Skadligt för barn med tidigt dagis?

Psykologen Eva Rusz skriver i en intressant artikel i Aftonbladet att förskola före två års ålder kan skada barn. Rusz är en modig person som vågar sticka ut hakan och ifrågasätta dagis. För dagis är närmast helig i den svenska modellen.
I likhet med artikelförfattaren tror jag inte det är bra att lämna så små barn som ett år på dagis. Så som samhället är konstruerat med två löner i familjen är det nog ekonomin som ofta tvingar föräldrar att lämna barnen så tidigt.
Jag kan rekommendera boken ”Det moderlösa samhället” som skrivits av Elise Claeson, tidigare jämställdhetsombudsman på TCO. Den ger mycket att fundera över. Den gav mig en riktig aha-upplevelse.
Rune Lanestrand
dn svt bt sr

7 Responses to Skadligt för barn med tidigt dagis?

 1. Hugin skriver:

  ”STATLIGT SPÄDBARNSLABORATORIUM FINNS I SVERIGE”

  I en insändare på Tryckfrihetssällskapets hemsida med ovanstående rubrik behandlas en ännu tidigare förvaringsplats för småbarn än förskolor, nämligen spädbarnslaboratorier:

  http://www.tryckfrihet.com/category/insandare

  Det hittills enda spädbarnslaboratoriet är knutet till Uppsala universitet och är alltså helt eller delvis finansierat av statliga forskningsanslag.

  Gilla

 2. tillfalligheter skriver:

  Skadligt även för föräldrar att skiljas från barnen tidigt.
  Människa borde ta hand om avkomman såsom djuren gör det, tills de klarar sig själva, 16-årsåldern t ex. I industrialismens namn, tillsammans med jämtställdhetsutvecklingen har alla, både kvinnor och män, drivits från sina barn in i industrisamhället, som tär på både resurser och människor, grottekvarnen. Det är inte bara barnen som kommer hem uttröttade efter evighetslånga skol/arbetsdagar (med långa resvägar mil på landsbygden och timmar i storstaden. Problemen löses idag med stimulantia, psykofarmaka, leksaker, godis, energidryck, fredagsmys osv. Barnen får uppfostra varandra utan ledning av vuxna närstående, tillbringa nästan all sin vakna tid med utbytbara personer. Hundarna har det bättre tack vare djurskyddslagen.
  Minns ju hur jobbigt det var att byta lärare i början av skolåren.
  När jag skrev min bästa uppsats i realskolan på 50-talet, ”Ett yrke som jag skulle vilja ägna mig åt”, då skrev jag:om livet som bonde, sådant det var då, mycket muskelarbete tillsammans med andra, kor och hästar, nära naturen, se resultat av sitt arbete osv., fast jag växte upp i stad, liten, men ändå stadsbo.
  Alla barn borde vara med sina föräldrar på heltid de första 3 åren i livet. Kortare arbetstid, mindre handel och industri med enda mål att tjäna pengar åt andra. Det skulle bidraga till att bevara miljön och gynna hållbar utveckling, dit vår basindustri inte kan räknas (gruvor och vapen t ex). Det finns stora brister i visionerna om att fixa jordens beboelighet bland dagens politiska ledare.

  Gilla

 3. Det här med dagis är en helig ko i det här landet. Men att riktigt små barn skulle må bra av att vara på dagis. Det har jag aldrig trott heller. Små barn (1-2 år) leker inte heller med andra barn eftersom de inte har nått den utvecklingsfasen. De behöver mer närhet o framför allt stunder med lugn o ro o närhet till någon vuxen. Detta kan ju inte tillgodoses varje litet barn på varje dagis eftersom hela skola, fritids o förskoleverksamheten är slimmad till max idag. Det är alldeles för stora barngrupper och ständig underbemanning hos personalen. Detta är en verksamhet som därmed har förvandlats till barnförvaring o där kan jag tänka mig att det inte alltid är så lätt att vara riktigt liten.
  Jag har fått följa nedmonteringen i skola o barnomsorgen på nära håll för jag har en man som har jobbat som förskollärare och tillika en måg som är fritidspedagog. Båda är utsjasade o slitna på grund av att barnverksamheten inte får kosta en krona extra. Tvärtom får de allt mindre resurser att röra sig med. Till slutet kan man ju konstatera att de som får betala slutpriset är våra barn!!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De stora grupperna med barn och få personal är lika jobbigt för barnen som för de anställda och föräldrarna som får ta emot uttröttade barn sedan de själva kommer hem efter dagens arbete. Hemmet blir som ett garage där man ställer in sig för natten. Ett argument för att placera barn tidigt på dagis är för att pedagogiken som de får där är så viktig. Men vilken pedagogik kan kan tillämpas när det i de stora barngrupperna mest blir fråga om förvaring?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: