Ringhals – en tickande atombomb

Det ”omöjliga” har inträffat. Sprängmedel har hittats inne i säkerhetskontrollerat område på Ringhals kärnkraftverk. Nu ska säkerheten höjas. Men det har man sagt tidigare. Bl a efter branden i samband med att man glömt kvar en dammsugare i reaktorrummet.
Samtidigt som man säger sig skärpa säkerheten och kontrollen har man uppgraderat och ökat kapaciteten långt över vad den gamla reparerade reaktorn kan tåla. Och därmed kraftigt minskat driftsäkerheten.
Sverige är ensamma om att så vårdslöst öka kapaciteten på gamla närmast uttjänta kärnkraftverk i den naiva tron att i Sverige kan det inte hända någon reaktorolycka.
Fyndet av sprängmedel på Ringhals är ytterligare en påminnelse om att i ordnade former utan dröjsmål avveckla kärnkraften. De problem det medför är totalt försumbara jämfört med följderna av en allvarlig reaktorolycka.
De uppgraderade svenska kärnkraftverken är inget mindre än tickande civila atombomber.
Rune Lanestrand
gp hd svd gp

8 Responses to Ringhals – en tickande atombomb

 1. Diana Fernlund skriver:

  Det handlar int om hur mycket, det handla om att. Det finns många funktioner utanför reaktorbyggnaden, kontrollrum, personal, ställverk, kylvattenintag. Tänk på Forsmark den 25 juli 2006, då var det nära en härdsmälta på grund av ställverks-problem som ledde till total utslagning av el.

  Gilla

 2. daemonmonkey skriver:

  Skulle inte förvåna mig om detta var planterad bevis för att kunna visa att svindyra säkerhetsanordningar behövs.

  De mängder sprängämnen som behövs för att spränga rektorinneslutningen så att allvarliga utsläpp uppstår är rätt så stora, och kan inte döljas i en truck…

  Rädslan är terroristernas bästa vapen. Om rädslan betvingas så förlorar terroristerna sitt vapen.

  Gilla

 3. Douglas Stenberg skriver:

  @Inga-Lill Johansson
  Det krävs betydligt mycket mer sprängdeg för att orsaka kritisk skada på verket.
  Dessutom är det ingen terrorist som överhuvudtaget skulle komma på tanken att attackera ett kärnkraftverk, utom möjligtvis den radikala miljörörelsen.
  Det är betydligt enklare att sabotera vårt ytterst känsliga stamnät. Dessutom kan man fråga sig om vad som är farligt. Minns såväl för ett par år sedan då flyglarmet gick igång halv åtta på morgonen i Helsingborg och då allmänheten informerades att 25000 ton svavelsyra hade läckt ut i sundet.
  Ofta vill man bara höra det man vill höra och min erfarenhet av att debattera med kärnkraftsmotståndare är att de helt lägger på dövörat när det gäller kärntekniska lösningar och säkerhetssystem.
  Det man glömmer är att det finns betydligt farligare anläggningar i Sverige som ger en betydligt högre risk för närområdet än en kärnreaktor.
  Det är som bekant inga jordbävningar i Sverige utan skalv som mäter max 4,5 i magnitud. Det är som bekant stora skillnader mellan reaktortypen i Chernobyl (som provocerades aktivt) och de svenska.
  Dessutom kan man konstatera att den petrokemiska industrin troligtvis har orsakat flera hundratusen gånger fler dödsfall än kärnkraftsindustrin men några protester mot oljebolagen hörs inte från miljörörelsen.
  Man måste våga öppna öronen för alla fakta. Inte bara de man vill höra.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Det är svårt att veta ens vad som verkligen har inträffat. Uppgifterna varierar som vanligt när något allvarligt har inträffat och myndigheterna i samförstånd med lydmedia försöker desinformera allmänheten som av överheten inte anses tåla sanningen.

  Gilla

 5. Någon kanske placerade sprängmedlet där bara för att bevisa att det går att ganska lätt få in en riktig bomb o faktiskt spränga kraftverket i luften. Det har faktiskt förvånat mig att detta inte har hänt tidigare. Sabotage är ju inte särskilt ovanligt, kanske inte här i Sverige men på många andra ställen i världen. Att spränga ett kärnkraftverk skulle ju innebära en stor förödelse. Men kanske till o med terrorister o skurkar tänker på att följderna blir oerhört långsiktiga o därför avstår

  Gilla

 6. Jan skriver:

  Man fann dynamiten på en truck. Var det så stor mängd att det behövdes en truck? Tändanordning saknades vilket var tur. Det man är nyfiken på är om det var ett pågående sprängningsarbete inom kraftverket eller pågående terroristsprängning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: