Jan Roy har misskött Kolmårdens djurpark

Ordföranden för Kolmårdens djurpark Jan Roy har enligt hans egna uppgifter på Facebook sitt finger med i massor av företag inom besöksbranschen. Hur många han är ordförande i framgår inte.
Det är Aquaria Vattenmuseum, Gröna Lund, Kolmården, Modern Drummer Magazine, Kairos Future, Göteborg – Gothenburg, Gröna Lund, Liseberg, Plan Sverige, JazzHeaven.com – Instructional Video Lessons & Interviews with the Greats, Furuviksparken, HatTrick PRoch 2 .
Man kan ju undra hur mycket tid han har att ägna den nu så hårt drabbade Kolmårdens djurpark.
Hoppas att åklagaren och Arbetsmiljöverket inte låter sig imponeras av Jan Roys förnäma vänner på facebook utan verkligen går till botten med bristerna i beredskapen och arbetsmiljön på Kolmårdens djurpark.
Kan det här lilla axplocket bland Jan Roys vänner på facebook möjligen förklara varför media inte ställde en enda kritisk fråga vid presskonferensen i Kolmården: Ulf och Lena Adelsohn-Liljeroth, Bo Krogvik, Christina Jutterström, Carin Jämtin, Birgitta Johansson Hedberg, Henrik von Sydow, Kristina Axén-Olin, Lars Stjernkvist, Lotta Edlund, Christer G Wennermark, Mats Hulth etcetera.
Rune Lanestrand
svd
sr

9 Responses to Jan Roy har misskött Kolmårdens djurpark

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Alla inblandade i vargpolitiken har nekat till utsättning av varg i svenska skogar. Den här intervjun, som jag hittills missat, visar ett klart samband mellan djurparkerna och vargutsättarna. Från mars 2013 i Sveriges Radio: I den svenska vargförvaltningen har politikerna talat mycket om att vargstammen ska bli mindre inavlad med hjälp av utsatta vargvalpar. – Optimismen har varit lite väl stor, menar Mats Amundin vid Kolmårdens djurpark.
  – Ja, jag tycker nog att man blåst upp den här biten lite för mycket. Det här är en pusselbit i det här spelet.
  Enligt Mats Amundin är den naturliga invandringen en bit, den här aktiva flytten som man nu har genomfört från Tornedalen är en annan viktig bit och sedan så är den här valputsättningen en tredje bit.
  – Jag tror att man ska vara ganska realistisk när man ser på möjligheterna till volym på det här, eftersom det finns så många praktiska svårigheter vi måste överbrygga.
  Mats Amundin jobbar också för Svenska Djurparksföreningen med vargvalpsplanerna.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Tänk att det ska ta 3,5 år innan åtal väcks. Kan det vara i förhoppning om att allmänheten har glömt hur den cyniska ledningen lockade skolklasser med att de fick komma in och kela med de ”snälla”, helt ofarliga vargarna. Det gav mycket klirr i kassan. Priset fick den unga kvinnan betala med sitt liv.
  Skötaren som trott på Olof Liberg på Skandulv, Grimsö och andra självutnämnda experter på Naturvårdsverket som predikar om att vargar inte angriper människan. Ingen annan djurpark i världen har släppt in besökare, allra minst barn, i varghägn.

  Gilla

 3. Kjell Holmsten skriver:

  Att hängna in halvtama/halvvilda djur i hägn är djurplågeri. Jag har varit 2 ggr på Kolmården med mina barn. När vi såg delfinerna åkte vi hem ledsna och sålde akvariefiskarna. Hägna in människorna och låt djuren ströva fritt i stället. Så var det ju från början.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag som sett många älgar i frihet blir så bedrövad när jag ser dem på Skansen. Egentligen samma beklämmande känsla över alla instängda djur i liknande inhägnad. Inlägget ovan skrev jag i juni 2012. Åtalet som väckts i dag (äntligen) bekräftar mina misstankar om att den högst ansvarige går fri. Han har för många inflytelserika vänner. Bl a förre partisekreteraren i s och nu kommunalråd i Norrköpings kommun, Lars Stjernkvist, där Kolmårdens djurpark ligger.

   Gilla

 4. Eva Ivarsson skriver:

  Såg på amatörfilmen på SVT häromkvällen då ett gäng (6-8st) gav sig på en handikappad flicka-ruskigt , bara 1 djurskötare utan kontroll på läget! En ung kvinna har nu fått sätta livet till helt i onödan, en välutbildad och van djurskötare , hur är det möjligt! Cheferna och ”experterna” borde verkligen åtalas och ställas till svars! Många bra synpunkter här-vi som har hundar vet hur de kan triggas, och de vilda stängda djuren borde inte visas som ”gosedjur” vilket med fasa visats nu, så fruktansvärt! Och som någon skriver våra vargar är mycket stora och starka!

  Gilla

 5. Viveca Lammers skriver:

  Enligt våra idéer så var flickan vargarnas ”skötare”, men enligt naturen så var hon ju deras fångvaktare.
  Apropå instinkter: även en tam katt kan hugga ordentligt om man råkar röra fingrarna på fel sätt. Och en hund kan bli väldigt ”på hugget” om man rör sig så att man ser rädd ut. Det räcker att man bara spelar litet teater.
  Vargar slåss väl också med varandra, men att de vanligen fixar saken med ett rituellt beteende = den svagaste sticker sin väg eller slänger sig på rygg.
  Jag har hört att våra hundar aldrig blir vuxna, att de är valpar hela livet och att vi då är deras mammor. Att slicka folk i ansiktet är ett valpbeteende för att få mat från mamma. Folk tror att de är kärleksfulla och pussas!

  Gilla

 6. Thomas skriver:

  hmm..
  Har du hittat ett getingbo?
  Finns förre riksåklagaren med där?
  Han som säger att alla jägare är lagbrytare….

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Enligt uppgift i Ann Helena Rudbergs blogg kostade det 1095 kronor för den som ville komma in i hägnet i Kolmården och klappa en varg. För något så meningslöst och djurfientligt var ledningen för Kolmården beredd att riskera människoliv.
  Hur kunde facket och de anställdas som borde begripa bättre än att försöka socialisera ett rovdjur ställa upp på detta?. Blotta tanken är helt barock.
  Man kan verkligen undra vad rovdjursforskaren, professor Olof Liberg egentligen tutar i alla doktorander på Lantbruksuniversitetet och Grimsö forskningsstation. De verkar betydligt okunnigare om vilda djur än folk i allmänhet.

  Gilla

  • Thomas skriver:

   Det är märkligt att man inte ens insett det som hundägare fattat.
   Att hundar är icke vuxna vargar…
   När vargen blir vuxen så blir läget ett annat…
   I Bryssel som så gärna pekar finger åt den svenska vargfrågan så jämför man nog med vargarna i Alperna.
   De sydeuropeiska vargarna är mycket mindre och inte alls så aggressiva som den sibiriska vargen som vi har här.
   De är mer lika amerikanska prärievargen som är mer åt rävhållet.
   Och i Alperna är folk ändå förbannade på vargfrågan, men om det skrivs inget i detta land…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: