Tips: Tomaten är tvåårig

Den här tomatplantan bär nu nu frukt för andra året. Den har stått i köksfönstret under vintern och började blomma i redan februari. Den heter Tiny Tim (Lilla Tim) och har väldigt söta goda tomater.
Det var en ren tillfällighet att vi i fjol upptäckte att tomaten, i varje fall den här sorten, är tvåårig.
En tomat som stått med gröna tomater sent på hösten på vinden glömdes bort. Och när vi skulle slänga den på våren så såg vi att det var liv i den. Och när den kom in i värmen började bladen slå ut. Den blommade och gav frukter hela sommaren i fjol.
Vi undrar om det är fler som upptäckt att tomaten är tvåårig.
Klicka gärna för större och tydligare bild.
Rune Lanestrand

6 Responses to Tips: Tomaten är tvåårig

 1. Göran Keijser skriver:

  Hej Rune
  Om man är lite vårdslös med den engelska stavningen av två, så blir det TO, därav namnet tomat = tvåårig mat.
  Fundering från kökssoffan, med ett leende på läpparna.
  Trevlig helg

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Jag skulle tro att det är svårt att övervintra höga tomatplantor. Den låga Tiny Tim gick bra . Vi har köpt frö hos Runåbergs fröer. Ett litet familjetag i södra Bohuslän som säljer ekologiskt odlat frö och som kämpar mot ett EU-direktiv som går ut på att få bort gamla fina sorter och i stället satsa på färre kommersiella sorter som passar ”grönsaksindustrin”.
  Folk ska tydligen i framtiden inte kunna få känna och märka skillnaden i smak på industrigrönsaker (även genmanipulerade) och de gamla goda sorterna som försvinner p g a EU:s jordbrukspolitik.Om vi inte håller dem vid liv förstås. Här är adressen till Runåberg. http://www.runabergsfroer.se/?m=9

  Gilla

  • Är också kund hos Runåbergs sedan flera år bakåt! Gillar deras sortiment och att de satsar på udda sorter o ekologiskt. Jag köpte tomater i affären förra veckan och blev grymt besviken de smakade ingenting och skalet är segt o hårt! Skulle tro att det finns framtagna sorter som är till bara för att de ska kunna transporteras jorden runt flera varv innan de ska säljas och då ska de fortfarande se ut som om de vore skördade igår! Det där med smak o vitamininnehåll det gäller inte längre hos de stora odlarna. Där är det bara sorter som tål allehanda hård hantering som gäller.
   Tyvärr finns det människor idag som aldrig har smakat annat än ”transporttomater” och de tror följdaktligen att tomater inte ska smaka någonting! Det är sorgligt!

   Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Ja, det har man alltid trott, att tomaten är ettårig. Det var en ren händelse som gjorde att vi upptäckte att den i varje fall är tvåårig. De som är på bilden har stått hela vintern i värmen på fönsterbrädan i köket. Därför blommade de redan i februari/mars och har redan nu mogna tomater. De behöver således inte stå svalt under vintern. De verkar trivas bäst i rumsvärme även under den korta viloperioden.

  Gilla

 4. Har aldrig reflekterat över att tomater kan vara två eller kanske till o med fleråriga! Man kastar ju plantorna på komposten på hösten när de har gjort sitt. Jag har mina i ett kallväxthus o där brukar de tyvärr frysa frampå höstkanten när det blir kalla nätter. Men man kanske skulle pröva att ta in någon i kruka o förvara dem ungefär som man gör med pelargoner över vintern. Svalt o frostfritt. Den sorten som du har klarat över vintern den har jag prövat de är väldigt rikgivande och jättegoda!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: