Våren – förväntningarnas tid

Solen och värmen är tillbaka i dag. De gamla fina dubbla påskliljorna har rest sig i vår vilda trädgård. I morse hukade de mot marken för att klara nattfrosten. Det är som vi själva tillfälligt får göra när det blir för kallt i samhället. Det ser ut att bli en riktigt fin vårdag med sol och kanske lite vårregn.
Det finns mycket att glädjas åt denna årstid med förväntningar på ett bra odlingsår. Kryddor, tomater, paprika och andra växter, som behöver längre sommar än den vi har i vår odlingszon som ligger mellan 3 och 4, växer så det knakar i verandan. Vi sår även gul och röd lök och purjolök inomhus som vi sedan sätter ut.
Favoritpotatisen Snöboll, Dalslands Blå och Cherie börjar få fina groddar. Det blir lagom att sätta de tidiga på 1 maj som ska bli klara till midsommar. Och i trädgårdslandet sträcker den höstplanterade vitlöken på sig för var dag som går. Snart kan man klippa lite grönt till omeletten.
Rune Lanestrand
dn

9 Responses to Våren – förväntningarnas tid

 1. Göran Keijser skriver:

  Hej Rune
  Visst är våren härlig, häromdagen tog jag årets första fästing på hunden, idag snögloppar det och blåser, ute är 1 grad varmt så allt utohusarbete är ej tänkbart. Sädesärlan har ej synts till idag så den har nog varit förståndig och flytta söderut igen. Hästhagen är lerig så det är mycket arbete med att hålla hästarna rena.
  Men vilken dag som helst vänder det och som sagt våren är förväntningarnas tid, och det är fint att få leva och verka i denna hänryckningens tid, dåligt väder är inte bara av ondo, det skapar tillfällen att göra det man sagt att man skall göra sen.
  Vårhälsningar från Göran Keijser

  Gilla

 2. Valther skriver:

  Den politik som som förts av våra makthavare har gett att en allt mindre del av befolkningen har denna möjlighet i dag. De politiskt valda är helt verklighets frånvända som till ex. att föreslå ungdomslöner (centerordföranden (ungdom) har väl ingen sådan). Nu används fas 3 som gratisarbetare och arbetsgivaren erhåller 5000:- för sitt medverkade per person. Som ex.en person startar ett företag och får 5 personer på detta vis då erhåller han 25000:- per månad. Med detta som fasitt så behövs inga ungdomslöner det sköter nog arbetsmarknadens parter bättre. Om där hade funnits någon politisk vilja att företräda folket på landet så hade man inte förändrat gårdsstödet från 1000:- till 10000._ när det gäller minsta utbetalda belopp. Men att sälja ut folk på detta vis som ovanstående visar är att återvända till tider när folk var livegna.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   I dag är det inget parti som förstår värdet av landsbygden och ett småskaligt, ekologiskt och uthålligt jordbruk. Trots att det är där mycket av resurserna finns som ska ersätta det miljöfarliga och ohållbara industrisamhället.

   Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Du, Rune, var kan man köpa Dalslands blå? Har aldrig tidigare hört talas om potatisen i fråga, och blev nyfiken.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Försök med någon affär i Dalsland, t ex i Färgelanda. Annars får du stå i kö hos oss till nästa vår. Vårt lilla överskott på Dalslands Blå har redan intecknats av potatisodlande vänner. Den är lika god som färskpotatis som efter en vinter i jordkällaren. Perfekt till stekt fläsk (eko) och bruna bönor eller löksås.

   Gilla

   • Thomas skriver:

    Jag odlade Dalslands Blå i början av 1980-talet och det utsädet jag hade fått tag på var utmärkt och starkt. Inga sjukdomar utan det blev bra skörd och jättegoda.
    För något år sedan fick jag åter tag i några stycken, men de drabbades av mögel så fort att skörden uteblev…
    Enligt vad som sägs så är färgad potatis, röd eller blå, helst färgat kött oxå, fullt med antioxidanter.
    Så Dalslands Blå skall nog kokas med skalet på för bästa resultat

    Gilla

 4. Eva Ivarsson skriver:

  Härlig vårbild! Visst har vi ett underbart land, med de olika årstiderna-var och en med sin charm! Lika fascinerande varje vår när allt vaknar i olika takt! Man tinar upp inombords och glömmer allt dumt ute i världen! Näsorna mot solen för ny kraft.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Kontakten med naturen och jorden och att odla i är den bästa medicinen mot den oro och förtivlan insikten om allt elände i världen för med sig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: