattepengar under 3 år för detta?? nej just det, det finns enförklaring varför farmor på hemmet inte får bullan till kaffet, gå ut eler ens komma ur sängen. Skamligt är det.
  sedan tillkommer de anhöriga och fruar som plötsligt dyker upp som anhöriginvandrade, de ska försörjas de med under minst 5 år eller längre om de är muslimska kvinnor som aldrig kommer i jobb.
  Borg som kan räkna borde enkelt förstå att detta inte håller när en så liten del sedan av alla de andra 70000 invandrade per år kommer i arbete. Inte undra på att statskulden växer nu istället för att minska.
  oj oj hur ska detta gå, kan de blunda mycket längre ?
  jmf med andra kostnader i kommun och statsbudgetarna så är detta en riktig gökunge ingen flykting”barn”. ……
  men skygglapp på , annars är man ju rasist, vad nu ovan har med det att göra…

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Även om kostnaderna är orimliga och skulle ge många fler barn hjälp om de togs om hand i Afghanistan så är det för mig ändå inte det största problemet. Utan det faktum att vistelsen på HVB-hem som de flesta förpassas till ofta leder till kriminalitet. Och detta oavsett etnicitet, religion eller ursprung.
   Det visar alla undersökningar som gjorts på svenska ungdomar. Många av de grövst kriminella i landets fängelser har ”vårdats” på HVB-hem som ofta drivs av samvetslösa personer som bara är ute efter att tjäna pengar på andras olycka. Otroligt cyniskt men dessvärre är det inte ovanligt.

   Gilla

 2. slavepoet skriver:

  Reinfeldt och Borg behöver nya slavar till sina slavstugor (Fas 3) runtom i landet och de inhemska slavarna kommer om ett år eller så att sina så det blir ju ett problem för Reinfeldt & Co när de ska gynna sin väljarkår, Smygande Moderatälskarna, som inte vill bli synade gällande partistödet. Moderaterna gör allt för sin väljarkår.

  Gilla

 3. Pelle skriver:

  Perfekt och hur kommer detta mottas i verkligheten?
  Vadå Tvingas dom ta emot dom om dom kommer ensamma?
  Bra då skickar vi en unge som måste tas emot sen kan denne få anhöriginvandring så snart vi ”hittar” resten av familjen i hemlandet. Du gör något bra för hela familjen, vi kommer till ett land som tar hand om oss och ger oss allt vi behöver inte som här där vi måste kämpa.

  Gilla

 4. ll skriver:

  Se på bilden.
  http://svt.se/2.22620/1.2756554/nar_han_inte_dok_upp_borjade_jag_grata
  Den som på fullt allvar tror att den där mannen, det ensamkommande ”flyktingbarnet” är 16 år den kan inte vara riktigt klok. Sätt stopp för vansinnet. Låt dom inte lura oss mer.

  Gilla

 5. botwid skriver:

  Klart att barnhem i hemlandet är bäst – det är ju det SD påpekat hela tiden. Reinfeldt inbillar sig att barnen skall bli billig arbetskraft i Sverige. Ha, ha!

  Gilla

 6. Allan skriver:

  Jag står bakom åsikten att det bästa är att hjälpa folk i deras hemländer. Tänker då även att det då blir möjligt att hjälpa de som bäst behöver, inte som nu främst de som har råd att betala några hundratusen till flyktingsmugglare för att komma hit. De sämst ställda får nu stanna kvar och kanske svälta ihjäl. Hemskt. Hemskt är också attityden från PK-människorna. Antingen skälls man för rasist, eller möts med tystnad. Resultatet blir vart fall att de som bäst behöver hjälp blir utan, medan de bättre ställda i vanlig ordning tar för sig.

  Gilla

 7. Det finns en märklig hake med att resonera som både Rune o ni andra gör här!
  Först ska jag säga att det som ni tycker, att hjälpa dessa ungdomar i deras hemland måste vara det allra vettigaste sättet. Men… så får man inte säga eller tycka i det här landet idag! Då blir man klassad som rasist eller nåt ännu värre. Här i landet gäller det att vara Politiskt Korrekt! Det innebär ju att alla flyktingar som behöver hjälp ska ha den hjälpen inom Sveriges gränser! Annat tänk är rasism! (läs ironiskt)
  Till huvudinnehållet. Skulle jag själv tänka mig tanken att jag behövde hjälp i en nödsituation på nåt sätt så skulle jag nog varit väldigt tacksam om jag kunde fått stanna i mitt hemland bland de människor o den kultur som jag känner. Det måste trots allt vara en trygghet att få vara i det som man är van vid.

  Gilla

 8. Ann skriver:

  Instämmer också helt och hållet. Att försöka anpassa dessa ungdomar i ett främmande helt olikt land , med helt olik kultur etc är ju totalt galet. bygg och driv hemmen i Afganistan el dyl land där dom kommer ifrån. detta ger ju dem en möjlighet i livet att slippa psykiska problem b.la , samt ger man arbetstillfällen i dessa länder och man kan driva det med rimliga kostnadet, inte som det är nu, privata boenden som håvar in massor med pengar, med tanke på notisen i Metro, där Sigtuna kommun blev debiterade med 15.000/ ungdom och dag!!!!! Vad annat får kosta såna summor i dagens nedmonterade välfärd?.. vi har enligt rapporter inte ens råd att ta hand om våra sjuka och äldre…

  Gilla

 9. Paul Rimmerfors skriver:

  Jag instämmer helt i din uppfattning om HVB-hemmen Rune! De ensamkommandes första intryck av den ”demokratiska världen” blir katastrofalt. Jag har studerat hur pojkar från Afghanistan och Irak försökt anpassa sig i min kommun till en miljö utan familj, vänner och språk. De är oftast längre bundna till sina mödrar än våra ungdomar och känner en stor saknad och oro. Nya moral- och könsuppfattningar gör dem oerhört frustrerade och vilsna. Det allra bästa vore starkt stöd för dem i hemländerna så att de slapp utvandra.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: