Mjölkbönderna sugs ut av ARLA

Hoppas att medlemmarna på mötet i Karlstad tar upp och med full kraft kritiserar Arla Foods miljardsatsningar utomlands. Som lett till det oacceptabelt låga avräkningspriset. Kina kan t ex med ett enda penndrag nationalisera mejeriindustrin.
Bondekooperationen och inte minst Arla har som bäst i klassen levt upp till den av överheten så omhuldade globaliseringen. Här ett aktuellt pressmeddelande från ARLA:
”Bondeägda mejeriföretaget Arla har gjort klart med en miljardinvestering som ska mångdubbla exporten av europeisk mjölk till Kina. Arla blir tillsammans med Kinas största livsmedelsföretag COFCO Corporation indirekt delägare i landets ledande mejeriföretag, China Mengniu Dairy Company Limited.”
Samtidigt som Arla svälter ut de svenska bönderna ska man nu investera 1,7 miljarder i Kina efter en genomförd investering i ett supermejeri i London för 1,8 miljarder. Det är något som inte stämmer.
Efter varje investering sänks betalningen till bönderna. Snart finns inga mjölkbönder kvar i Sverige.
Gissa vad den svenske mjölkbonden får för en liter mjölk som kostar mellan 8-10 kr i butiken. Ett uppror bland Sveriges mjölkbönder är i gång. Om inte det lyckas har vi snart bara importmjölk i affärerna.
Rune Lanestrand
ab svd svd sr

62 Responses to Mjölkbönderna sugs ut av ARLA

 1. […] ”Hur lät det år 1999 då Arla’s direktör Åke Modig efter tre års lögner om konkurrenshotet från utlandet fick svenska medlemmar att gå med på att kontrollen över Arla skulle hamna i Danmark? Jo invägningspriset skulle gå upp succesivt tack vare stordriftsfördelar. Det blev tvärtom. Arlas medlemmar blev grundlurade. […]

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Av de många bra och sakliga inläggen framgår med önskvärd tydlighet att Arla grundlurar bönderna. Till sin hjälp har de några ”bönder”som ges uppdrag med feta arvoden för att de uppträder som quslingar och försvarar Arlas bedrägeri mot sina egna medlemmar.

  Gilla

  • Ingvar skriver:

   Det var ingen dålig sammanfattning. Sökte på Arla-artiklar och fann på Veckans affärer Lindstedts utmärkta reportage men också denna som jag inte sett tidigare:
   http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/18/arla-svindleriet-v-rre-n-trustor

   Det måste ju vara samma man som LRF sparkade för kritiken mot affären.

   Gilla

  • observant skriver:

   Intressant att kolla lite äldre artiklar om bl.a ditt påstådda ”bedrägeri” mot Arlamedlemmar. Mitt avräkningspris i december 2013 passerade 4 kronor/liter för första gången någonsin under mina trettio år som mjölkproducent. Historien visar ju bara hur ihåliga och verklighetsfrånvända ditt och dina ”kompisars” gnällande egentligen är

   Gilla

 3. Allan skriver:

  Har förgäves väntat på att någon skulle skriva något om medlemmarnas insatskapital, därför gör jag det nu.
  För att få leverera till den ekonomiska föreningen Arla måste mjölkbönderna betala insats, vilket är en i skattesammanhang icke avdragbar utgift. I gengäld är det belopp som betalas ut när vederbörande slutar skattefritt. Detta är huvudprincipen,
  Insatserna lånar föreningen utan att betala ränta, en del ek för betalar dock ränta, men så vitt bekant inte Arla. Detta känner nog den Arlaanställde till.
  Vet att nystartade leverantörer (det finns sådana) tvingas betala in ett antal tusenlappar omgående. Det dras på första mjölkavräkningen.
  Rimligtvis bör systemet med insatser gynna ek för jämfört med andra företag. Det är i alla säkert tänkt så. Liksom att leverantören, bonden, skall få nytta av det.

  Gilla

  • Ingvar skriver:

   Stämmer Allan, tänkt så att bonden skall ha nytta av att låna ut pengar räntefritt till föreningen. Just därför kan topptjänstemännen och skrupelfria styrelseledamöter hånskratta åt dumma bönder som inte fattar att de är lurade. Hade Arla varit ett bolag så hade de fått betala ränta på alla sina lånade pengar.

   Fin affär med en förening har det bara varit för medlemmarna i Södra ek för. Tack vare den legendariske Gösta Edström som inte svek medlemmarna eller det förtroende han hade fått.

   Du Allan, är det inte dags nu erkänna att det var korkat avhända sig Arla till dansken?

   Gilla

   • Ingvar skriver:

    PR-mannen Dahlin har nog sköna slantar som skäl för sin envisa försvarsadvokatyr för Arla. Fråga: Vad har svenska Arla-medlemmar för nytta av att Arla tjänar pengar?

    Arla har inget mål att att bönderna ska tjäna pengar. Bara att Arla ska tjäna pengar så expansionen kan fortsätta. Det är detta Arla med hjälp av sina PR-lakejer försöker mörka.

    Arla är en multinationell buse kanske inte värre än andra multisar men likväl en cynisk buse som vill ha billigast möjliga mjölk och som skiter i hur det går för svenska bönder.

    Gilla

 4. Ingvar skriver:

  Arla har ett effektivt propagandainstitut och där ingår lydorganet Svensk Mjölk. På Svenska Dagbladets (M) ledarsida idag står det i en artikel att det är det europeiska mjölköverskottet som pressar ned betalningen för böndernas mjölk. M a o ett bevis för att Arla:s PR-maskin lyckats.

  För alla produkter med lågt förädlingsvärde blir transportkostnaden avgörande för om en lokal marknad kan hålla högre pris utan att importen ökar. Om Arla hade varit en svensk bondeförening så hade mjölken kunnat marknadsföras och mycket högre pris hade kunnat tas ut. Nu är Arla i uppträdandet som vilken multijätte som helst, och därmed betalar man bara precis över gränsen för att vi inte ska köras i konkurs.

  Hög tid erkänna vansinnet att släppa kontrollen över Arla till dansken och inse att nya mejerier måste skapas i samarbete med utomstående kapital.

  Gilla

  • Tommy Dahlin skriver:

   Dina inlägg är bland de mest verklighetsfrånvända jag har tagit del av. Idiotiskt konkurrerande bondeföreningar emellan har ju delvis ödelagt intjäningsförmågan i Sverige. Milkos ledning förklarade stolt för sina medlemmar att nu snuvade vi Arla på ”Willyskontraktet” i hela mellansverige för några år sedan som ett exempel. Det finns många fler. Så här har vi hållit på i 10-15 års tid. Resultatet är: EUs kanske billigaste matkassar, Milko i konkurs Skånemejerier på god väg..
   Förresten, har du redan glömt att Arlas intjäning 2011 låg omkr 3,60 dvs bland Europas högsta

   Gilla

   • Ingvar skriver:

    PR-mannen Tommy Dahlin bortser från att mejeriföreingarna före Arla blev danskt inte konkurrerade på riktigt med varandra. Bara på låtsas. Priserna gjordes upp på klubbmöten i Svensk Mjölk. I takt med att Arla ökat sin dominans så har det bara blivit sämre för svenska mjökbönder. Detta är ett faktum. Arla har nu 75 procents marknadsandel. Oavsett hur mycket Arla tjänar så kommer inte en spänn extra till svenska medlemmar.

    Arla är tjänstemannastyrt och har som enda mål global expansion vilket är bra för tjänstemännens karriärer. För svenska mjölkbönder har det blivit en katastrof att kontrollen över Arla hamnade i danska händer.

    Gilla

 5. Nemokrati skriver:

  Svenska bönder har en ojämförligt stor ”konkurrensfördel” så länge de inte använder Monsantos genmodifierade sojafoder och dess tillhörande bekämpningsmedel Roundup.

  Tidiga tyska studier visade nämligen att glyfosat (verksam substans i roundup) ger fosterskador på råttor och kaniner men det är forskningsresultat som förtigits av tillsyndsmyndigheten i EU – och nu förhalar också EU-kommissionen granskningen av Roundup -glyfosat till 2030!

  Sannolikt resultat av lobbyism från Monsanto, BASF, Bayer och andra kemijättar som dominerar världsmarknaden och köpt upp patent på genmodifierat för att få avsättning för sina dödliga kemikalier.
  Se artikeln ”Ny rapport: Tillsynsmyndigheter visste att Roundup orsakade fosterskador”
  http://newsvoice.se/2011/06/16/ny-rapport-tillsynsmyndigheter-visste-att-roundup-orsakade-fosterskador/

  Se också rapporten från Earth Open Source http://earthopensource.org/files/pdfs/Roundup-and-birth-defects/RoundupandBirthDefectsv5.pdf

  Korruptionen i EU är som sagt, enligt den senaste rapporten ”endemisk”. http://euobserver.com/economic/116525

  Sverige ut ur EU – NU!

  Gilla

 6. Ingvar skriver:

  PR-mannen Tommy Dahlin argumenterar skickligt och avleder effektivt från den ursprungliga diskussionen om vilket företagsmål som Arla har idag jämfört med vad som är målet för en producentkooperativ förening.

  Arla hade en monopolliknande position som ledande på en oligopolmarknad. Genom att själv bestämma inköpspriset i den ställningen så vore det nästan omöjligt att misslyckas. En väldigt enkel situation, skulle jag säga.

  Så försöker du få mig på ett begränsat kommentarsutrymme beskriva lösningar. Typisk fälla som visar Arlas fula tryne när det gäller att fräckt och cyniskt styra opinionen på olika sociala medier, inte ens Runes blogg slipper undan multisen Arlas hänsynslösa maskineri för att trycka ned bönderna.

  Enda magplasket var agerandet och underskattningen av konkurrensverket som tvingade Arla bära tillbaks mejeriutrustningen som man hade monterat ner på Grådö. När sedan Coop köpte stod Christer Åberg och Åke Hantoft där med brallorna nere.

  Med mera kapital från utomstående finanskillar och fler mejerier så kanske Arla får konkurrenter som inte är lika lätta att manövrera ut som Milko. Hur många PR-nissar har Arla som bevakar bloggar, Twitter, Facebook osv ? En pluton eller ett kompani?

  Gilla

  • Tommy Dahlin skriver:

   Tomma tunnor skramlar mest. Sverige avreglerade på nittiotalet
   Det är lätt att gnälla, men vart tusan gör du av överskottet som vi svenskar producerar. Mer än 50% oav osten som konsumeras är importerad. Vi lever inte i nån skyddad verkstad längre där vi kan höja priser istället för att effektivisera Tycker du om konkurrens på mejerimarknaden kan du ju kolla hur det ser ut i Storbritannien…

   Gilla

   • Ingvar skriver:

    Det fanns inget verkligt hot mot Arla år 2000 och det finns inget nu heller på svenska marknaden. Hade Arla i praktiken varit en producentförening så kunde Arla betalat extra för att producera mindre eller annorlunda.

    Varför prata ost generellt? När Arla tar 150 kr/kg för en ädelost av hög kvalitet så tar en fransos 325. Finns ingen annan anledning för Arla att ta hälften så mycket än att det är bekvämare läs billigare att slippa jobba för högre pris. Det är ju ändå bonden som betalar…

    Tack tack tack för finansmannen Bäverstams inhopp som fick KKV att ställa tuffa villkor för Grådö. Lite grus i Milkomaskineriet och som sagt ett stänkande magplask för Åberg/Hantoft. Ja jag hoppas innerligt att Coop får många bönder att nappa!

    Gilla

   • Allan Petree skriver:

    Tommy ! Är du köpt av Arla ? Förstår du inte att OM det nu är så att vi har en SÅ fin produkt som vår mjölk i Sverige, utan att konstant medicinera korna, utevistelse mm mm, så är det ARLAS ANSVAR ATT TALA OM DETTA för konsumenterna ! Så att de förstår VARFÖR vi INTE ska köpa dåliga importerade ostar, Dansk KZ-läger grisar, höns, kycklingar och annat som föds upp på dåligt foder under fruktansvärda förhållanden som spaltgolv och trånga utrymmen ! Glöm inte hur mjölkfabrikerna i Kina spädde ut mjölken med kemijox för att få bättre betalt och hundratals barn DOG, inte bara vid ett tillfälle, utan flera !!!

    Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Överskottet av mjölk produceras genom import av soja från bl a Brasilien där regnskogen huggs ner för ökad sojaodling och export av foder till Europa och därmed ökade konstlade överskott. Den höga avkastningen sker också med ett hänsynslöst utnyttjande av djuren. Korna som står med livslång diarré p g a ensidig utfodring med kraftfoder och mycket lite hö/grovfoder blir bara 3-4 år. När jag var barn hade vi en ko som fick 18 kalvar och som mjölkade bra i många år.

  Gilla

  • Tommy Dahlin skriver:

   Jag håller med dig om att inget foder ingen produktion. Låg produktion innebär låga intäkter att ta ut lön finansiera gården jag har köpt… .Alla ärver inte sina tillgångar förmånligt och därmed har möjlighet att leva av kapitalet. Yngre generationer kräver vettiga inkomster på nedlagt arbete…
   Ditt recept funkar kanske om du stänger gränser och hoppas att folk vill betala priset

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Yngre generationer kräver vettiga inkomster skriver du. men det är just det de inte får i den globala ekonomin som bygger på ohämmad import av kraftfoder och rovdrift på djuren. Att ha största möjliga självförsörjningen borde vara en rättighet för alla länder. Varför inte importkvoter som skulle möjliggöra detta. Det skulle också minska de miljöförstörande transporterna som globaliseringen har medfört. Både USA och Kina har i dag importkvoter på vissa varor.
    Eller, vad är ditt förslag för att inte svensk mjölkproduktion ska slås ut ännu mer. Att bara hänvisa till ökad handel mellan länderna är ohållbart. Inte minst ur miljösynpunkt

    Gilla

  • Allan skriver:

   Tack, det innebär att kon uppnådde 20-årsdagen. Inkalvningsåldern var ju också högre förr. Kvigorna fick utvecklas i lugn och ro. Nötkreaturens styrka är ju just att dom kan omvandla grovfoder till mjölk och kött. Dom är inte skapta som grisarna.
   Tänk om bönderna, utan att lyssna till ”experterna” kom underfund med att det är vad som blir över efter alla utgifter som är det väsentliga. Inte höga siffror i kontrollen. De sista kilona kostar oftast mer än vad man får för mjölken. Dessutom bidrar det till överskott och, som ovan skrivits, till betydande och svårlösta miljöproblem.
   Men Arla och andra mejerier har ju motstridiga intressen. Dom vill självklart ha så mycket mjölk som möjligt från så få ställen som möjligt och till lägsta möjliga pris.

   Gilla

  • Tommy Dahlin skriver:

   Jag har aldrig hävdat att frihandel är det optimala. Tvärtom har jag skrivit om, i andra forum, att någon form av reglering är nödvändig vad gäller svensk mjölkproduktion. Sedan att det är en politisk omöjlighet är ju en annan femma. Men att ösa galla över Arla att situation är som den är leder ingenstans. Jag nämner ofta Norge som ett föredöme vad gäller jordbrukspolitik.
   De ser till att va självförsörjande, Bondeägda Tinemejerier har i princip monopol på mejerimarknaden och betalar sina bönder ett skapligt avräkningspris (motsv ca 6:-/l) Kunderna får se till att betala vad det kostar

   Gilla

  • Allan Petree skriver:

   TACK Rune för att du fortfarande orkar KÄMPA ! DU ger mig HOPP i en värld där PR och DES-information styr. Visst är du provocerande, men jag vill gärna ställa mig i kön för att BEKRÄFTA det du skriver ! Jag träffade dig för över 15 år sedan som ordf. för Småbrukarna och jag ser att du håller Fanan HÖGT ! Hoppas att du orkar fortsätta att vara en ”nagel i ögat” på alla mode-nissar som tror att en ekonom-examen smäller högre än sunt bondförnuft, logik och OMTANKE om allt levande ! Heders till dig Rune !!!

   Gilla

 8. Ingvar skriver:

  Milko kördes i botten p g a kompetensbrist hos ledning och styrelse inte minst. Under tio år satt en namne till mig som ordförande som kunde noll om affärer men var en skicklig mjölkproducent. Här är ett dilemma, för vem vill släppa ett högarvoderat uppdrag med glassiga resor och tjusiga kongressmiddagar?

  Arla har numera en mycket skicklig VD i rak motsats till Åke Modig som aldrig haft ett jobb utanför Arla eller sysslat med affärer. Han skodde sig själv och trixade över kontrollen till dansken och grundlurade de egna medlemmarna. Ett oerhört svek, rent kriminellt anser jag. Han borde åtalats. Varför sitter det så hårt inne att erkänna att medlemmarna blev lurade av hjärntvättskampanjen från Arla och som understöddes av LRF med sina tidningar Land och ATL. Det fanns ju ingen hejd på vilket himmelrike som väntade efter det som man kallade fusion.

  Ett historiskt korkat beslut av oss. Skänka bort miljardvärden. Sínnessjukt?

  Gilla

  • Tommy Dahlin skriver:

   Åke Modig måste väl ha varit en hejare på att styra Arla eftersom det fanns miljardvärden då eller..? Faktum är att de väden som fanns mycket väl kunde ha varit helt väck precis som i Milkos och även Skånemejeriersfall kan man väl säga, med ett förmodat idiotiskt konkurrerande med danskar som alternativ. Vad tror du Arlas värde är i dag? Det produceras för mycket mjölk helt enkelt,
   småmejeriena klarar inte av att avsätta överskotten som produceras Vilka anser du skulle va alternativen?

   Gilla

 9. Tommy Dahlin skriver:

  Ett märkligt resonemang. ”En liter mjölk kostar 8-10 kr/L men vad får bonden”. Av hela Sveriges mjölkproduktion går knappt en tredjedel till lönsamma färskvaror som tex dryckesmjölk. resten blir bl a ost och mjölkpulver. Ost som till hälften är importerad mestadels lågprisost. Konkurrera med hollänsk gouda som säljs för 30-40:-/kg i butik är inte lika kul som att sälja dryckesmjölk.
  Wapnö m fl småmejerier som så att säga plockar russinen ur kakan, borde prestera avräkningspriser över 4:- minst. Skulle vi ägna oss åt enbart den typen av affärer blir inte underlaget större än att ca 1500 av vad dagens mjölkbönder producerar. Vad är ditt råd till resterande …. Lägga av eller?

  Gilla

 10. Kim Nielsen skriver:

  Mjölkbönder sugs ut av Arla Foods – Och Arla Foods sugs ut av de stora livsmedelskejorna.
  Som Arla-anstäld vet jag hur kostnadseffektiva vi faktisk är när det gäller produktion av mjölkprodukter.
  Låt oss säga bonden får 3 kronor för mjölken, och mejeriet ca. 1 krona (inklusiv samtliga transporter, värme och kylbehandling av produkt samt emballage) Det ger 4 kronor mot butik. Vart försvinder de sista 3-4 kronor som konsumenten ska betale mer för produkten?
  Som Arla-anstäld blir man lite trött på att ”mitt” företag jämt och ständigt ska vara Stor Stygga Vargen. Inte alla beslut är väl bra. På andra sidan har ledningen och styrelsen trots allt inte miskött företaget så mycket att man var tvungna att sälja till ett utländskt företag som Skånemejerierna har gjort. Eller gå mer eller mindre i konkurs som Milko. Som Arla skälvklart hade skylden för! ( Läs vänligast dett sista som en ironisk kommentar).
  Tack för ordet.

  Gilla

 11. Ingvar skriver:

  Dessbättre finns det en liten grupp som fattat galoppen. Vapnö, Domta gris, Väddö, Skottorp för att ta några snabba exempel. Läs Allans citat: ”Som konsumenter, vilket vi ju också alla är, kan vi påverka genom att välja så närproducerat som möjligt i matbutiken, även om det kostar någon krona mer. Det är även en förtjänst för klimatet då maten slipper fraktas långa vägar”.

  Tyvärr Allan, hur bra det än är det du säger så är det komplett betydelselöst. Du kör det klassiska snyftgreppet, vädjar om sympati och till ädla argument. Det fungerar inte! Anpaasa till verkligheten som heter ”marknad” vilket innebär att vi ska anpassa oss, inte kunden. Varför startar inte VI småmejerier då? Varför bistår inte LRF oss med detta? DET borde du fundera över.

  Och varför kalla det ”försäljning” av Arla till dansken? När man säljer något brukar man åtminstone få en symbolisk enkrona. Dansken fick kontrollen över Arla utan en enda enkrona. Trots att värdet på Arla var 3 miljarder svenska kronor mera än vad danskens MD var.

  Gilla

 12. Allan skriver:

  Det skrivs och sägs ofta att djur skall ha rätt till naturligt beteende.Men är det naturligt för en ko att bli dräktig med hjälp av en ”sädesärla” eller att mjölka 10000 liter per år till sin kalv?
  Men om detta tiger djurrättsaktivisterna och Arla uppmanar hela tiden sina leverantörer att tvinga sina kor att mjölka allt mer. Men så sjunker ju, som tidigare påpekats, kornas medellivslängd hela tiden.
  För några decennier sedan var det inte ovanligt med kor som var tjugo år.
  Det är inte heller naturligt med den nya lösdriften. Instängd i ett alldeles för litet utrymme för att kunna komma undan sina dominerande artfränder. Det är skillnad ute på betet som ger större möjligheter att slippa de bestämmandes angrepp, och att bli bortmotade från maten och få idissla i lugn och ro. Även om detta tiger aktivisterna.

  Gilla

  • Ingvar skriver:

   Avsiktligt avledande? Allt du skriver har ju inget med Arlas roll och företagsmål? Låt oss fokusera på dominanten som avgör våra framtida möjligheter att tjäna hyggligt på att producera mjölk på våra gårdar. Volymkarusellen är en förbannelse och en kvarleva från den statliga regleringstiden när avsättningen var garanterad. DÅ tjänade bönderna på att ständigt höja volymerna.

   Kan vi konstatera att mjölkbönderna är grundlurade? I så fall, hur göra för att sluta bli det? Coops köp av Grådö är ett fatalt fiasko för Arla och dess svenska ledning Christer Åberg och Åke Hantoft. Första gången ett rejält magplask. Nu hoppas jag att alla bönder i regionen går över till Coop och tecknar flerårsavtal för att säkerställa att inga prissänkningar kommer under avtalsperioden.

   Grådö-affären hade ju aldrig blivit till utan den utomstående finanskillen Bäverstam. Var hittar vi flera sådana som kan hjälpa till? Nya uppstartade mejerier är nog lösningen med en viktig reservation: Inga bönder i ledningen! Vi har sett hur det gått då så låt oss prova med affärsproffs som Bäverstamtyper.

   Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Jag tycker inte det som Allan skriver om att man måste pressa djuren till max, att det skulle vara orelevant till vad Arla betalar sina medlemmar för mjölken. Ju mindre man får betalt för sin produkt ju mer pressad blir man ju att hela tiden försöka ta ut maximalt på minsta möjliga kostnad. Sen att Arla som ska föreställa en ek för beter sig som ett multinationellt AB det är en sak.

   Gilla

   • Ingvar skriver:

    Arla pressar ned priset som vilken annan köpare som helst. Bonden pressar djuren, inte Arla, annat än indirekt. Varför säger vi inte ”nej” alla på en gång? Och varför fuskar de flesta med t ex utegången? En liten mängd kor ute på bete för syns skull. Det är en nedåtgående spiral i kraft av volymens förbannelse. Varför vill ingen erkänna att vi fattade ett vansinnigt beslut år 2000 när vi överlämnade Arla till dansken?

    Gilla

 13. Allan skriver:

  En sak som diskuterats väldigt lite är de ”förtroendevaldas” roll. Tyvärr ser många av dessa sig själva som föreningens representanter bland medlemmarna när det i verkligheten borde vara tvärt om. Genom att hålla sig väl med direktörerna i toppen hoppas dom kanske att få vara med på deras tillställningar. Sparka nedåt och slicka uppåt på klassiskt maner.

  Gilla

  • Ingvar skriver:

   De förtroendevalda väljs av bönder som alltså borde ses som ansvariga för sina val. Och 100 ombud beslöt år 2000 enhälligt att inkråmet i Arla ek för skulle överlåtas utan köpeskilling till en nybildad förening i Danmark där danskarna skulle få 60 procents röstmajoritet. En förening som inte kan upplösas utan 100 procents enhällighet. Arla ek för inkråm var vid det tillfället värd 3,3 miljarder mera än vad motsvarande inkråm i MD Foods var värt. Trots skillnaden till svensk förmån fick danskarna kontrollen.

   Gilla

   • Allan skriver:

    Först ett tack till Småbrukartanten för ditt inlägg.
    Jag ville uppmärksamma på de för djuren alltmer onaturliga förhållanden som korna tvingas framleva sitt allt kortare liv. Skall det behöva vara så år 2012?
    Du Ingvar vill gärna fokusera på försäljningen av Arla till Danmark. Detta är svårt att få ogjort.
    Står fast vid vad jag skrivit tidigare att de stora globala mejerierna skulle behöva ersättas av flera småföretag. Dit kommer vi nog en dag, frågan är bara hur länge det dröjer? Som konsumenter, vilket vi ju också alla är, kan vi påverka genom att välja så närproducerat som möjligt i matbutiken, även om det kostar någon krona mer. Det är även en förtjänst för klimatet då maten slipper fraktas långa vägar.

    Gilla

 14. […] försvinner. Det primära för Arla är expansion  och då slås svenska bönder ut. “Bondekooperationen och inte minst Arla har som bäst i klassen levt upp till den av överheten så omhuldade globaliseringen. […]

  Gilla

 15. Ingvar skriver:

  Hur lät det år 1999 då Arla’s direktör Åke Modig efter tre års lögner om konkurrenshotet från utlandet fick svenska medlemmar att gå med på att kontrollen över Arla skulle hamna i Danmark? Jo invägningspriset skulle gå upp succesivt tack vare stordriftsfördelar. Det blev tvärtom. Arlas medlemmar blev grundlurade.

  När Arla var en svensk förening kunde vi bestämma, om vi hade haft modet att säga emot Herr Modig, att invägningspriset ska höjas och att företagsmålet är att bonden ska ha maximal betalning dvs den grundläggande idén med en ekonomisk producentförening.

  Numera är Arlas mål internationell expansion. Inget annat. D vs råvaran ska köpas in till lägsta möjliga kostnad. Vi är som vilka leverantörer som helst.

  Att kalla oss ”ägare” är ju ett hån, eftersom det inte finns några ägare i en förening. Det är trick för att bedöva dumskallar att känna stolthet över ”sitt” företag Arla. Cyniskt.

  Och LRF går förstås i Arlas ledband som de alltid gjort.

  Gilla

 16. Rune Lanestrand skriver:

  Jag minns ett möte i Uddevalla när Scan ville lägga ned slakteriet i Uddevalla. Som mina föräldrar varit anslutna till från starten. I ett fullsatt Folkets Hus var enigheten total bland bönderna om att man vill ha kvar slakteriet. Inte minst för att det skulle bli långa plågsamma transporter från norra Bohuslän till Skara. Och så skulle man tappa medlemmar. Det gör inget sa ledningen. Det innebär bara att vi byter små leverantörer mot större i Skaraborg. Då reste sig en medlem som dittills suttit tyst. Har ska f-n i mig inte bytas medlemmar. Här ska bytas styrelse och vd. Taket nästan lyfte av applåderna. Men styrelsen och vd åkte hem och utan att skämmas la de ned det välskötta slakteriet i Uddevalla. Och den utlovade höjningen på avräkningspriset uteblev. Så nog har bönderna försökt.

  Gilla

 17. Nemokrati skriver:

  Svar till flera stycken av de jättebra kommentarerna som är skrivna här ovanför: Och vad beror bristen på åkermark på – ja, t ex EU som bygger kvicksilverförgiftande ESS på stora arealer av Sveriges bästa åkermark utanför Lund. Sen är det bl a det evinnerliga villabyggandet, för det är ju det enda som bankerna lånar ut till – att blåsa upp bobubblan, som för övrigt snart kommer att brista. När väl mark sen tagits i anspråk för tätbebyggelse är den oåterkalleligt oanvändbar som åkermark – detta är irreversibla förändringar. Vad Sverige därför måste göra, är att bevara så mycket befintlig åkermark som möjligt, samt också att bevara så mycket uppväxt skog som möjligt – för att förhindra mer koldioxidutsläpp. Vad tvingar EU och dess neoliberala globalisering oss till – tvärtom. Destruktivt, således. Samtidigt som hyreshus och miljonprogram står och förfaller. Den svenska massarbetslösheten som gör att det bara finns jobb (och snart inte ens där) i storstäder, beror ju också på outsourcingen av industrijobb till låglöneländer. Istället för att behålla en diversifierad ekonomi, med både stora industrier, små- och mellanstora jordbruk med normalstora besättningar som inte blir lika sjukdomsalstrande och stresskapande som jättelika danska och franska djurfabriker, och mindre industrier utspridda över landet, så outsorcas allt till låglöneländer, vars marknader sen kommer att spricka så fort efterfrågan i de länder man tagit jobben ifrån försvinner, eftersom jobben försvunnit.
  Vad som skapar utveckling är just diversifierad lokal ekonomi, inte monokultur, det skapar U-länder. Men just denna blandekonomiska och diversifierade, lokalt fungerande marknad som successivt vuxit fram under lång tid har slagits sönder av globaliseringen och den spekulationsekonomi som den bygger på. Nu börjar vi se resultatet, sönderslagen arbetsmarknad, sönderslagen matproduktion, sönderslagna sociala relationer, och så en ungdom som får hela sin framtid sönderslagen. Tack för det, EU (Ekonomisk Undergång), f d EG (Ekonomisk Grundstötning).

  Gilla

 18. Eva Ivarsson skriver:

  Rune stämmer det att man fick drygt 4 kr/l för mjölken -87? I dagens penningvärde vad blir det tro – runt 6 kr? Då är det väl 6kr mjölkbönderna ska ha nu ? Är vi inte många som gärna betalar mer för mjölken bara vi kan ha kvar mjölkkobestånden och med det en värdefull naturvårdare som håller landskapet öppet gynnar biologisk mångfald, är en miljövänlig varelse, är en 0- CO2 skapare, bygger på vårt värdefulla jordlager med naturlig gödsling, ger oss näringsrik föda, som är närproducerad . I framtidsperspektivet borde vi med näbbar och klor ÖKA vår inhemska mat o energiproduktion – våra eminenta politiker FÖRSTÅR de ingenting?skydda de som ger sin kunskap och tid för att hålla igång basproduktionerna som gynnar framtiden och människorna de är guld värda! Skäms Arla som uppträder som en diktator!

  Gilla

 19. Nemokrati skriver:

  Det kan väl inte finnas för mycket svensk mjölk. Det stämmer ju inte alls. Det är ju ofta brist på svensk grädde, smör, gräddfil och yoghurt. Det håller verkligen på att bli ett jätteproblem för konsumenter som bara köper svensk mjölk, som jag gör och alltid har gjort, vilket självklart även gäller allt kött jag köper. Det går ju inte ens att få tag i Bregott som är tillverkad av renodlad svensk grädde, mycket ofta är det också slut på Arlamjölken märkt ”från svenska gårdar” och på Bregottpaketen står det att vid brist på svensk grädde så använder man dansk eller finsk, men det vill man ju inte ha, så då kan man inte köpa de paketen, alltså måste man sluta köpa Bregott helt och hållet, återstår då bara Arla smör för där är det märkt att det är från svenska djur, men då är det å andra sidan ofta brist på smör och så kan man inte köpa allt. Vad ska man ha på mackan då? Rapsolja?
  Det här är otroligt sorgligt för oss konsumenter. Vi vill ha svenska mjölkprodukter. Och allt ska vara otvetydigt märkt, så att man exakt vet vad man stoppar i sig, dvs om det är svensk grädde, mjölk, smör, gräddfil, yoghurt, fil osv. Jag vill inte köpa vare sig danskt kött pga salmonellarisken, inte heller danska mjölkprodukter pga att de kan ha gett djuren genmodifierade grödor, eller som den här SVD-artikeln förklarade foder som innehåller ämnen som är förbjudna i Sverige. Överhuvudtaget vill man stödja svenskt jordbruk av transportskäl också, med tanke på klimatförändringarna, och ja för att bevara och skydda det öppna, svenska jordbrukslandskapet. Nä det är hög tid att vi går ur EU. De pengar vi skickar i medlemsavgift och till IMF-lån med mera kan vi istället använda för att stödja svenska bönder och skapa jobb i Sverige.

  Gilla

 20. […] som nu omvandlat sig till feodal lantadel också, för att även kunna casha in på EU-bidragen. “Bondekooperationen och inte minst Arla har som bäst i klassen levt upp till den av överheten så omhuldade globaliseringen. […]

  Gilla

 21. smabrukartanten skriver:

  Det sägs av de flesta att foderpriserna går upp och priset på mjölken går ner. Det måste väl röra sig om importerat kraftfoder då antar jag. Varför inte satsa mer på egetproducerat foder? Eller det kanske inte duger till dagens mjölkkor? Vet mjölkbönder som ger sina kor i stort sett egenproducerat kraftfoder i form av åkerböna,rapskaka o någon sorts foderspannmål. Plus grovfoder förstås. Måste det vara importerad soja som ju idag nästan alltid innehåller spår av GMO. Jag frågar mig också varför korna måste drivas så hårt att de är slut vid sju åtta års ålder. Varför det ska vara növändigt att varje ko måste mjölka 12-13000 kg minst. Jag tycker att hela lantbrukstänket är inne i en ohållbar spiral. Visst mjölkpriset borde upp radikalt det är en stor hake och skulle kunna ändra mycket.

  Gilla

  • Jack Estreen skriver:

   Anledningen till att mjölkbönder inte producerar eget ”kraftfoder” kan bero på att det inte går att hitta åkermark! En ha (100 meter * 100 meter) åker kan kosta upp mot ett par hundratusen kronor i södra Sverige. Och det är en enorm konkurrens om alla små åkerlappar. Min chef producerar omkring en tredjedel av det spannmål vi behöver själv, men kan inte hitta mer mark. Om vi har tur kan han komma över en del arrende på 5-årssikt. Det handlar inte om att bonden är dum!!!

   Gilla

   • smabrukartanten skriver:

    Dum? Det har jag väl inte skrivit! Jag vet inte var du menar att det är sån konkurrens om åkerjorden. I Skåne o på slättbygderna? Det märkliga att här uppe i skogsbygderna där jag bor så sätter många bönder granar på sina åkrar istället för att bruka dem. Både större o mindre fält står för fäfot och slås inte ens av till grovfoder. Slyet breder ut sig på många platser häromkring. Det är inte heller roligt att se. Här är inte marken särskilt dyr heller vad jag vet. Man kanske rent hypotetisk skulle kunna använda denna oanvända mark till inhemsk foderproduktion o transportera fodret inom sverige istället för från Brasilien.

    Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Tänkvärda och viktiga ord! Med rätt märkning på kött och mejeriprodukter och info förstås så kan upplysta konsumenter göra skillnad . Den hemska GMO-hanteringen ligger som ett jättehot över alla, för äta o dricka måste vi ju! Kam inte se att korna ska äta GMO-soja som färdats över halva jorden o som dessutom skapar oöverskådliga problem i alla led där den produceras! Har jag fel eller jobbar man nu i bl.a. USA för tydlig märkning? Den hemska torkan i USA nu får kanske en del att tänka till om hur jorden ska hanteras? Det finns
   ju alternativ. Inhemskt arteget foder till våra djur=bra mat o friska djur!

   Gilla

   • smabrukartanten skriver:

    Jag tänkte till lite! Om man har så mycket egenproducerat foder som möjligt borde det inte bli lika priskänsligt som om man köper in det mesta av kraftfodret eller använder koncentrat. Men ett pris på under 3 kr liter är ju ”bort i hije” för dåligt! Man ska ju ha något o leva av själv också. Men det har blivit en sån mentalitet att MAT SKA INGET KOSTA! Märkligt! Undrar vem som ska försörja dem som producerar vår mat då? Om djurhållare o odlare ska arbeta för fickpengar.

    Gilla

 22. Rune Lanestrand skriver:

  Efter nästan en vecka på fb tar lydmedia upp mjölkböndernas förtvivlade situation. Som vanligt presenteras det hela som enbart en fråga för mjölkbönderna. Men om vi ska tvingas importera anonym mjölk med GMO-rester och energislukande transporter är en lika viktig fråga för konsumenterna. Tillgången till fb kanske rentav kan rädda kvar mjölkproduktionen i Sverige. När inte all information ska silas genom LAND, ATL och övrig gammelmedia.

  Gilla

  • Allan Petree skriver:

   Snälla Rune ! HJÄLP till med att skriva ut länkar till det du skriver om. Fler vill säkert hjälpa till och skriva ”sanningen” om vår mjölk på Face Book. Och andra sidor. När inte sunt förnuft räcker längre, måste vi gräsrötter anamma alla sociala medier vi kan för att NÅ UT TILL FOLK ! Folk som ju kan förstå denna process och därmed också köpa Svensk kvalitet istället för DUMPAD OST för 30-40 kr kilot. Själv köper jag ost från Gäsene mejeri i Ljung. En underbar ost med mild smak som inte är förstörd av en massa knepiga smaker.

   Gilla

 23. […] Lanestrand skriver hur bönderna sugs ut av Arla […]

  Gilla

 24. Rune Lanestrand skriver:

  Mats, men ekosortimentet är oftast slut. Arla tycks ha stoppat all utveckling i sin jakt på nya marknader. Har t ex inte hittat en laktosfri produkt från Arla. De kommer från Finland.

  Gilla

  • Mats Ekström, Arlabonde från Gotland skriver:

   Har lite för dålig koll på eko. Arla har överskott av ekomjölk också, så är det som du säger borde givetvis Arla ta tag i det och produktutveckla. Misstänker att marknaden inte efterfrågar det, även om du gör det.

   Gilla

 25. Mats Ekström, Arlabonde från Gotland skriver:

  Rune, om Arla INTE investerar i Kina så kommer det garanterat komma in mer mjölk från andra euopeiska länder. Att investera i Kina är det klokaste på länge. Vi får en direktkanal på denna växande marknad. Om vi inte lyckas lyfta ut det europeiska mjölköverkottet kommer priset i Europa rasa ytterligare och de svenska bönderna kommer styrka med först eftersom vi har högre produktionskostnader än andra. Tanken är god, men logiken haltar.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Mats, det du är inne på är ju tyvärr den taktik som Arla drivit men som bara har resulterat i ännu lägre avräkningspriser. Jag tror man skulle satsa och konkurrera med kvalité i stället för mängd. Det finn t ex knappt en enda ekologisk ost från Arla i butikerna. Ännu mindre delikatessostar. Utan allt detta är import.

   Gilla

   • Mats Ekström, Arlabonde från Gotland skriver:

    Tack för svar! Det håller jag med dig om, framför allt om att ostsortimentet måste öka. Faktum kvarstår dock att vi har för mycket mjölk inom Arla (i förhållande till konsumtionen här hemma) och att den måste lyftas ur Europa för att inte sänka oss helt.

    Gilla

 26. göran Keijser skriver:

  Nu måste röster höjas för att det är överproduktion på avdankade fuskande generaldirektörer, misslyckade politiker, arbetslösa f.d EU parlamentariker, o.s.v.Där höjer inte våra folkvalda sin röst och kräver att det skall effektiviseras och jobbas hårdare. Tvärtemot så får dom en undaskymd roll på något departement med bibehållen miljoninkomst. I detta skrå torde det finnas oöverskådliga miljoner kronor att hämta,
  Vad beträffar mjölkpriset kan en ju undra varthän tar prissänkningen till bonden vägen, enär priser i butiken ej sänks?

  Det vore nog dags att väcka Robin Hoods tanke och låta sagan bli sann
  Ta från de rika och ge till de fattiga.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Det där mellan bonden o butiken heter mellanhänder! Det är de som gör minst o tjänar mest! Dessa ska man arbeta för att få bort i möjligaste mån. Spräck alla centraliseringstankar o gör tvärtom. Ge konsumenterna möjligheter att handla direkt av producenterna där så är möjligt. Beträffande onödiga kostsamma byråkrater där är vi fullständigt överens. Blir de av med jobbet så kan de gå till arbetsförmedlingen som alla andra o leva på sin egen skapade A-kassa, sex-sjuhundra kronor om dan så där! Välkommen till verkligheten skulle jag säga då!

   Gilla

 27. Rune Lanestrand skriver:

  Arlas koncernchef Peder Tuborgh och två toppdirektörer i Arla delade förra året på 20 miljoner. Sedan sänkte de mjölkpriset. Hur otroligt svårt det är för mjölkbönderna i dag framgår av följande; 1987 var avräkningspriset 4.18, 1999 var det 3.28 och idag 2.85. Att jämföra med dieselpriset. 1987 kostade en liter 2.05, 1999 5.05 0ch idag 11 kronor.

  Gilla

 28. Rune Lanestrand skriver:

  Det farliga ämnet melamin som förgiftade barnen 13 000 kinesiska kom fråni Kinas största mejeri Mengniu. Arla ägde 49 procent av aktierna i Megniu. Vilka medlemmar i Arla hade tillstyrkt det köpet som innebar stort lidande för barnen och svårt skadade Arlas rykte inte bara i Kina.

  Gilla

 29. Allan skriver:

  Betr. bondekoperationen har jag de senaste åren sagt att det är dags att starta från början igen med små fina företag. De nuvarande globala lever sitt eget liv utan att tänka på råvaruproducenterna. Storleken gör också att de är näst intill omöjliga att påverka för dom som sitter i botten. Såg också just nu på ATL:s hemsida att LRF går ut och, sin vana trogen, erbjuder rabatt på ekonomisk rådgivning. Det är inte detta som behövs utan BÄTTRE BETALT, så enkelt är det. ”Rådgivningen” brukar för övrigt gå ut på att bli ”effektivare” genom att lägga under sig granngårdar och pressa de stackars djuren att producera ännu mera. Såg någonstans att de mjölkproducenter som har det sämst är de med robot. Inte svårt att förstå med sunt bondförnuft. Där tickar ju räntor på stora lån hela tiden.
  Såg också att Eskil Erlandsson inte lovat någon hjälp. Varför skulle han för övrigt göra det? Någon ynka procent av valmanskåren är inte politiskt intressant att krusa för. Då är vi där igen. För att vara intressant måste man vara många i en demokrati. I det avseendet har landsbygden utvecklats och utvecklas fortfarande år FEL håll.
  När ska bönderna och deras företrädare förstå att det är det som blir över som är intressant inte omsättningen? Men LRF fortsätter att hylla sina ”spjutspetsföretag” som genom sin markhunger förhindrar fina småföretag att komma igång. Småföretag som genom mångsidig produktion kanske kunde visa samma slutresultat på sin lilla areal som den store med 5 gånger större areal. På köpet skulle landsbygdsväljarna bli 5 gånger så intressanta.

  Gilla

 30. sven gustavson skriver:

  Bondekorperationens härförare följer ett gammalt beprövat mönster.
  Vid 1630-talet startade Sveriges militära ledare krig, plundringar och ”affärer” i norra Europa, Prag intogs och fursteliga skatter hemfördes av ledande adelsmän. Slott bygdes o herresäten bildades. Överheten som styrde landet beundrade de likasinnades stordåd. Folket svalt. När krigsframgångarna vände vid Poltava och slutligen i Norge, var dansen kring guldkalven över. Hela landet försjönk i djup fattigdom. Även nu begår överheter ”stordåd” som folket inte bett om.
  ”Intet träd växer till himmelen”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: