Lydighet försvårade Fukushima-haveriet

Kärnkraftshaveriet i Fukushima orsakades inte bara av sunamin utan också av nonchalans från företaget och myndigheternas sida. Det slås fast i en utredning som läggs fram samtidigt som den första reaktorn återstartas i Japan sedan samtliga 50 reaktorer har varit avstängda efter reaktorhaveriet i Fukushima den 11 mars i fjol.
Kommissionens som som letts av professor emeritus Kiyoshi Kurokawa, vid Tokyo Universitet är inte nådig i sin kritik och visar upp en helt annan bild än den som gjordes av verkets ägare Tepco strax efter katastrofen.
Kurokawa pekar på att den stora lydigheten mot det som kommer uppifrån, myndigheternas och företagets nonchalans mot atomkraftens risker förvärrade den svåraste kärnkraftsolyckan i världen. Professorn menar att det ligger i den japanska kulturen att inte vara kritisk och ifrågasättande.
I så fall är vi väldigt japanska också i Sverige. För jag tycker kritiken passar väldigt väl in på hur politiker, svenska kärnkraftsföretag och Strålskyddsmyndighet agerar också i Sverige. De är lika nonchalanta som de japanska och avfärdar alla risker med kärnkraften. Inte minst de uppenbara riskerna med att köra de gamla kärnkraftverken med högre kapacitet än de ursprungligen är gjorda för.
Rune Lanestrand

10 Responses to Lydighet försvårade Fukushima-haveriet

 1. Kerstin skriver:

  Ingen fara att köra våra gamla kärnkraftverk på högre effekt. De har ju numer dammsugare inmonterade som hjälper till så det går nog bra och om inte det hjälper så har de ju struntat i säkerhetsföreskrifterna så då är det ju inte farligt om det skulle hända något, av allt det där som inte kan hända – inte här i alla fall.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  En person som inte var lydig var forskaren och författaren Hans Palmstierna. Han behandlades därför mycket illa av sin socialdemokratiska kamrater som satt i regeringsställning. Eva Frankell ringde härförleden och ville veta mer om vad jag visste om hur han behandlats av s. Frankell kommer i höst ut med en bok om utvecklingen eller avvecklingen inom hennes parti. Som tidigare statssekreterare hos Anna Lindh har hon haft god insyn i det stora s-apparaten. Boken blir säkert mycket intressant. Eva Frankell är både skarpsynt och orädd.
  https://runelanestrand.wordpress.com/tag/hans-palmstierna/

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Det är denna korrumperade EU-maffia som svenska politiker så villigt och underdånigt lyder.
  http://www.sourze.se/Avsl%C3%B6jande_dokument%C3%A4r_skakar_om_EU-eliten_10784073.asp

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Lydmedia förnekar sig inte. Ingen stans kunde man i svensk press läsa om att den japanska mentaliteten och oviljan att ifrågasätta vad som dikteras uppifrån försvårade kärnkraftshaveriet i Fukushima. Det som verkligen hölls fram i kommissionsrapporten. Modigt i ett så toppstyrt land som japan.
  Naturligtvis inte heller myndigheternas egen blogg Krishantering.se tog upp detta. För då skulle både deras och lydmedias hjärntvätt av oss spolieras. En propaganda som går ut på att vi blint ska lita på överheten och myndigheterna.
  I det här fallet Strålskyddsmyndigheten,kärnkraftsfrälsta ministrar och riksdagsledamöter som redan vid reaktorhaveriet i Tjernobyl avslöjade sig stå på kärnkraftsindustrins sida.

  Gilla

 5. valther skriver:

  Att aktivt arbeta för att fasa ut kärnkraften var en gång Centerns huvudfråga i valen. Med facit i hand så kan vi som lade vår röst på detta parti en gång konstatera att vi har blivit lurade. Ett sådant bluff parti förtjänar att förpassas ut från alla förtoende viktiga platser. Av dr senaste sifo mätningarna så ser detta ut at bli en följd för ljugarpartiet Centern.

  Gilla

 6. Britt Jakobsson skriver:

  Det viktigaste för skolan är att uppfostra barnen till kritiskt tänkande och att våga visa olydnad.

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Där sa du verkligen något ytterst viktigt ! Ett kritiskt och logiskt tänkande hos barnen är så betydelsefullt, och att ingjuta mod i deras sinnen att tänka själva.

   Gilla

 7. smabrukartanten skriver:

  Kärnkraftens prisare i Sverige kommer inte inse att det inte är ofarligt förrän det händer något allvarligt här också! Ibland är jag tveksam till det jag nyss skrev. För det finns såna nitiska kärnkraftsälskare i detta land så jag tror inte de skulle ändra uppfattning ens om de satt i själva härdsmältan!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: