Tillväxtverket leds av en ”sparsam” moderat

Den statliga byråkratin har nog aldrig frodats så som under Alliansen. Trots att moderaterna i opposition alltid sagt sig vara emot statlig byråkrati har den växt rekordartat sedan 2006. Mest i självaste regeringskansliet.
Nya verk och myndigheter växer som svampar ur jorden. Det mest spektakulära är Tillväxtverket som luktar forna Östtyskland lång väg. Verket har snabbt anpassat sig till hur regeringen själva festar och roar sig. Och har på kort tid slagit svenskt rekord när man lyckats äta och festa för 16 miljoner. Dessutom skattefifflat för att slippa moms.
Det förefaller som Tillväxtverket och dess generaldirektör Christina Lugnet missuppfattat sin uppgift då de trott att de ensamma skulle öka tillväxten på krogfronten i Stockholm.
Vem tror ni är ordförande i Tillväxtverket? Naturligtvis en ”sparsam” moderat. Landshövding Chris Heister. LRF:s koncernchef Anders Källström är styrelseledamot.
Rune Lanestrand
dn dn svd sydsv skd gp dn sr

25 Responses to Tillväxtverket leds av en ”sparsam” moderat

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Christina Lugnet får gå. Annie Lööf har väl högsta ansvaret. När ska hon ta sitt ansvar och avgå? Ytterligare en GD som ska gå omkring i kanslihuset och uppbära full lön. Är det ett straff. Och ska landshövding Chris Heister och LRF:s vd Anders Källström sitta kvar i styrelsen.

  Gilla

 2. Allan skriver:

  Hörde just på TV att Lugnet blivit entledigad som generaldirektör. Gott så. Mindre gott är att hon tydligen får behålla sin lön fram till 2015. Sedan skall naturligtvis en annan GD anställas. För oss skattebetalare innebär detta att vi ytterligare en person att avlöna, alltså en försämring.

  Gilla

 3. sven gustavson skriver:

  Den statliga och kommunala byråkratin dränker de politiska beslutade organen i utredningar och skrivbordsproduktion. Administrationerna har skapat styrningsstrategier som är tillräckligt övergripande och vaga för att samla upp flertalet berörda beslutsfattare, men samtidigt så konkret svävande att de kan vägleda tjänstgörande handläggare.
  Visionsstyrda beslut av enskillda tjänstemän kan vara förödande.
  Vid planeringen av en villatomt 1984 lät jag resa en ”järnålderssten”.Döm om min förvåning men nu 2012 är stenen inritad på kartor som ”fornminne”.
  2004 lät banverket rörlägga ett 800 m. långt gränsdike, med en markerande vattengång, där det aldrig runnit vatten. Nu är ”diket” klassat som strandnära-miljöskyddat. Vem tar alla beslut? Man blir bara trött!
  Återinför tjänstemannaansvaret, som Palme tog bort.

  Gilla

 4. Anders R. skriver:

  Lite kul med namnet Chris Heister eftersom heist på engelska betyder: göra en stöt/råna.
  Fast egentligen gör de väl mer skada när de arbetar? Har för mig att Facebook fick 103 miljoner i investeringsstöd för tre serverhallar i Luleå.

  Gilla

 5. Nora Andersson skriver:

  Så skönt att sådant här kommer upp till ytan. Under sossarnas tid doldes detta inom ”rörelsen”. Så skönt med en Alliiansregering av borgerliga partier!!!!

  Gilla

  • Nils A skriver:

   Det kom upp till ytan tack vare DN.
   Aldrig att någon i Alliansregeringen skulle bry sig det minsta
   om inte DN och folkopinionen skulle reagerat.
   Att tro något annat vittnar bara om insiktslöst allianstroende.

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Att LRF:s vd och koncernchef Anders Källström också sitter i styrelsen för Tillväxtverket inger heller inget större förtroende. Så som LRF och bondekooperationen suger ut bönderna och spenderar deras pengar på allt konstigare projekt runt om i världen.

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Skandalerna inom Tillväxtverket växer. Upphandlingen av fester på lyxkrogar har inte skötts enligt lagen. Generaldirektör Christina Lugnet kommer att åtalas.
  Det grova fifflet visar att man inte har respekt för den högst ansvarige, näringsminister Annie Lööf. När ska lydmedia granska Lööf och näringsdepartementets festnoter. Och inte bara ursäkta henne med att hon inget visste.

  Gilla

 8. Bukfaçon skriver:

  Fast jag tycker nog att Folkhälsoinstitutet låter mycket mer DDR än Tillväxtverket?!

  Fast vi kanske kan enas om att vi har alldeles för mycket verk och myndigheter med DDR-doft? Tacka vet jag doften av en havanna! 🙂

  B

  Gilla

 9. Johny Alm skriver:

  En gnutta visdom är kanske på sin plats för Tillväxtverkets chefer, och kanske också andra statliga chefer?

  Jag kan rekommendera att cheferna i statlig förvaltning kommer till en ledardag nu i höst på temat – DEN VISE CHEFEN – det kostar i o f sig 3 990 Kr för en heldag, men det är väl värt pengarna.

  Vi kommer att vara på Burgårdens konferenscenter i Göteborg den 25 september (en kommunal gymnasieskola – alltså inget högklasshotell – men kvalitet ändå).

  Den 23 oktober är vi på Hillesgården i Klippan, ett mycket intressant projekt där ett kollektiv människor skapat en mycket intressant kursgård, ej ”högkostnad där heller, men mycket god kvalitet!

  Mer information på http://www.mirrorgate.se – varmt välkomna att sända hög som låg chef på denna intressanta ledardag – DEN VISE CHEFEN.

  Gilla

 10. mullis skriver:

  styrelsen med dess ordförande är lika skyldiga dom eller är det bara arvodet som är viktigt i deras ögon, det måste vara toppen att sitta i styrelsen för ett verk som ingen hört talas om.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Är man genuspedagog på Vinnova eller i andra statliga verk är man tydligen så uppskattad av Fallskärmsfolket att man får hög lön bara man finns till.

   Gilla

 11. Info skriver:

  VINNOVA OCH DET TILLVÄXTBEFRÄMJANDE GENUSPERSPEKTIVET

  Också Vinnova utsätts – enligt DN och SR m.m. idag – för viss kritik på grund av att ha ”lagt skattepengar på vinprovning och lyxmiddagar. Förra året spenderade Vinnova med 200 anställda 450 000 kronor på intern representation och 2,8 miljoner på interna konferenser, bland annat chokladprovningar och middag på Grand Hotel i Stockholm” (SR Ekot).

  Annars har Vinnova tidigare tillhört de otaliga, svenska myndigheter, som på grund av sin värdegrundsmässigt korrekta framtoning aldrig kunnat vare sig granskas eller kritiseras. Officiellt, alltså.

  På nätet var Tanja Bergkvist dock inte rädd för att i sin blogg redan 2010 påtala Vinnovas absurditeter. En kommentator utvecklade tankegången:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/06/det-nya-yrket-forandringspilot/#comment-5575

  Omedelbart ovanför denna kommentar återfinns Tanjas eget blogginlägg, som bl.a. konstaterar:

  ”Inom Vinnovas Tigerprogram ´knyts genusforskare till innovationsforskningsmiljöer som har långsiktig finansiering närmare bestämt är finansieringen tioårig. Vad dessa genusforskare som saknar teknisk utbildning får betalt för under tio år är att regelbundet fråga de andra forskarna hur och om de tagit könet i beaktande under innovationsprocessen, och om de regelbundet undersöker de könsmaktsstrukturer som byggs upp inom forskningsgruppen.”

  Läs hela blogginlägget!

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Lägg ner alla dessa ”hittepåverk” det är bara tomma fasader! De är bara tillkomna för att ”visst” folk ska få en anledning att roa sig gratis på skattebetalarnas bekostnad! Dessa tillväxtverk o tankesmedjor! Få betalt för att man använder hjärnan!!!! Eller tillväxt vilket i den eviga formen är en utopi!!! Allt detta är så vansinnigt så jag saknar ord ……….!

   Gilla

 12. Rune Lanestrand skriver:

  Annie Lööf vill ge Tillväxtverket ytterligare 60 miljoner. Samtidigt avslöjas att en annan ny statlig myndighet under Lööf, som heter Vinnova, också lägger stora summor på lyxmiddagar. Vinnova-Nytt har en leende Annie Lööf som omslagsficka i sitt senaste nummer. ”Utmaningsdriven innovation” är en av de flummiga verksamheter Vinnova säger sig arbeta med. Vad är det egentligen våra skattepengar går till?

  Gilla

 13. ingeborg skriver:

  Kan vi verkligen hoppas på ett folkligt uppror snart? Jag undrar. Det verkar som om gemene man sover.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Man kan få det intrycket. Men det finns gott om exempel på att folk oväntat har vaknat till. I mer dystra stunder funderar också jag över om folk har blivit så fäiga, bländade av glittret, påverkade av överhetens trolöshet och ansvarslöshet att de antingen gett upp eller bara flyter med för att sko sig själva. För en folklig resning talar den svenska historien. Förtrycket har tidvis varit enormt men folket har rest sig och kämpat till sig de demokratiska fri och rättigheter vi har i dag. Det vore intressant att få igång en diskussion om hur man ser på möjligheterna för ett folkligt engagemang framöver. I dag ligger det ju minst sagt slumrande som Ingeborg skriver.

   Gilla

 14. Allan skriver:

  Det blir värre och värre. Såg just på en hemsida att näringsminister Annie Lööf och handelsminister Ewa Björling gått ut och lovat tillväxtverket ytterligare 60 miljoner i anslag, Man tar sig för pannan.
  Efter detta borde både ministrarna och tillväxtverkets GD och styrelseordförande bytas ut. Fast det kommer antagligen inte att ske.
  Massmedia vill eller vågar nog inte ge sig på dom tjejerna.

  Gilla

 15. Allan skriver:

  Ytterligare ett exempel på att skatterna skulle kunna vara lägre utan att vanligt folk skulle drabbas. Vi får ju inte vara med på festerna, bara betala till dom. Tänker naturligtvis också på miljardruljanserna i EU. Där finns stor potential för besparingar.

  Gilla

 16. smabrukartanten skriver:

  Tiderna nu är inte mycket annorlunda mot vad det var under stormaktstiden på 1600-talet. Då vräkte sig överheten i lyx o överflöd på vanligt folks bekostnad. De festade upp hela statskassan. Vad är skillnaden nu för tiden? Jo att vi lever i en lite modernare tid bara. Beteendet är annars likadant! Vill man legalt ha lite fler anställda på statens bekostnad så ”skapar” man bara ett nytt statligt verk eller departement med tillhörande tjänster som är välbetalda och försedda med diverse förmåner. Svågerpolitik är verklighet på fullt allvar. Det gäller att ”klia varann på ryggen”.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Man talar om revolutionen i Nordafrika.
   Hur man slösar med våra skattemedel som behövs till skola och omsorg festas upp på lyxhotell av onödiga byråkrater bäddar för den folkliga och fredliga Skandinaviska revolutionen. Detta är bara toppen på isberget. När lydmedia i konkurrens med sociala medier tvingas avslöja det övriga svindleriet, det okontrollerade slöseriet och festandet på toppen kommer den folkliga resningen. Var så säker.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Sedan den borgerliga regeringen tog över makten 2006 har 55 nya statliga myndigheter kommit till. Mer än hälften av dom, 32 stycken, har sitt huvudkontor i Stockholm.
   Det visar en granskning som Riksdag & Departement har gjort.
   Sverige har aldrig haft så många statsråd som i dag, totalt 24 stycken. Med europeiska mått mätt är regeringen rekordstor. Kostnaderna för Fredrik Reinfeldts regeringskansli har på fyra år ökat med 1,1 miljarder kronor från 5,5 till 6,6 miljarder.

   Gilla

 17. sven gustavson skriver:

  Jaha, nu börjar jag förstå!
  Jordbruksverket frågar tillväxtverket som frågar naturvårdsverket huruvida fäbodar och glesbygd ska kunna ha djur i vargområden. Naturv.v säger nej, tillväxtverket säker möjligen, å jordbruksverket
  lyfter frågan till minister Erlandsson som tillsätter en utredning som alla inblandade parter skall yttra sig om. Å så kan man konferensa och sammanträda, äta å umgås mandatperioden ut.
  Vad är det för värld vi lever i. Jo överflödssamhället för inbjudna.

  Gilla

 18. Rune Lanestrand skriver:

  Hade det varit någon längre ner på samhällsstegen hade det säkert blivit fängelse. Sveriges Rikas Lag har av tradition haft sin spets riktad mot de mindre bemedlade.
  En ”mattant” i Lysekils blev polisanmäld av kommunen för att hon ätit tre överblivna köttbullar i skolbespisningen.

  Gilla

 19. Britt Jakobsson skriver:

  När statliga verk, kommuner och myndigheter sysslar med kreativ bokföring och skattefiffel kan man inte räkna med att vanliga skattebetalare ska bemöda sig om ärlighet. Samhället eroderas uppifrån och neråt. Sen kommenterar chefer på vanligt sätt. Christina Lugnet känner inte ens till att fri kost är skattepliktig förmån. Men tycker i vanlig ordning att ”om det stämmer som DN säger så är vissa saker oacceptabla.” Om hon sagt, allt är mitt ansvar, vi har gjort fel, då hade en smula förtroende återställts. Nu undrar man hela tiden hur dessa konstiga generaldirektörer och höga chefer kunnat få jobbet. Moral, är det inget som efterfrågas?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: