Tolgfors avgår – äntligen

Försvarsminister Sten Tolgfors har ljugit färdigt och avgår. Men räcker det. Hela regeringen inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt står bakom planerna på svensk medverkan till en vapenfabrik i Saudiarabien. Regeringen har brutit mot grundlagen och de beslut som riksdagen tagit rörande vapenexport; Att inte sälja vapen till diktaturer. Att det inledande första avtalet med diktaturen Saudi träffades av en socialdemokratisk regering gör inte saken bättre.
Det går allt envisare rykten i huvudstaden om att det kan vara svarta pengar inblandade i finansieringen av vapenfabriken i Saudi. Så otroligt smutsig som vapenbranschen är så är det kanske inte helt otänkbart. I så fall är Sverige verkligen ute på det sluttande planet.
Nu tävlar politiserande statsvetare som Anders Sundell vid Göteborgs universitet om att bagatellisera det grova grundlagsbrottet. Men Saudiaffären är inte över. Den har bara börjat.
Rune Lanestrand
svd svt svt sr svd sr svt svd dn gp sr svd dn ab svt

13 Responses to Tolgfors avgår – äntligen

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Vissa lydmedia och politiserande statsvetare vill göra gällande att nu lugnar Saudiaffären ner sig. Det tror inte jag. Hut brukar gå hem. Fler ministrar och kanske hela regeringen kan tvingas avgå. Just nu är det handelsminister Björling som ligger sämst till. Bildt Nästa?

  Gilla

 2. sven gustavson skriver:

  När skall Kalle Bildt bita i gräset, han om någon har väl bidragit till stöveltramp och terror. Eller.. blir det Rainfeldt själv som måste vika ner sig för Bildt.
  Men…. vad blir bättre när styret består av ”kålsupare” och ja-sägare.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Granskningen fortsätter och då kommer säkert även Carl Bildt att dras in i den smutsiga byken. Förmodligen avgick Sten Tolgfors för han visste att ännu mer graverande uppgifter kommer att grävas fram. Mitt intryck är att Tolgfors lydigt har utfört vad Bildt och Reinfeldt har beställt.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Just det. Tolgfors är bara springschasen i den här soppan! Alltid bekvämt att skjuta på budbäraren istället för att ta ett eget ansvar…

    Gilla

 3. Diana Fernlund skriver:

  Vi behöver nyval, inte kan vi vänta ända till 2014! Skandalerna med Lundin Oil, intressen i vapenindustrin i USA, samarbeten med Nato, krigslekar på svensk mark med bombövningar i sameland, svenska legoknektar i Afghanistan, krigsturism i Göteborgs skärgård och import av radioaktivt skrot från andra länder, som dessutom säljs som återvunnit till anonyma företag av ett svenskt företag i Studsvik och nu leverans av gammalt plutonium från Ågesta till atomvapen. Har vi inte fått nog nu? Det har gått fort utför med välfärd, solidaritet och neutralitet sedan 2006. det är trist att behöva skämmas över avvecklingen av humanism.

  Gilla

  • Thomas skriver:

   Visst blir man fundersam när man läser om Studsvik och dess skrotningsarbete…
   Själv så minns jag väl hur man resonerade om att bygga en radda kärnkraftverk utmed Hallandskusten på sjuttiotalet, då jag jobbade på en gård där utmed stranden just där man tänkte bygga…
   Vill/Måste vi springa med i detta ekorrhjul, eller är det någon som lurar oss?
   En stor folklig strid mot uranbrytning måste nog till framöver, men går det att uppbåda folket idag på samma sätt som på sjuttiotalet, eller har de senaste fyrtio årens splittringspolitik skapat ett egoistiskt folk som aldrig mer kan samarbeta i väsentliga frågor?

   Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Oskar, jag kan inte förstå varför folk inte vågar står för sina uppfattningar. Det är inte heller trevligt att diskutera med en helt anonym person. Sedan vore det ju intressant om du berättade vad du själv tycker om att exportera vapen till Saudiarabien och andra diktaturer. Kanske är vi helt överens på den punkten? Då kan vi sluta diskussionen om formaliteter.

  Gilla

 5. Oskar skriver:

  I Sverige heter det ”grundlagen” och inte ”konstitutionen”. Dessutom finns inget riksdagsbeslut – eller någon lag – om att inte exportera till dikaturer.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Felet är väl inte så så stort. Det heter ju konstitutionsutskottet och inte grundlagsutskottet. Det finns riksdagsbeslut om att inte exportera vapen till länder som saknar mänskliga rättigheter. Det kravet uppfyller Saudiarabien med råge.
   Uppmaning. Skriv ditt riktiga namn och undvik anonymitet. Det stärker alltid ett inlägg. Många politiska sekreterare sitter nu på partikanslier och kommenterar på bloggarna. Du, Oskar kanske är en av dem.

   Gilla

   • Oskar skriver:

    ”Det heter ju konstitutionsutskottet och inte grundlagsutskottet.”
    Bra poäng. Jag kan ha haft fel.

    Först påstår du att det finns ett riksdagsbeslut på att inte sälja vapen till diktaturer. Nu skriver du att det finns riksdagsbeslut om att inte exportera vapen till länder som saknar mänskliga rättigheter. Inte heller det stämmer.

    För övrigt kan man konstatera att den tredje största köparen av svenskt krigsmateriel (http://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_vapenexport) är en av de länder där det är sämst ställt med mänskliga rättigheter, nämligen Pakistan:

    Klicka för att komma åt 2011INDHi.pdf

    http://escolapau.uab.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=97&lang=en

    Gilla

   • Oskar skriver:

    Min identitet skulle jag kanske aldrig någonsin avslöja på internet – eller så använder jag alltid mitt ”riktiga namn”. Det är fulständigt irrelevant och dessutom en rättighet för alla som använder internet att själva ta ställning till. Huruvida du heter Rune Lanestrand eller Lars Runeström eller något annat är också irrelevant och naturligtvis helt omöjligt att veta. Den enda som har rätt att känna till din identitet på internet är din internet service provider (ISP) – och polisen om du begår ett brott som tvingar ISP:n att uppge din identitet till polisen.

    Om du tar mig på mitt ord kan jag dock försäkra dig om att jag inte sitter på något partikansli. Inte heller är jag politiskt aktiv eller associerad med något parti.

    Gilla

 6. TIO SMÅ MODERATBARN
  Det var en gång för många år sedan tio små söta Moderatbarn som med rosig kind skulle gripa sig an Sverige och dess djupa problem. Nu skulle minsann landet styras enligt rättskaffens principer. Inget skulle sopas under mattan allt skulle bli rent och fint. Barnen kallade sin skapelse nya arbetarpartiet.

  Den stora folkhemsbyggaren oändligt vackra Moderatbarnet Maria Borelius hade ja det framgick aldrig riktigt men ett sött folkhem inte i Sverige utan på någon skattebefriad paradisö. Ja plötsligt var det bara nio söta Moderatbarn kvar.

  Sedan hände det obegripliga lilla söta Cecilia Stegö Chiló hade glömt betala Tv licens. Nej hon hade nog inte glömt utan låtit bli att betala. Hon sjöng varje dag på den kända arbetarsången ”under skatter vi digna”. Så var det bara 8 små söta Moderatbarn kvar som kunde bygga folkhemmet.

  Nu var den stora olyckan vid Enare Träsk framme försvarsministern ville försvara landet. Men det ville inte Reinfeldt en arbetarrörelse skall smida vapnen till plogbillar sa han. Därmed tog Mikael Odenberg sin mats ur skolan och det återstod nu bara sju små folkhemsbyggare men ack vad rosiga de var om kinden.

  Olyckan framme igen det lila underbarnet statsministern kelgris Ulrika Schenström hade trasslat till det för sig pussat en journalist och druckit för mycket vin på TV4 bekostnad. Det blev pinsamt åklagare, husrannsakan och nedlagd förundersökning

  Ja nu var de bra sex söta Moderbarn med rosig kind.

  Då hände olyckan en gång till partiets vice ordförande klarade inte det där med den Moderata nappflaskan återvände till violinen och lämnade den Moderata kindergarten Då var de bara fem små Moderatbarn kvar med rosig kind.

  Vid den tiden hände det då Reinfeldt skulle skattskriva alla fattiga att man var tvungen göra något åt arbetsmarknadspolitikens image man piffade upp ministerns CV. Vid det stora folkrörelsemötet bakom Visby murar uppdagades att Sven Otto Littorin även

  piffat upp sin image med att besöka små söta flickor med rosig kind och nu var det bara fyra små moderatbarn kvar.

  Vid den tiden var det allt för många som var sjuka i Reinfeldt rike de måste bli friska antingen de ville det eller inte. Framförallt tog man bort smittan som orsakade sjukdomar nämligen sjukpengen. Han beskyllde Kristna Husmark Pehrsson för att hon varit dum mot de sjuka och det gör man inte i en arbetarrörelse nu var man bara tre små rosiga barn kvar.

  Det hände sig vid den tiden att ordningsmannen HG Wessberg på statsrådsberedningen avgick för att ägna sig åt sig själv. Ja nu var man två små rosiga Moderatbarn. Statsministern gick ut och adopterade nya små söta barn man städslade underbarnet Schlingmanjansson till riktes styrhytt för att navigera skutan över mörka vatten.

  Så gjorde Sverige affärer men en av Abrahams stammar uti ökenlandet Saudi. På något konstigt sätt gick affären snett och Tolgfors hamnade likt Daniel i lejongropen så han valde avgå även han. Nu återstår ett sött Moderatbarn med rosig kind Fredrik Reinfeldt när skall han göra sina Moderatbarn sällskap in i den Moderat kindergarten!

  Så kan det gå när rosiga Moderatbarn skall styra skutan över mörka vatten det går i kvav…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: