Lundsberg fostrar empatilösa strebrar

Det har talats mycket om pennalism och råhet i samband med elevhemmen på Lundsberg. Och det är bra att dessa feodala kvarlevor kommer upp i dagen. (Och nu också fiffel med statsbidrag.)
Vad man däremot inte reflekterar över är vilken människosyn dessa elever har i sitt fortsatta liv. Och det är inte oviktigt då dessa f d lundsbergare är överrepresenterade på höga poster inom storbolag och förvaltning.
När jag ser dessa direktörer utan att skämmas försvara sina orimliga löner och bonusar förstår jag att de skolats till en okänslig elit på privatskolor som Lundsberg.
De har skolats i ett överhetstänkande som är mycket farligt. Och som gjort att de inte bara är okänsliga för sina anställda utan också för miljön och vad deras företag producerar för giftiga och farliga ämnen. T ex kärnkraften risker.
Det är väl bekant att lundsbergare favoriserar varandra och bidrar till att konservera en överklass som får sina fina uppdrag genom andra lundsbergare och inte på egna meriter. Jag undrar hur många av de högsta direktörerna inom Wallenbergsfären som inte är lundsbergare?
Wallenberg ger i år Lundsberg ett bidrag på 6,5 miljoner.
En medveten investering för att sålla fram en elit som bara räknar kronor och ören och som inte bara saknar social kompetens utan också är också okänsliga för miljö och natur. De hyser också ett illa dolt förakt för demokratiskt fattade beslut.
Rune Lanestrand
svd svd svd sr gp dn

12 Responses to Lundsberg fostrar empatilösa strebrar

 1. Britt Jakobsson skriver:

  Egendomligt nog, eller också inte, hade Christine Lagardes företrädare på posten, Dominique Strauss Kahn, exakt samma attityd när han våldförde sig på en städerska i New York och därefter anklagade henne för allt möjligt Personer som anser sig kunna stå över lagar och behandla andra som mindre värda, borde vi absolut inte välja som ledare. Jag påstår att vi i Sverige borde rösta på personer istället för partier. Då blir det lite enklare. Riksdagsmän som drivit arbetslinjen och försämring av trygghetssystemen men själva efter avslutat mandat i åratal uppbär lön, är absolut inte trovärdiga. De skämmer också ut det parti de arbetat för. Att de orkar? Kommer de att på något rimligt sätt minska sina privilegier? Den frågan måste vi hålla vid liv.

  Gilla

 2. Britt Jakobsson skriver:

  Jag hamnar ibland i gropen ”ingen bryr sig”. Jag skriver i Länstidningen Östersund webupplagan s k blogg. Endast när jag talade om äldrevården när det var som hetast fick jag kommentarer. Ändå måste vi fortsätta att kritiskt granska det som händer och påtala galenskaper. Demokratin måste hävdas varje dag. Ett typiskt exempel på von oben attityd idag. IMF-chefen Christine Lagarde yttrade i en brittisk intervju att de grekiska medborgarna borde betala sina skatter. Om det är ”nationalsport” i Grekland att smita från skatten så är det många gånger värre i Lagardes värld. Jag läser i DN att Christine liksom andra på internationella poster enligt Wienfördraget 1961är helt befriad från skatt på sina miljoninkomster. Det fördraget borde väl ”ses över” eller omförhandlas om de höga cheferna ska kunna uttala sig med någon trovärdighet? Då finge vi eventuellt helt andra sökande till de internationella toppjobben… men inte säkert att de vore sämre.

  Gilla

  • Allan skriver:

   Vi är flera som känner igen ”ingen bryr sig”
   Läste också om nye IMF-chefen och hennes skattesmitning liksom många andra VIP-are.
   Skrev också en insändare till lokaltidningen, men den har inte tagits in ännu. En del saker anser tid ningarna inte är PK att skriva om, så sådana insändare stoppas. Får se hur det går med detta.
   Intressant med Wienfördraget 1961. Tack för upplysningen

   Gilla

 3. Ragnar Blomqvist skriver:

  Britt Jakobsson, jag håller med Dig på varje ord Du skriver, men hur får vi fotfolket att angagera sig i samhällsdebatten? Jag undrar om vi inte behöver en ny folkrörelse, med spjutspetsen riktad uppåt mot eliten och pampväldet!

  Gilla

 4. Ragnar Blomqvist skriver:

  Vår Utbildningsminister Jan Björklund är inte utan skuld i denna osmakliga soppa. Som representant för folkpartiet borde han stå upp och försvara, inte enbart de svaga utan också stå upp för en human och människovänlig skolmiljö. Är det respekten för den överklass som befunnit sig på Lundsberg som ger honom tunghäfta. Varför försvaras inte de normer som ligger till grund för Stiftelsen Lundsbergs Skola. STV har felaktigt annonserat Lundsberg som en privat skola, vilket den definitivt inte är. Jag anser att skolans rektor och skolans styrelse borde sparkas och att en ny styrelse utses med det snaraste. Det är flera årtionden sedan som Lundsbergs skola lämnade stiftelsens värderingar. Inte konstigt alls att vi har det samhälle vi har idag, där omtanke och solidaritet kommit på avvägar eller blivit nedtrampade och utsparkade.

  Gilla

 5. Yrsa Häggström skriver:

  Jag ska lägga in det här på Bakom kulissrna!

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Det kan kanske vara av intresse att veta vem som undervisat på Lundsberg om etik och moral. Det var ingen mindre än Johan af Donner. Det fick han sluta med när han fick 5 års fängelse för sin stöld av insamlade medel på Röda Korset och Cancerfonden. Sammanlagt 8,1 miljoner.

  Gilla

 7. Vän skriver:

  Bra att du skriver om detta. Uppdrag granskning har ikväll (30/5) ett fortsatt reportage om Lundsberg om kommunala och statliga bidrag.

  Gilla

 8. Britt Jakobsson skriver:

  Dagens nyhet att Lundsbergs rektor dubbelfakturerar och sen låtsas att det hela är ett misstag p g a att systemet är så ”krångligt”, visar inte bara att han är kriminell utan att han dessutom förutsätter att det är ok just för hans sort. Sambandet mellan elitskolornas destruktiva fostran och attityden hos näringslivets toppar måste diskuteras mer öppet nu.

  Gilla

 9. Paul Rimmerfors skriver:

  Utmärkt resonemang Rune! Man förstår varför vanliga (kommunala)skolors blandning av elever utan hänsyn till föräldrarnas pengar är så viktig. Privatskolornas ”fostran” av den blivande elitens barn är livsfarlig för oss andra. Vi drabbas av felprogrammerade beteenden som den osannolika idén att bygga ut kärnkraften mot all smärtsam erfarenhet och mot oberoende experters insikter om att kärnkraften är förbrukad, moraliskt, tekniskt och ekonomiskt. Exemplet Lundsbergs fostran anas i bakgrunden.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

 10. char skriver:

  mycket bra inlägg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: