Kan Stoltenberg sitta kvar?

Polis, myndigheter och politiker fick svidande kritik när 22 juli-kommission la fram sin rapport i Oslo i dag. Huvuden kommer att falla. Men kommer det politiska ansvaret att utkrävas annat än på lägre nivå.
De flagranta brister som avslöjats när det gäller det förebyggande säkerhetsarbetet faller tillbaka på regering och inte minst på statsminister Jens Stoltenberg. Särskilt när det gäller säkerheten i regeringskvarteren.
De oerhörda följderna av denna nonchalans som bidragit till att så många dödades och skadades kräver att Jens Stoltenberg tar sitt ansvar och avgår som Norges statsminister.
Leif GW Persson har rätt. Det skulle förmodligen fungerat lika dåligt i Sverige. Det vågar jag säga med erfarenhet som tidigare ledamot i den lokala polisstyrelsen, deltagit i ledningsgruppen vid säkerhetsövningar i vår kommun och 20 års krigsplacering i psykförsvaret med stora nationella övningar i olika krigsscenarier. Prestigen mellan myndigheter och en självgod byråkrati är minst lika svår i Sverige.
Rune Lanestrand
sr svd dn gp dn svd sr

3 Responses to Kan Stoltenberg sitta kvar?

 1. ragnhild skriver:

  God fråga Rune Lanestrand.

  Vi nordmenn er både naive og ”sidrompa”- that´s the fact. Ett år etterpå er ikke en gang den omtalte mangel på operativ helikopterberedskapen utbedret tilstrekkelig. Vi må jo ”ikke forhaste oss”; Vente ett helt år på 22.juli reporten først – typisk, og skremmende. Vel, ting tar tid – i Norge – Vi trøstes med roser og snakk om et åpent samfunn imens – men så kom den knusende 22.juli-rapporten idag – den er sterk, dømmende og fører forhåpentligvis til handling på alle plan.

  Gilla

 2. sven gustavson skriver:

  Jag tycker vi har tillräckliga problem i Sverige och därför behöver vi inte mästra Norrmännen hur dom skall sköta sina problem.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du måste ha läst på dåligt. Jag mästrar inte utan skriver att de svenska myndigheterna hade inte gjort det bättre. Jag vill att det ska utkrävas politiskt ansvar också.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: