Heder åt Allan Widman

Hur lydmedia fungerar har väl aldrig illustrerats så tydligt som de senaste dagarna. På långfredag skriver fp:s stalesman i försvarsfrågor, fänrik Allan Widman på sin blogg:
”att överleva kan vara ett helvete. Inget land på jorden är bättre på att vårda det friska än just Sverige. Jag skriver detta i vetskap om att en 23-årig soldat nyligen blivit av med sina båda ben. TT berättar. Det finns inga möjligheter att begripa vad detta innebär för en ung människa. Att aldrig mer kunna vara sig själv, råda över saker och vara hel, stark.
Det är förunderligt hur de starkaste kan så försvagas. De var ju ute i ett rättvist och legitimt ärende. De skulle och ville hjälpa, men blev själva offer. På ett sätt som får oss alla att tvivla.
Det finns femtio nationer i Afghanistan. Ingen tänker sig vara kvar efter 2014. Andra länder lämnar över till samarbetspartners eller ANP och ANA. Det är nog nu; det blir inte bättre. Jag vill att de svenska soldaterna kallas hem.”

Ett lika överraskande som glädjande ställningstagande. Men vad händer? Dagens Eko gör på påskafton en intervju med Widman med rubriken ”Widmans vändning om Afghanistan får inget stöd”. Och så intervjuar man Jan Björklund och de tre övriga Allianspartierna som alla tar avstånd från Allan Widmans uttalande. Man frågar inget av oppositionspartier?
Sedan blir det helt tyst i gammelmedia om detta sensationella uttalande. Hittar ett inlägg på Staffan Danielssons blogg som vill ha kvar svensk trupp i Afghanistan även efter 2014. (Med Annie Lööf Har c blivit det mest krigiska av partierna.)
Heder åt Allan Widman som har kurage att gå emot inte bara sitt eget parti utan också den övriga Alliansen. I dag vet vi inte hur socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ser på detta efterlängtade och kloka förslag från Allan Widman som också i dagens riksdagsdebatt om vapenexport gjorde det bra tillsammans med Jonas Sjöstedt?
(Tyvärr har det visat sig att Widman klokhet bara var tillfällig. Han återföll snabbt i sin vanliga krigsretorik och propaganda för svenskt NATO-medlemskap.)
Rune Lanestrand
sr svd dn svt

5 Responses to Heder åt Allan Widman

 1. Martin Goës skriver:

  När fan blir gammal blir han religiös…

  Gilla

 2. Janne skriver:

  Jag måste verkligen säga att min respekt för Allan Widman har vuxit – inte främst för hans ställningstagande i Afganistanfrågan – där känner jag mej dubbel så fredsarbetare jag är – talibaner är inte de jag bjuder på vårfest

  Men Allan W vågar ta de svåra frågorna i riksdagens debatt om vapenexporten och hans genuina allvar i hans retorik är befriande att höra – det var häftigt att se hans ansiktsuttryck när han lyssnade på andras anföranden – han tar debatten på allvar

  En som glider och glömt att han är vald är Urban Ahlin – det är tråkigt att se hans hånflin på parkett och hans attityd borgar inte för att frågor där Sverige förväntas bidra med våld eller vapen verkligen ska få nå ända ned till oss. Carl Bildt är en mental gåta – olja på fjädrarna gör inte att han ens ryser – han lever nog i sin egen hägring. Vare sej vi ska sälja vapen eller skjuta ihjäl folk på främmande mark, så behövs debatten och vi som ska göra valet mellan pest eller kolera måste få vara med – kanske kan vi bota både och? Sist men inte minst vill jag ge en eloge till Desireé Pethrus från KD – hennes tryck på de utrikespolitiska målen – mål som alla partier i riksdagen står bakom – klok kvinna

  tack för ordet!

  Gilla

 3. ingeborg skriver:

  Apropå heder!
  Det finns ingen heder hos de som är ”demokratiskt valda folkets förespråkare”. Fanns det sådant så borde alla, med betoning på alla riksdagsmän gå ut och uttrycka det som Allan Widman gjorde.
  Vår familj mår dåligt fortfarande efter budskapet att en 22-årig svensk förlorat sina båda ben i något som verkar så meningslöst som just Afghanistan. Hatet där breder ut sig mer och mer mot väst. Detta projekt är Calle Bildts egen lilla lekstuga. Åka omkring och vara viktig i världen.

  Gilla

 4. Sven-Olof Olsson skriver:

  Hej Rune!
  Vi har diskuterat den här frågan förut. Då tyckte jag att det inte gick att dra sig ur snabbt eftersom det skulle uppfattas att en självmordsbombare direkt kunde styra vårt agerande. Nu är läget annorlunda och jag kan instämma i att att vi så snabbt som möjligt borde dra tillbaka svenska soldater från Afganistan.
  Sven-Olof Olsson

  Gilla

 5. Ragnar Blomqvist skriver:

  Vi måste alla ta ställning mot krig. Krig hör det förflutna till. Vi måste alla förstå, att krig inte leder någonstans annat än till fördärv för mänskligheten. Där har FN en uppgift som de väljer att blunda för. Skrota det nuvarande och skapa något nytt. Ett nytt modernt NATIONERNAS FÖRBUND, där demokratin skall råda och vetorätten förpassas tillsammans med krigshetsarna till samhällenas avskrädeshögar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: