Hedersmord kan aldrig accepteras

Ännu ett s k hedersmord på en 19-årig kvinna. Denna gång i Landskrona. Knivhuggen till döds av sin 16-åriga bror. För mig är det obegripligt att människor som flyr från våld och förtryck och söker en fristat i Sverige kan ta med sig dessa barbariska sedvänjor hit.
Ändå hoppfullt att unga kvinnor som själva varit utsatta eller hotas av denna ”hederskultur” nu organiserar ett motstånd i Föreningen Tänk om. Och Sara Mohammad ordförande i riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, säger till Nyhetsmorgon i TV4 att Sverige måste sluta blunda för hedersbrott.
– Vi har ett samhälle där man har för mycket respekt och hänsyn för olika kulturer och olika religiösa värderingar på grund av religionsfriheten till exempel. Vi tänker hela tiden: ”Nej, tror du att det kommer ske?” Vi måste få bort de här glasögonen! Det kommer att ske hedersmord. Det sker här och nu, säger Sara Mohammad.”
Det är bara att instämma.
Advokat Elisabeth Massi Fritz, säger till Nyheterna att det krävs lagstiftning.
– Det blir nästan tröttsamt att sitta här igen och berätta om att nu måste politiker ta sitt ansvar och agera. Vi måste se till att kriminalisera tvångsäktenskap och barnäktenskap. Det ska införas i lagen så att det kriminaliseras. Vi måste få in i vår svenska brottsbalk att det existerar hedersbrott och att man kan dömas för hedersbrott, säger Elisabeth Massi Fritz.
Jag tycker dessutom att försök till s k hedersrelaterad våld, misshandel eller mord automatiskt efter fängelsetiden ska leda till utvisning på livstid.
Rune Lanestrand
dn dn svd hd skd ab dn dn gp svd
svd
sr svt

9 Responses to Hedersmord kan aldrig accepteras

 1. Thomas skriver:

  Om jag inte är helt fel ute så innebär ett fängelsestraff också utvisning för icke svenska medborgare…
  Men detaljerna kan jag inte.
  Det finns flera märkliga händelser på landsbygden numera.
  Långaredsmorden är ett, som inte heller är riktigt PK att resonera om…
  Stöldräderna mot skogsägare där man effektivt plockar isär skogskärror och bär iväg delarna var en farsot förra året som åter kommer igång nu…
  Tyvärr betalar inte försäkringsbolagen detta och därmed får skogsägarna betala stölden helt själva och när nu räderna kommer igång igen så kan tyvärr något allvarligt hända som sätter Långaredsmorden i skuggan…

  Gilla

 2. Dessa mördare skulle dömas till lagens strängaste straff! Här är det fråga om överlagt mord vilket i mina ögon är den värsta formen.Om dessa familjer o framför allt tror jag det är patriakaliska äldre män som är så rädda för vad andra släktingar o trosfränder ska tycka om att deras döttrar går sina egna vägar att de slår ihjäl dem. Så här får man ju inte tycka i Sverige idag, men det sk… jag i.
  Mördare ska inte gå lösa!! Rädslan för att inte alltid vara PK är nog den största anledningen till att myndigheter o regering o riksdag inte vågar säga ifrån o stifta lagar som man kan döma dessa människor efter. Utvisning är ju en väg men då ska det vara för alltid. Jag har svårt att tro att det är tillåtet enligt koranen att döda sina egna barn, så därför tror jag det är något som är skapat av män inom de muslimska länderna eftersom de ser kvinnor som andra klassens medborgare i samhället! I vissa länder som Saudi t ex har ju kvinnor inte ens de mest elemäntära rättigheter.
  Det verkar som dessa länders män ser kvinnor som något nödvändigt ont! Sånt kan uppresa manshat och motsättningar särskilt när kvinnorna ser hur kvinnor lever i västvärlden.

  Gilla

 3. Valther skriver:

  Sverige har blivit en tillflycktsland för personer från hela värden med värderingar som inte har med ett civiliserat samhälle att göra. Att fly från ett land och ta med sig värderingar som man flytt i från är helt absurt. Ett krav på dessa måste vara allra minst att man anpassar sig till gällande lagstiftning i det landet som man önskar att bo i. Probblemet är däremot att för många så är socialhjälp deras framtida försörjning och då blir man en belastning för vårt samhälle. Detta resulterar i att politiska beslut måste tas om besparingar på andra områden som EX sjukvård, pensioner, barnomsorg och alla övriga samhälsfungtioner.

  Gilla

 4. Itchy skriver:

  Varför diskuteras inte Dessa ”skambrott” ”renlevnadsbrott” mm som ständigt begås i den omskurna gruppen??? I Gbg dödades en homosexuell ung man i Keilersk park med några skott för 10 tals år sen,även då skrev media inte att gärningsmannen oxå var från detta område kallad mellanöstern. Media valde att kalla mördaren hårdrockare och satanist dyrkare istället för iranier vilket han var. hEDERMORDEN ÄR 100% utförda av omskurna män och pojkar men det vägrar omskärelseivrarna påtala.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Då den 16-årige brodern inte kan ha handlat av fri vilja borde hela släkten utvisas. Om det inte är realistiskt att utvisa hela släkten kan kan man ju utvisa dem som inte tar avstånd från ett begånget hedersmord.
  Är det delar av den s k kultureliten och media som myntat detta ”förskönande” uttryck, hedersmord? Det fanns ju t o m feminister som såg det som förmildrande då det hörde till deras kultur. Släktmord eller familjemord skulle kunna vara en mer relevant beskrivning.

  Gilla

 6. Monica Johnsson skriver:

  Tack för detta inlägg, Verkligen bra! Jag håller helt med.

  Jag tänker på den nu döda flickan…, så ensam, utlämnad, sviken, rädd och hotad av sina närmaste anhöriga. Dessa anhöriga som om det hade varit normalt istället borde vara de som hjälpt, stöttat, skyddat, värnat om flickan. Jag tänker också på de modiga ungdomar som tidigare blivit mördade av sina släktingar p g a liknande motiv.

  Dessa motiv till mord och våld har tyvärr här i Sverige i media blivit
  hopkopplat med vårt positiva ord ”heder”. Heder är i betydelsen alltid förknippat med något som är bra, t ex om man gör något hedersamt betyder det att man gjort något aktningsvärt etc.

  Oavsett från vilken kultur dessa barbariska, avskyvärda mord och våldshandlingar härrör från och där man p g a prestigfyllda vanföreställningar och maktbehov kan mörda sitt eget barn eller sin syster har dessa handlingar ingenting med ”heder” att göra.

  Jag önskar och tror att det vore bättre och dessutom kanske visa på en tydligare markering från samhället, media och vi andra att kalla detta avskyvärda för vad det är….

  Gilla

 7. Gösta Walin skriver:

  mycket bra inlägg. Nolltolerans mot hedersvåld är nödvändigt.
  Gösta

  Gilla

  • Valther skriver:

   Inför 1Maj så blir det intresant och se om frågan om ”Hedrsmord” får någon att föra fram frågan. Det blir väl som vanligt ordning i leden Gud nåde den som tar fram något om detta allvarliga samhälsproblem. Socialdemokraterna gör som strutsen när den blir skrämd, stoppar huvudet i sanden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: