Löfven och Reinfeldt är politiska tvillingar

I de stora frågorna är Fredrik Reinfedlt och Stefan Löfven i stort överens. Det framkom väldigt tydligt vid partiledardebatten i svt Agenda.
Att de sedan träter lite om taket på A-kassan och några några andr frågor är tydligen mest för att upprätthålla gammelmedias omhuldade myt om att de två stora partierna står emot varandra.
Får Löfven som han vill blir jag inte överraskad om de två partierna bildar en koalition efter valet 2014. I t ex Finland har man haft sådana koalitioner i flera omgångar.
Det är närmast lite löjeväckande att De nya Socialdemokraterna försöker efterlikna moderaterna så mycket som möjligt. Och De nya moderaterna har haft framgång genom att efterlikna de gamla socialdemokraterna så mycket som möjligt.
Allt som s skulle riva upp är glömt. Stefan Löfven krattade manegen för ett nära samarbete med moderaterna när han i gårdagen debatt slog fast att skattesänkningarna ligger kvar, vinsten i de privata företagen som driver skola och omsorg ville han inte röra. Han uteslöt inte heller nybyggnad av kärnkraft.
Löfven är i likhet med Reinfedlt positiv till vapenexport och tog i likhet med Reinfeldt inte avstånd från vapenexport till diktaturen Saudiarabien.
Rune Lanestrand
dn svt ab
svd
svd ab sr gp dn dn svd svt

12 Responses to Löfven och Reinfeldt är politiska tvillingar

 1. Anders R. skriver:

  Jag kom att tänka på ett citat av Stefan Molyneux

  ”Det har varit enklare att övertyga folk att ge bort halva sin inkomst, skicka sina barn till krig, och ge upp sina friheter för all framtid – än att få dem att seriöst tänka på hur vägar skulle kunna fungera utan beskattning”

  Jag ser våra politiker mer och mer som, vad jag skulle kalla för, problemexploatörer alltså någon som ser ett problem i samhället och exploaterar det för egen vinning. Samtidigt som de egentligen inte är särskilt intresserade att lösa problemet.

  Vill också passa på att tipsa om MEP Nigel Farage http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hJ6_Ey_MJV4#!
  Varför visar inte SVT att det finns en opposition i EU-parlamentet,
  borde inte SVT vara objektiva?

  Gilla

 2. Valther skriver:

  Mycket talar för att folket väljer en S-regering men det hjälper inte. Om man fortsätter med den politik som nu förs så ökar klyftorna i samhället vilket vi alleredan ser. Om man i stället tar och stimmolerar ekonomin med olika förmåner så får vi efter en tid igång inflationen och penningvärdet försämmras, Detta drabbar de äldre som har en liten slant på´banken. Den mest troliga vägen som politikerna som kommer att regera tar är inflationsvägen. Så i båda fallen har vi mäniskor som förlorar men politikerna går skadelösa ur det hela.

  Gilla

  • Anders R. skriver:

   Enligt österrikisk ekonomisk teori tappar valutan i värde ett tag efter det att man har tryckt de nya pengarna. Det betyder att de som får de nya pengarna först tjänar på pengatryckandet medan de som får pengarna sist förlorar. Lika med, bra för bonusdiarna dåligt för de sparsamma.
   Dagen ekonomiska paradigm verkar vara: Spara mindre -> Konsumera mer -> Bli rik!
   Såg förresten att tillväxt var en av slagorden för sossarna i första maj. Evig tillväxt i en ändlig värld?

   Gilla

   • Först till din sista fråga med en ytterligare fråga: Ja hur ska man få ihop den ekvationen? Det är svårt att ta något där inget finns!
    Skulle vara som kejsarens nya kläder eller nåt i den stilen.
    Det ekonomiska systemet som vi trasslar med nu är enligt min mening nåt som hänger på en tråd. På väg utför med andra ord, man kan inte hålla på o sätta kryckor på nåt som ändå aldrig kommer att kunna gå i framtiden.

    Gilla

 3. grunnar skriver:

  Det skulle inte förvåna mig om Socaildemokraterna och nya Moderaterna bildar regering tillsammans efter valet 2014, så överens som partierna tycks vara i väsentliga frågor. Men fråga är då hur oppositionen ser ut???

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Aftonbladet presenterar i dag en opinionsundersökning som visar att Stefan Löfvens överraskande lyft har stannat av. I mätningen minskar s-blocket med 2,1 procent och m-blocket ökar med 3,4.
  Vem kan glädjas åt detta. För oavsett vilket block som får makten kommer de att ledas av de två minst miljöintresserade och mest kärnkraftsfrälsta partiledarna, Reinfeldt och Löfven.

  Gilla

 5. Thomas skriver:

  Om SD får 10-12% och V detsamma och KD åker ut och C och Fp bara hänger på kanten så finns det knappast något alternativ än en samlingsregering av finsk modell.
  MP har tyvärr numera inte den kraft som man borde kunna kräva av ett oppositionsparti utan är ett urbant parti som alla andra…
  Denna känsla infann sig omedelbart efter att Lövfe´n tog över efter Juholt.
  Juholt hade kunnat bli bra för han var öppen för problem utan förutfattade meningar. Till skillnad från Lövfén som sitter stadigt i det fackliga båset. Betongsosse med stora bokstäver!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag hoppas verkligen att vi inte får en koalition av finsk modell. D v s en regering bestående av de två minst miljöengagerade och mest kärnkraftsfrälsta partiledarna, Reinfeldt och Löfven.

   Gilla

 6. Britt Jakobsson skriver:

  Tråkiga framtidsutsikter. Jag känner att jag borde berätta för Löfven vilka känslor som infinner sig när jag ser de båda gubbarna som är så överens. Hoppet står till att de verkliga sossarna antingen berättar för honom att han är fel ute alternativt går över till Jonas Sjöstedt. Hela partiledardebatten var en trist teater. Utom Sjöstedt då. Vet du hur man når Löfven utan att meddelandet fastnar i någon sil?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Min egen erfarenhet från den politiska riksnivån är att en vanlig medborgare har mycket små möjligheter att personligen nå fram direkt till partiledaren. Bättre är att skriva insändare och offentligt framföra sina synpunkter. Jag skulle tro att Löfven förutom rikstidningarna läser Norrländska Socialdemokraten eftersom han kommer från Norrland. Dessutom bevakar folk i han närmaste omgivning bloggar och vad som trycks i medierna.

   Gilla

 7. Jag lyssnade inte på debatten orkade inte höra hur nedmonteringen i samhället ska fortsätta. Men efter att ha läst dina blogginlägg så förstår jag att den debatten blev ungefär som jag trodde den skulle bli. Jag undrar vad det ska bli av det här landet! Det verkar ju som alla politiker sitter där de sitter bara av egna egoistiska skäl för att få gott om pengar o en fin titel. Och för att slösa med andras pengar på sånt som gynnar dem själva. Det är på väg i utförsbacke med hela det västerländska samhällssystemet. Trots att politiker o andra storljugare försöker få oss vanliga människor att tro annorlunda!
  De redan förmögna blir bara girigare o girigare. Klyftorna bara ökar till de som har det sämst o de tenderar att bli fler o fler. Arbetslösa i det så kallade fas 3. De som hamnar där blir till nån sorts arbetsslavar åt skrupulösa företagare. Allt i den vägen är snart OK! Ibland önskar jag att alla siffror på all världens bankdatorer skulle raderas ut över en natt! Då skulle kaos uppstå! För pengar är ju idag mest siffror på dataskärmar.
  Miljötänket finns över huvudtaget inte hos varken moderaterna eller sossarna och har aldrig gjort! De bara pratar jobben o pengarna. Men när den dagen kommer när allt vatten all luft o jord är totalförstörd, vad är jobben värda då? O pengarna? Dom går inte att äta! Sammanfattningen heter kortsiktigt tänkande!!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Inga-Lill, jag kan skriva under varje ord i din skarpa analys av läget. Hörde i dag en ung grabb i Aten uttala följande; vi styrs av politiker som inte älskar vårt land. Den känslan kommer också för mig allt oftare. Det känns väldigt trist. Trist är också att så många människor berättar att det på alla plan är så svårt att påverka saker och ting till det bättre också ute i kommunerna. Självgodhet, nonchalans och byråkrati präglar många både politiker och tjänstemän.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: