New Yorks citybor börjar odla på taken

T om m de urbaniserade New York City-borna har börjat odla sina grönsaker. På tak och på kolonilotter mellan skyskraporna frodas växtligheten medan bina tycks trivas med blommorna i stadens många parker där det inte sprutas växtgift som på de industrialiserade jättefarmerna.
Men visst hade det varit enklare om man inte hade trängt ihop så många människor i stora städer utan de kunnat levat närmare jorden och haft kvar sina småbruk och jordlotter i stället för att staten ekonomiskt, precis som i Sverige, avfolkat landsbygden, gynnat djurfabriker, stordrift och sammanslagning av jordbruk till allt större enheter.
Ska ekorevolutionen börja i världens storstäder? För på landsbygden finns inte mycket folk kvar. Man kan bara hoppas på en återbefolkad landsbygd som i dag är ödslig utan djur med undantag för ridhästar. Några bönder sliter som djur lurade av både kemiindustrin, LRF, staten och lantbrukskooperationen till att satsa på den på sikt ohållbara och energikrävande stordriften.
De sliter som djur för att få det att gå ihop och är inte särskilt lyckliga när de med sina stora åbäken till traktorer flänger runt mellan arrendegårdarna i socknen för att få ihop till räntorna. Klicka här för att se ett inslag i svt från New York.
Rune Lanestrand

7 Responses to New Yorks citybor börjar odla på taken

  1. Rune Lanestrand skriver:

    Gunnar Lindstedt tar i sin bok Svart Jord upp Ryssland som exempel som sålt ut stora arealer av den Svarta Jorden, som den djupa mylla i Ukraina kallas, till landgrabbing-företag som odlar för export medan Ryssland fortsatt tvingas importera spannmål.
    Bl a köper Stenbecksfären upp ryska jordar för en spottstyver.
    Lindstedt menar att om Putin istället för att realisera ut den bördigaste jorden satsat på arbetsintensiva småbruk hade landet på sikt kunnat bli självförsörjande på livsmedel.
    Kommunisternas utrotning av småbrukarna och införandet av centralstyrda och misslyckade kolchoser medförde omfattande svält i Sovjetunionen. Svältkatastrofen hade blivit ännu större om inte de privata datjorna funnits. Där utfördes det mesta arbetet med handkraft. De utgjorde 3-4 procent av landets areal men svarade för omkring 25 procent av livsmedelsproduktionen i Sovjet.

    Gilla

    • Thomas skriver:

      Därav Ukrainas politiska inre konflikter just nu, då många ukrainare minns Stalins spannmålsstölder hos småbönderna för att kunna exportera, medan 5 miljoner ukrainare svalt ihjäl…
      Putin kör en modern variant.

      Gilla

  2. Med tanke på att oljepeaken redan är nådd enligt flera experter på området så är det en märklig utveckling man ser! På landsbygden skaffar sig bönderna allt fler och allt större o energislukande maskiner och i städerna kör allt fler omkring i jättestora så kallade ”stadsjeepar” stora tunga fordon som är dyra både i drivmedel o skatt o försäkring. Läste någonstans att om ca tio år så kommer hela Europa att ha ransonering på diesel. Vad kommer inte det att innebära för både transporterna o lantbruket! Nej , det verkar som en del har stoppat huvet i sanden o kör på som om inget kommer att hända som om oljan kommer att räcka i minst tiotusen år o bara bli billigare o billigare!
    Jag tror att framtiden kommer att tvinga många människor till ett annat sätt o leva även de som bor i stora städer. det ser man ju redan i och med att de börjar odla för eget bruk. Det blir kanske i storstäderna som förändringen börjar och sen kommer många att flytta ut från städerna så småningom när de märker att odlingsmöjligheterna ändå är större ute på landsbygden.
    Förändringar kommer att ske det är jag övertygad om, frågan är bara hur lång tid det kommer att ta!

    Gilla

    • Thomas skriver:

      För tillfället, så är de gigantiska maskinerna supereffektiva, per producerad kilo produkt. Det kräver dock att teknikutvecklingen hänger med i samhällsförändringen…
      Plus att inga andra störningar sker, såsom räntehöjningar, ty då stannar systemet tvärt.
      Romarrikets fall insåg inte romarna själva att det skedde, men tydligen så tömdes staden Rom på sin befolkning, från en miljon till tjugotusen invånare, på tjugo år…
      Hela infrastrukturen måste ha kollapsat…
      I min bok om lantbruket, ett sätt att avsluta en svår mental process, att acceptera utvecklingen, så spår jag en infrastrukturell kollaps om några år…
      Jag skrev det -07 och spånar om ett haveri runt 2014, då livsmedelsförsörjningen skapar problem och kräver en ny politik.
      Får jag rätt? Förhoppningsvis inte….

      Gilla

  3. Thomas skriver:

    Sedan några år tillbaka så är världen inte sig lik. Ty alltid tidigare har landsbygdens befolkning varit i majoritet. Idag är städernas befolkning i majoritet globalt sett. I vissa nationer en klar majoritet. I Brasilien, som man gärna tror är en stor glesbefolkad landsbygdsnation bor 70% av befolkningen i städer. Trycket på landsbygdens resurser kommer därför att öka dramatiskt framöver.
    De naturskövlingar som vi tyckt vara fruktansvärda är inget mot den katastrof som måste komma från det tryck som en överurbaniserad planet har för en exploatering av landsbygdens sista resurser.
    Om man lägger till oljepeaken, alltså att den billiga energin är borta, och därmed möjligheterna att exploatera naturresurserna på ett enkelt sätt, så ser inte framtiden särskilt ljus ut….
    Framtidens bästa jobb blir nog skrothandlarens…

    Gilla

    • Rune Lanestrand skriver:

      Ett mer arbetsintensivt, ekologiskt småjordbruk skulle minska trycket på landsbygden och vår miljö. Dagens djurfabriker och övermekaniserade gift-och kemijordbruk ger förstört grundvatten, övergödda sjöar och vattendrag med en svår algblomning i Östersjön. Enligt Gunnar Lindstedt i sin utmärkta bok Svart Jord anser han att vi behöver 1 miljon fler småbruk i Sverige om vi ska klara matförsörjningen när oljan sinar eller stiger ytterligare i pris.

      Gilla

      • Thomas skriver:

        Hur var det under första WW-kriget?
        Man propagerade för intensiv potatisodling, överallt…
        Andra rundan då, 1939-45..?
        Ransonering…
        Men man måste komma ihåg att aldrig tidigare hade svenskt lantbruk varit så väl organiserat som under de åren. Nötkreatursstammen var större än någonsin och tydligen så ”åt vi upp en massa gamla kor” under kriget.
        Små bygdemejerier var basen i systemet då kon var och borde även idag vara basen i svenskt lantbruk.
        Ty vi är ett ”gräsland” där idisslare har sin hemvist och icke vetet…
        Förmodligen blir svälten svår om något händer.
        Med en befolkning dubbelt så stor som 1940….

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: