Barnen ska ge vinst!

Blir inte förvånad om Jan Björklund, Annie Lööf och stekarna i Stureplanscentern föreslår att Högskolor och universitet ska privatiseras. För vi har fått vänja oss med många konstiga saker. Men något av det mest svårbegripliga är nog att privata skol- och vårdföretag ska kunna ta ut vinster samtidigt som många elever får så dålig utbildning att de inte kvalar in på gymnasiet.
Dessutom kan dessa skrupelfria riskkapitalister skriva sina företag i skatteparadis och inte ens skatta för de pengar de lurat av kommuner och skattebetalare. Och indirekt stulit från barnen skulle man kunna säga.
Det är bra att Jonas Sjöstedt kräver att skattepengar inte ska kunna gå till vinster i företag som arbetar med vård, skola och omsorg. Konstigt bara att det inte är fler politiker som bestämt ställer detta självklara krav.
Annars sparar man och drar in på mycket annat i kommunerna. Dock inte på rikskapitalbolagen stora vinster. Varför kan man verkligen undra?
Rune Lanestrand
dn svd svd sr

10 Responses to Barnen ska ge vinst!

 1. Martin Goës skriver:

  Debatten om friskolornas vara eller icke vara liknar mer och mer ett skyttegravskrig med låsta positioner. Det är inte så enkelt som somliga debattörer vill göra gällande; allt är inte svart och vitt. Det finns inga patentmediciner för att skapa en skola/sjukvård/äldreomsorg som fungerar gnisselfritt och som gör alla glada och nöjda. Alla passar inte i samma form, och alla är vi olika. (Tack och lov, annars skulle väl dö av leda…)

  De vinster privata aktörer inom skola och äldreomsorg lyckas generera visar att det finns marginaler i den skolpeng och den omsorgspeng de får sig tilldelade av pappa staten. Och det anser jag är gott och väl – ingen företagare driver sitt företag med intentionen att INTE gå med vinst!

  Det som är stötande, och som med rätta upprört folk, är hur de med sina räntesnurror trollat bort vinsterna i boksluten, I STÄLLET FÖR att ÅTERINVESTERA sekinerna i verksamheten! Om så skedde, finge de offentligt drivna skolorna verkligen skärpa sig för att hänga med.
  Jag tror att här finns potential att verkligen skapa världens bästa skola, med de privata aktörerna som pådrivare. Vad som behövs är en översyn av lagstiftningen, så att friskolelagen fungerar så som det var tänkt från början, och så att alla kryphål för att kunna fylla fickorna med direkt ohemula – skattefria – vinster täpps till.

  Gilla

 2. Janne Bjernfeldt skriver:

  Din sista fråga är ju något man funderat på i hela sitt vuxna liv. Det är omöjligt att komma fram till något annat än att, en väldigt hög procent av dem som idag blir politiker, blir det för att de är maktgalna med en tillhörande psykisk abnormitet. Jonas Sjöstedt tillhör säkerligen inte dem.

  En annan fråga i sammanhanget blir ju, alldeles oavsett svaret på just Din fråga, varför ”vi”, folket låter dem hållas? Varför röstar folket fram politiker vars värderingar de inte delar?

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Skulle inte förvåna mig om folkpartiledaren Jan Björklund föreslår den vinbrässerade publiken i Almedalen att universitet och högskolor ska privatiseras. Hans lika politiskt tokiga partikollega Carl Hamilton har berett marken genom att föreslå en sammanslagning av Allianspartierna till ett parti. Vad ska det heta månntro?

  Gilla

 4. […] Bloggar: Rune Lanestrands blogg – barnen ska ge vinst, Jonas Sjöstedt – Så tar vi tillbaka välfärden, Jonas Wikström – En bra dag för Jonas Sjöstedt, Svensson, MM – Dagens lästips – 3,3 miljoner löntagare med krav på bättre a-kassa, Jakten på berättelsen – Så kan Jonas Sjöstedt lyfta Vänsterpartiet.

  Gilla

 5. Anders R. skriver:

  Jag tycker det är märkligt att ingen kräver ansvar från de som sköter upphandlingarna, samt en vettig uppföljning av avtalen

  Jag tror att grundproblemet är att kommun/landsting inte anser att de har råd med vård, skola och omsorg. Jag tror att de tycker att det är bättre att lägga över ansvaret på ett privat bolag, så att de får ta skiten för den dåliga kvaliten i stället.

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Det gäller inte bara den generella välfärden. Det gäller också demokratin. Först ställer EU till det med sin valuta och toppstyrning så folket blir missnöjda och sedan sätter man till premiärministrar som i fallet Italien. Det kommer att bli expeditionsministärer i det ena EU-landet efter det andra om gänget kring Herman Van Rompuy,och José Manuel Barosso får som de vill.

  Gilla

 7. Britt Jakobsson skriver:

  Mycket märkligt att t ex inte sossarna och MP hänger på. Men Löfven vill väl vara som Reinfeldt. MP föreställer oss att det är så förfärligt svårt att ändra lagen. Trots att våra grannländer klarat det. Jag känner mig ganska säker på att svenska folket tycker att Jonas Sjöstedt har helt rätt men folk är så rädda för att verka vänster… Måtte folkopinionen ge utslag så att det kan bli ordning.

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Ja, varför hänger inte (S) o (MP) på?’vi vill ju att alla tillgängliga skattemedel ska satsas på vår välfärd som behöver allt stöd som finns i dessa neddragningstider! På Twitter kan man läsa om Åsa Romsons misstolkning av Jonas Sjöstedts förklaring om (V):s lösning ang. riskkapitalister i välfärden. Måtte folk lyssna på Jonas o inse vad han pratar om! Undran kvarstår: hur har vi hamnat i ”den stora nedmonteringen” som pågår nu !?

   Gilla

   • smabrukartanten skriver:

    Som svar på din sista fråga är det nog så att de som styr nu är av den ullen som vill sko sig på sin omgivning! För dem är det OK att plocka ut vinster för egen del, trots att det gäller omsorg om andra människor. antingen det är skolan eller vård av nåt slag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: