Den förgiftade jordgubben

Inför jordgubbssäsongen vill jag uppdatera mig och beställer från Jordbruksverket information om växtgifter i bärodling. Det är ingen rolig läsning för den som tycker om jordgubbar.För jordgubben är vid sidan av potatis den i särklass mest besprutade.
För att bekämpa svampangrepp finns 13 olika preparat, 9 olika insektsmedel, 8 preparat mot kvalster och 14 olika växtgifter mot ogräs. Sammanlagt 44 preparat varav 33 är, p g a sin giftighet, förbjudna att användas i ekologisk, KRAV-godkänd jordgubbsodling.
I Livsmedelsverkets provtagning på jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av all prover restgifter. I något prov upp till tio olika växtbekämpningsmedel. Varav flera cancerframkallande.
Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag och gifttillverkare sponsrar utbildningen. Agronomerna ser bara hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i naturen och som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen.
Odling av jordgubbar har tyvärr antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används. I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar experterna upp inte mindre än 23 hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel, Svartröta, Ludet ängsstinkfly till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.
Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador. Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder.
Så här beskriver fabrikanten Bayer själv ett av sina farligaste preparat, Betanal som bytt namn till BetasanaSC. Det verksamma medlet heter Fenmedifam. under Riskupplysningar kan man läsa:
”Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin och andra pollinerande insekter.”
Den regniga försommaren innebär extra mycket besprutning. Dessutom har LRF som lägger miljoner på att framställa sig som miljövänligt begärt och fått dispens av KEMI (Kemikalieinspektionen) för just det i jordgubbar förbjudna starka växtgiftet BetasanaSC. Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.
Det är LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags kravmärke.
Rune Lanestrand
svd gp sr

41 Responses to Den förgiftade jordgubben

 1. Rune Lanestrand skriver:

  I går ringde tv4 väst som har redaktion i Trollhättan. De hade läst min blogg och efter ett längre samtal blev det detta intressanta inslag i morronens nyhetssändning. Ca 1 minut in kommer inslaget som bekräftar att det i 83 procent av de prov på jordgubbar som Livsmedelsverket tagit innehåller restgifter. I något fall upp till 10 olika växt- mögel- och insektsgifter. http://www.tv4play.se/program/nyheterna-v%C3%A4st?video_id=2382841

  Gilla

 2. /AGT skriver:

  Har du någon aning om hur länge den här starka förgiftningen av våra jordgubbar pågått? Håller väl också med att det är ett rent ”under” att man kan få fram så pass bra jordgubbar hemma på tomten utan en enda giftdroppe.

  Gilla

 3. Marie Johansson skriver:

  Mycket bra artiklar om den förgiftade jordgubben och om Monsanto.

  Skulle vilja tipsa om den mycket inressanta dokumentären ‘Farm for the Future’. Det är inte bara pesticider och Monsanto som hotar matproduktion och bönders rättigheter. Ju mer olje-beroende matproduktionen blir och ju mer jord som förstörs pga destruktiva jordbruksmetoder och avskogning, ju mer kommer hållbar matproduktion att sjunka globalt.

  ”‘Farm for the Future’: BBC documentary on the precient global farming and food crisis, filmed in the UK. Topics covered are the influence of oil on the food production, peak-oil, food security, carbon emissions, sustainability and permaculture.”

  Gilla

  • Tyvärr är det nog så att människan driver på mot sin egen undergång! Och för jorden som planet vore det kanske det bästa. Ingen levande varelse någonsin har varit så destruktiv som människan. Nu vet jag att alla människor lever inte ett förstörelseliv. Men det är de mest destruktiva som leder loppet mot undergången o drar därmed ner oss andra också! Det är inte lätt att försöka se positivt på en framtid som obönhörligt går mot total undergång.

   Gilla

 4. Peter carlsson skriver:

  Tack för en bra artikel!

  Finns det något ställe där man kan köpa jordgubbar som inte är alltför besprutade med gift?

  Gilla

 5. Ola Svensson skriver:

  Är det ingen som funderar på hygienen bland de som plockar ”gubbarna”? 50-100 personer som ska dela på en bajamaja. En plastdunk med vatten att svabba av händerna med. Majoriteten röker som borstbindare.
  Det är ju en sak att det finns många preparat registrerade, men det är inte det samma som att alla använder alla preparat i sin odling. Det är i utgifterna som det finns pengar att spara. De flesta använder inte mer bekämpningsmedel än vad som är nödvändigt.

  Gilla

 6. Ellinor Nilsson skriver:

  Tack för en väldigt bra artikel! Jag mailade den till en stor jordgubbsodlare i Skåne bl.a. och fick följande svar:

  ”Vi odlar inte ekologiska jordgubbar beroende på att det är mkt svårt att göra det i verkligheten och förenat med stora risker att hela skörden förstörs av skadegörare

  Vi använder växtskyddsmedel på samma sätt som vi människor bör använda medicin

  Det ör skönt att slippa men blir man verkligen sjuk är det bra att de finns, så är det med växtskyddsmedel också

  Modern odling går till på samma sätt, vid ett konstaterat angrepp sätts växtskyddsmedelen in

  Kemikalieinspektionen godkänner och sätter regler för hur de ska användas och då ger det inga rester i slutprodukten”

  Vet ni om det finns tester gjorda på ”slutprodukten”? Jag är ju väldigt säker på att det visst finns rester i den, men har inte någon dokumentation på det. Finns det? Eller kan någon göra det?

  Väldigt tacksam för svar!

  Gilla

 7. Carl Sidenvall skriver:

  Låter som något det borde skrivas om. Med http://www.takespace.se kan man gå runt hela journalistkåren och få publicitet i dagspressen ändå, om andra tycker att budskapet är värt att stödja så klart.

  Gilla

 8. Inger Boketoft skriver:

  IngerB: Det är sorgligt och äckligt att jordgubbarna är så besprutade. Jag hoppas att detta ändras bit för bit. Det finns mängder med kloka människor numera, speciellt många unga som INTE äter besprutade frukter och grönsaker. De lär dessutom sina barn att säga nej.

  Alla är inte lika ”förstörda” och bara kör på som vanligt och äter vilken skit som helst.
  Självklart är det viktigt att agera MOT besprutning och inte bara ge upp och tro att det är omöjligt att stoppa användning av kemikalier. Det är inte alls omöjligt om MÅNGA slutar köpa de besprutade jordgubbarna.

  Tanken sätter sig och även de som struntar i att de äter allsköns kemikalier, äcklas till slut. Info, info, och återigen information ger resultat!

  Gilla

 9. Tyvärr ser folk i plånboken först, sen till hälsan, för att sen när hälsan fallerat, lägga otroligt mycket mer pengar på att få tillbaka hälsan…

  Gilla

 10. Anders skriver:

  Och vad skulle man vinna på denna typ av skräckpropaganda? Inte ett skit!
  Jag kommer äta mina älskade jordgubbar sprängfyllda med kemikalier, gifter och andra besprutningsmedel.
  Smaskens!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, varför oroa sig. Det finns ju strålkanoner!

   Gilla

  • Kristoffer skriver:

   Man vinner att dom som inte vill utsätta sig för onödiga risker kan sluta ta dom, och inte behöva vara i mörkret.
   Och dom, förlåt, dumma jävlarna som vill ta uppenbara risker kan ta dom.

   Gilla

  • Maria Wold-Troell skriver:

   Får de inte en lite dålig eftersmak? En del av gifterna lagras ju i din fettvävnad, och kan ställa till det för dig. Dessutom, i ditt undermedvetna, har du nog ångest över de stackare som för försörjningens skull tvingas utsätta sig för dessa gifter, och för vår gemensamma jord som utsätts för dessa ingrepp,

   Gilla

  • Svarar du på det viset för att slå ifrån dig må hända! Ett sätt att stoppa huvet i sanden o tänka ”det drabbar inte mig, jag blir inte sjuk”! Som väl är så reagerar de flesta människor på helt annat sätt när de får larm om gifter i mat o natur. Tyvärr är det många som är okunniga, men när de får reda på hur det ligger till har de ju möjligheten att göra ett val. Ingen sund människa äter väl mat som man vet har en ogenomtränglig hinna av gift över sig! Inte om man vet.

   Gilla

  • Björn Jonsson skriver:

   Ja du Anders! Det är bra att du är så självsäker. Dig kan nog inget ont drabba, vad du än sätter i dig. Men vi andra som dels är måna om den egna hälsan men kanske ännu hellre om kommande släktes livsbetingelser kommer nog att se oss för. Med vänliga hälsningar
   Björn

   Gilla

 11. Rune Lanestrand skriver:

  Finnerödjas jordgubbar var välkända och eftertraktade. I dag är de flesta odlare utslagna av importen. Trots det säljs det jordgubbar från Finnerödja i nästan varenda affär i Västsverige och längs vägarna.
  Namnet köptes för några år sedan upp av en affärsman som i en intervju i går den 13 juni 2013 tillstod att han inte har en enda jordgubbe som är odlad i Finnerödja i sina kartonger som det står Finnerödja på.
  Nästan allt är import från Östeuropa och Holland. De flesta från Polen. Vid ett studiebesök i Polen häromåret kunde jag konstatera att sprutorna gick i skytteltrafik på vägarna mellan odlingarna. Jag kunde också konstatera att växtgifter som är förbjudna fortfarande användes i Polen.

  Gilla

 12. Diana skriver:

  Kan min månadslånga förkylning bero på att jag ätit massor med jordgubbar i år från de många ”små” gårdarna som säljs under märket Finnerödja?

  Gilla

 13. bograhn skriver:

  Jag köpte jordgubbar för 14:95 kr/l på Lidl.
  De var skitgoda.
  Det enda jag bryr mig om.

  Gilla

 14. oakfarm skriver:

  En fråga, i både Indien och Kina kunde bomullsodlare kraftigt minska sin använding av bekämpningsmedel genom att odla GE-bomull, eller gmo om ni föredrar. Vågar ni tänka tanken att lösa problemen med bekämpningsmedel med hjälp av genteknik?

  Vi kan tänka oss att det finns en jordgubbstyp som är motståndskraftig mot ett skadedjur men som inte ger bra skördar. I detta exempel skulle genen som ger motståndskraft kunna flyttas över till en jordgubbstyp som ger bra skördar och sedan behöver vi inte längre bespruta mot det skadedjuret. Det skulle jag se som ett framsteg. På samma sätt som jag tycker det är ett framsteg att bomullsodlare med hjälp av ge-teckik har kunnat kraftigt minska användningen av bekämpningsmedel. Märk att jag inte skriver om tomater med fiskgener eller något liknande som greenpeace använder i sin skräckpropaganda. Utan en överföring från en jordgubbe till en annan.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   För det första så har odling av GMO knappast minskat användningen av bekämpningsmedel. Snarare tvärtom! Man köper ett kontrakterat paket från ett kemibolag bestående av deras utsäde plus det bekämpningmedel som växten ifråga är anpassad efter. Beräffande det du beskriver här ovan med egenskaper från två olika jordgubbssorter där skulle man mycket väl kunna tillämpa helt vanlig växtförädling. Korsa två sorter helt enkelt. Fiskgener i tomater är nog bara en myt eller är det något som inte fungerade. GMO är mer avancerat än så. Och Greenpeace sysslar inte med skrämselpropaganda utan försöker servera så mycket fakta som bara går. Det finns mycket fler risker med GMO än bara ökad giftspridning i miljön. Det är också fråga om patenterat utsäde.Man får inte ta sitt eget utsäde från bolagets frön. Ingen bra idé när det gäller småbönder i U-länder. De har mer att vinna på att ha sina egna lokala växtsorter som är anpassade efter miljön där de bor. Industriframställda GMO växter är bara anpassade efter en generell miljö och inte efter extrema förhållanden. Finns inte heller något som säger att de skulle ge större skördar. Det storskaliga fossilberoende jordbruket har ingen framtid på sikt eftersom oljan kommer att sina så småningom o framför allt bli betydligt dyrare. Då kan inte mat produceras där det går åt 10 energienheter för att få 1 energienhet på tallriken.

   Gilla

  • Johan skriver:

   Vilken tur att du har koll på läget, GMO bomull ifrån Monsanto har skapat mass självmord bland bomulls bönder(1300st) i Indien dom senaste 10åren, då dom blev lovade större och snabbare skörder men blev totalt tvärtom. GMO bomull har förstört alla chanser till att ändra tillbaka till Eko odling då GMO fröna är så utspridda och omöjliga att döda ut, Monsanto har med andra ord förstört livet för hela bomulls industrin i Indien. Gör lite google sökning i ämnet! Likadant med vad Monsanto har gjort med den Svenska skogen tex med Björk osv Finns inget bra med GMO, att tro något annat visar bara brist på kunskap, finns oändligt med forskning som bevisar vilka kroniska och dödliga sjukdomar GMO produkter skapar samt muterande skadedjur som bygger upp resistens imot deras gifter(finns bevisad forskning på detta).

   Gilla

   • Patricia skriver:

    Ja, tyvärr är det precis så. Jag såg ett väldigt bra program om GMO och Monsanto som alla borde se. Det heter ”Genetic roulette”. Rekomenderar. Trots att ekologiskt kan verka väldigt dyrt ibland så måste vi förstå att våra kroppar inte är avlopp utan bör vårdas med respekt!

    Gilla

  • Anonym skriver:

   Problemet är att naturen anpassar sig snabbt. I Indien har skadedjuren anpassat sig till giftet i gmo-bomullen så att numera måste bönderna använda gift på den bomullen också. Googla lite så kan du hitta fakta om detta.

   Gilla

 15. […] tillåtna kemiska preparat Inför jordgubbssäsongen beställde Rune Lanestrand information om växtgifter i bärodling från Jordbruksverket och tyckte inte att det var […]

  Gilla

 16. Rune Lanestrand skriver:

  Din Lokaltidning Stockholm Nord har spelat in så man även kan lyssna till artikel om den Giftbesprutade jordgubben.
  http://www.dinlokaltidning.se/index.php?id=44,1775,0,0,1,0

  Gilla

 17. Rune Lanestrand skriver:

  Jag vill understryka att en frukt som är märkt med klass 1 innebär inte att den är hälsosam och obesprutad. Utan bara ett tecken på att den ser vacker ut och har rätt storlek.
  En annan bluff är Svenskt Sigill som ska lura konsumenterna tro att den är giftfri. Detta är LRF:s påhittade emblem för att kunna använda konstgödsel och spruta växtgfter precis som på annan odling. Och samtidigt få konsumenterna tro att den är odlad ekologiskt.
  Oerhört fräckt för det enda påpekande Sigill gör till sina odlare är att de inte ska spruta växtgift för nära vattendrag.
  T ex skryter Eriksgården i Skåne som odlar konventionell med konstgödsel och växttgifter med att de är certifierade av Svenskt Sigill. Om du missat min tidigare hänvisning så kan du se den enorma industriodlingen av jordgubbar här.
  http://www.atl.nu/atl-play/h-r-odlas-jordgubbar

  Gilla

 18. Thomas skriver:

  Sedan många år tillbaka så är ju jordgubbar meningslösa…
  Först så har man gjort säsongen till hela året. Helt åt helvete…

  Sedan har man sorter som smakar surt bara för att klara transporterna.
  Så de sorter som verkligen är goda är såpass känsliga för transporter att de bara tål att flyttas från jordgubbslandet till tallriken .
  En sträcka på max hundra meter…
  Men var hittar man dessa goda sorter för egen odling?
  Kanske hos någon engagerad trädgårdsmästare…

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Det där med att göra säsong hela året, det är typiskt för handeln. Då blir ju produktionen på nåt vis konstlad eller så ska produkterna transporteras jorden runt för att kunna finnas här på fel årstid. Som jordgubbar till nyår eller nåt sånt. Att något har en viss säsong det är ju det som är det fina i kråksången. Då har man något fint att längta efter som de första färskpotatisarna till exempel eller de första sommarkantarellerna.
   Allt ska inte finnas jämt! Hur trist är inte livet om aldrig behöver längta efter nånting!

   Gilla

 19. Göran Keijser skriver:

  Hej Rune
  När jag var barn på 50 talet, hade vi en granne”Farbror Jansson” som bjöd oss barn på jordgubbar, dom hade en sådan god smak, så jag minns de än i dag. Han sa att han gödslade jordgubbarna med Pulligrutt och det var de som gjorde dom så goda. Vi barn begrep väl inte vad Pulligrutt va för något. Senare i livet berättade farbror Jansson om Pulligruttens undergörande inverkan på jordgubbarna.
  Hans fru hette Gulli och det som han och fru lämnade efter sig på dasset blev Pulligrutt d.v.s ett annagram för Gulli Prutt.
  Så jag vet att det går att odla väldigt goda jordgubbar utan ett endaste ett av dess 44 gifter.

  Gilla

 20. Konsument skriver:

  En intervju med Mats-Eric Nilsson, på TV, (Hemlige kocken) så fick jag klart för mig att, när det står ”Klass 1” på diverse grönsaker eller frukter så betyder inte det att varan är förstklassig i kvalitén, som man skulle kunna tro. ”Klass 1” betyder snarare att produkten är t ex jämnstor, fläckfri, rak, …o likn.

  Tänk så ovetande man kan vara som konsument.

  Gilla

  • Gunvi Sund skriver:

   Aha, det visste jag inte heller.

   Gilla

   • Konsument skriver:

    Jag tittade just på jordgubbarna i affären igår. Det stod Klass 1 och nu såg jag att alla gubbarna var jämnstora! Huruvida de var ”förstklassiga” eller inte, vet jag inte. Priset var 45 eller 49 kr kartongen!

    Gilla

  • Anders Rydén skriver:

   Klass 1 betyder väl att det bara är människan som är korkad nog att äta den varan. Jag menar att den är väl så giftig att ingen insekt vill äta av den.
   Visserligen var detta ett lite raljant påstående från mig, men ändå?

   Gilla

 21. Rune Lanestrand skriver:

  Småbrukartanten, du har helt rätt. De flesta konsumenter är ”lyckligt” ovetande om hur industriellt och giftigt jordbruket, grönsaks- och bärodlingen är. Det går med en rasande fart åt fel även om myndigheter som Jordbruksverket och Livsmedelsverket med jämna mellanrum skickar ut lugnande pressmeddelande om att allt blir bättre.
  Här ett exempel som visar en pinfärsk ”vässad” helt osannolik stordrift som bekräftar vilken industri jordgubbsodlingen har blivit. I denna konstgjorda växtmiljö krävs stora mängder gifter och kemikalier som samtidigt lurar konsumenterna med felfria, vackra jordgubbar. Obs att det tar lite tid i starten av filmen.http://www.atl.nu/atl-play/h-r-odlas-jordgubbar

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Nej ingen vanlig jord här inte! Vatten med konstgödsel är väl det som gäller. Det ser ju konstgjort ut alltihop! Plåtar? Ser ut nästan som hängrännor. Med så ensidig steril odling så borde jordgubbarna bli därefter.

   Gilla

  • ragnhild skriver:

   Men hur vet du ”i denna konstgjorda växtmiljö krävs stora mängder gifter och kemiklaier …..”?

   p.s. köpte polske ”perfekte” jordgubbar hos reema 1000 och satte till livs på egenhand 2 korgar – men tänkte efteråt: de måste ha vara odlat på något hemsk vis – de så verkligen lite onaturliga ut eks. 2 i en ol. jättedigra. Men du, de smakade mycket bra. Men köpa mera…. NEI, vågar inte det… nei. Jag är alt mer skeptisk til grönsaker med… men någon blir det dock .. under tvekan….

   Gilla

 22. smabrukartanten skriver:

  Jag gick en komprimerad ettårig jordbrukskurs för tolv år sedan och där ingick att ta så kallat sprutförarcertifikat. Vi var flera på kursen som odlade ekologiskt och som protesterade, men vi fick höra från lärarkåren att vi skulle gå den ändå. Efteråt förstår jag varför det var bra. Man måste ha insikt om fienden för att kunna bekämpa honom. Där fick vi en hel del lektyr att läsa bl a en förteckning över gifter som var godkända i Sverige. Det var ingen rolig läsning! Beskrivningen giftig för vattenlevande varelser förekommer på nästan varenda sådan etikett. Så man undrar hur det står till i sjöar o vattendrag som gränsar mot hårdsprutad jordbruksmark. Jag tror knappast att det hjälper särskilt mycket att lämna zoner mot vatten. Gifterna tar sig dit ändå.
  Och som du skriver här att bär o frukt är ju något av det som sprutas allra mest. Undrar ibland hur mycket vanliga konsumenter är medvetna om vad konventionella bär o frukter har varit utsatta för gifter. Och hur mycket som finns kvar i skal o även i fruktköttet. Många smakar på jordgubbar utan att skölja dem först. Jag sköljer men kan känna ett obehag ändå.
  På konventionella citrusfrukter skulle jag aldrig komma på idén att använda skalet i mat. Där duger bara ekologiska citroner o apelsiner. Finns inga såna att köpa får det vara helt enkelt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: