Vilka politiker har vi i dag?

I anslutning till inlägget om Julian Assange ledde debatten in på vilka politiker vi har i dag. Anders R skriver: ”Menar du att vi till en del styrs av brottslingar och psykopater?
Kan det vara så att vårt demokratiska systemet främjar sådant beteende? ”

Att det parlamentariska systemet kan missbrukas torde det inte råda något tvivel om. Då jag följt samhällsdebatten i många år har jag kunnat konstatera att partierna mer och mer format reglerna så att politikerna är svåra att avsätta och det är svårt för nya folkliga opinioner att slå igenom. Allt är så toppstyrt. Utformat i floran av tankesmedjor.
Genom rikliga partistöd behöver partierna i dag inte medlemmar utan kan med hjälp av den stinna partikassan isolera sig i partibunkrarna. Och det är en tydligen trend att de som släpps in i partierna, gör karriär och som får välbetalda uppdrag verkar mest upptagna av att tjäna pengar på sitt uppdrag.
Centerpartiets utveckling (läs avveckling) är ett avskräckande exempel på hur det demokratiska systemet kan missbrukas. Bl a därför att så få rättrådiga människor inte engagerar sig i samhällsdebatten och inte vill ta politiska uppdrag.
Jag har med sorg konstaterat att mitt gamla parti som verkligen kämpade mot kärnkraften och slog vakt om miljön plötsligt styrdes av en liten klick i Stockholm som kallade sig Stureplanscentern. De lyftes omedelbart upp av lydmedia då de inte stod för några värden utan bara intog ståndpunkter som de visste gick hem hos de stora medierna.
Kväll efter kväll fick medias främsta kelgris Fredrik Federley i Stureplanscentern framträda. Resultatet lät inte vänta på sig. Centerpartiet släppte sin hjärtefråga, sitt motstånd mot den farliga kärnkraften, övergav neutralitetspolitiken och landsbygden. Stureplanscentern fick också med medias hjälp, /se media valde c-ledare/ av främst Willy och Margit Silberstein, sin kandidat Annie Lööf vald till partiordförande. Den obegåvade centerledningen förleddes tro att partiet skulle bli populärt hos medierna om de var som Stureplanscentern.
Regeringen lovar att köpa nya super-Jas är rubriken i dagens DN. Vem har krävt miljarder till nya JAS-plan? Ett lysande exempel på hur hopväxt gammelmedia är med partierna och krigsindsutrin högt över huvudet på väljarna.
Att vårt parlamentariska system missbrukas faller tillbaka på oss själva när vi inte engagerar oss i politiken. Jag hoppas att trenden ska vända.
Rune Lanestrand
gp svd svd gp sr sr svd gp dn svd sr sr gp dn svd dn svd sr

21 Responses to Vilka politiker har vi i dag?

 1. ingeborg skriver:

  Jag skriver igen att det är förvånande att någon tror på vänstern. Pol Pot var inte kines utan från Kambodja och Fidel Castro finns på Kuba. Jag tycker det är löjligt att tro att vänstern i Sverige är annorlunda. Jag menar det. Den rörelse som kan rädda vårt land måste komma från människorna. Vi kan inte längre tro att de politiker vi nu har skall rädda vårt land.

  Gilla

 2. Britt Jakobsson skriver:

  Kommunismen har förvisso aldrig lyckats skapa något bra samhälle. Men att alltid dra fram Sovjet och Kina när det gäller den svenska vänstern och Jonas Sjöstedts ideér för utvecklingen i Sverige tycker jag är tröttsamt.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Det lär inte komma något bra från högersidans kapitalism heller!Där breder egoismen o girigheten ut sig.

   Gilla

 3. ingeborg skriver:

  Det är förvånande att någon kan tro att Jonas Sjöstedt och Vänstern är för de ssvaga och utsatta grupperna. Var någonstans har kommunismen varit bra för människorna? Pol Pot kunde avrätta personer som bar fel glasögon som ett exempel, hur har människorna det på Kuba?

  Beträffande den förra näringsministern så uttalade hon sig på följande sätt vilket jag tycker är graverande att säga om det folk man själv tillhör:

  ”Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån”. Maud Olofsson i november 2007 Östra Sörmlands-posten

  http://varstundisverige.blogspot.se/2011/11/maud-olofsson-svenska-folket-och.html

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Tänk vilka fantastiska skolpolitiker vi har. t ex Jan Björklund och Mikael Damberg som har sett till att Sverige är det enda landet i världen vid sidan av Chile som tillåter aktiebolag med fria vinstuttag på skolans område. Tillsammans med den fria etableringsrätten och det fria skolvalet har detta skapat en helt absurd situation.

  Gilla

 5. Anders R. skriver:

  Tack Rune för uppmärksamheten.
  Jag måste erkänna att mina frågor hade egentligen bara ett svar.
  Inte bara angående Centerpartiet det kunde lika gärna gällt ARLA, Skånemejerier, Moderaterna, Socialdemokraterna med mera. Ja ni kan ju själva se fenomenet överallt om ni bara öppnar ögonen, gamla östeuropéer, tror jag, har lättast att se det.
  Är det någon här som tvivlar på att vi har att göra med ett inbyggt systemfel ?
  Att något som såg så lovande ut förr, nu är på väg att gå så fullständigt fel?

  Gilla

 6. Lars Holmgren skriver:

  Vad förväntar ni er egentligen? Ni gnällspikar, som istället för att göra något åt saken röstat på samma parti val ut och val in? Klaga är ni bra på men att göra något åt saken nää… Vill ni verkligen ha en förändring rösta inte på något av de etablerade partierna i nästa val, för alla är fyllda med samma sorts inavlade politikerbroiler.
  Eftersom du skriver om Centerpartiet tar jag Annie Lööf som exempel.

  Hon är 29 är gammal och näringsminister. Hennes meritförteckning ser ut enligt nedan. (kopierat från regeringens webplats). Tyvärr ser det likadant ut för i stort sett hela regeringen.

  Som näringsminister tånker jag mig någon i 50 års åldern med minst tio års erfarenhet från företagande och företagsledning men vad har vi fått? Jo en politikerbroiler som aldrig haft ett riktigt arbete.

  CV Annie Lööf
  Personligt
  Annie Lööf är född den 16 juli 1983 i Maramö, Värnamo. Hon är gift och bosatt i Maramö.
  Utbildning
  2003-2011
  Jur. kand., Lunds universitet
  1999-2002
  Samhällsvetenskapliga programmet, Finnvedens gymnasium, Värnamo.
  Befattningar och uppdrag
  2011-
  Näringsminister
  2011-
  Partiledare, Centerpartiet
  2010
  Ordförande, Centerpartiets nationella valanalysgrupp.
  2009-2011
  Ledamot, partistyrelsen, Centerpartiet.
  2006-2011
  Riksdagsledamot, Jönköpings län, Centerpartiet
  Ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet
  Ordinarie ledamot i riksdagens finansutskott
  1:a vice gruppledare, Centerpartiets riksdagsgrupp
  ordinarie ledamot, riksdagens konstitutionsutskott
  talesperson i arbetsmarknadsfrågor samt integritets- och demokratifrågor, Centerpartiet
  2010-2011
  Styrelseledamot, Högskolan i Jönköping
  2009-2011
  Styrelseledamot, Coompanion Sverige
  2007-2011
  Ledamot, Ungdomsstyrelsens insynsråd
  2004-2007
  1:a vice förbundsordförande samt förbundsstyrelseledamot,
  Centerns ungdomsförbund, CUF
  2002-2004, 2006-2007, 2010
  Kommunfullmäktigeledamot i Värnamo
  2002-2004
  Ledamot i socialnämnden i Värnamo

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Med andra ord: Knappast en enda dag i verklighetens arbetsliv!
   Politiker nuförtiden lever i en annan värld än vi vanliga människor! De kunde lika gärna sitta i ett annat solsystem.

   Gilla

  • Anders R. skriver:

   Dessutom, var den förra bättre? Vad jag vet är hon den enda som har lyckats med att nästan konkursa ett hushållningssällskap.
   Ja, och så ordnade hon så att vi fick ett tillväxtverk!!!
   Undrar om det var för att fixa en bra tjänst åt en väninna?

   Gilla

 7. Ymer skriver:

  Det är (o)lustigt med vänstern vare sig den är grön eller röd. Alltid negativa till försvaret och försvarsindustrin. Hur denna hållning går ihop med de riktiga kommunistländerna i världen, både de som varit och de som finns är en gåta? Här satsas de största resurserna på just krigsmakten. Ta Kina, världens största kommunistiska land som exempel. Här läggs nu enorma summor på att förnya krigsmakten. Hur många av dagens vänsternissar var inte Kina-kramare med ”Maos Lilla Röda” i näven när det bagav sig. En kommunist är fortfarande en kommunist, även om man idag dragit på sig en billig kavaj. Kom de till makten skulle det bli andra tag i vårt lilla land. Proletariatets diktatur införas och försvaras med våld. Allt enligt varje troende marxists plikt.

  Kan inte den svenska lågprisvänstern stå upp för sin sak om ett maktövertagande i folkets namn. 1968 tycks helt bortglömt i en kollektiv grön- rödvänsterdemens. Försök inte leka fredsvänner. Trovärdigheten är obefintlig.

  Gilla

 8. Ragnar Blomqvist skriver:

  Ingeborg och Britt har funderingar om vänstern och miljöpartiet. Min åsikt är att Nya Alliansen suger upp Miljöpartiet om det börjar blåsa snålblåst inför nästa val. Då har vi bara Jonas Sjöstedt kvar att luta oss mot, men det kan räcka långt om vi menar allvar med vår kritik på det rådande systemet.Menar vi allvar med vår medkänsla för de svaga och utsatta, då har vi bara Vänsterpartiet att hålla oss till! En eloge till Småbrukartanten som har skrivit väl!

  Gilla

  • Anders R. skriver:

   Eller kanske? Bara en tanke?
   Om vi gjorde oss av med alla dessa parasiter?
   Kunde vi kanske ha råd med att hjälpa de fattiga och utsatta?
   Jag menar, när jag var liten hade vi en liten sparbössa i papp på köksbordet från lutherhjälpen, Då var det inte frågan om ”någon annan” som skulle hjälpa utan det var VI som skulle hjälpa de utsatta.
   Min farmor berättade att när hon var ung låste de aldrig ytterdörren. ”För annars kunde ju inte eventuella luffare komma in och värma sig”.
   Ärligt talat den där ”någon annan” är det så lyckat att låta ”hen” ordna allt?

   Gilla

 9. ingeborg skriver:

  Självklart kan vi inte vänta oss något positivt från vänstern eller Miljöpartiet? Den nya damen Åsa Romson har förmodligen aldrig varit utanför tullarna i Stockholm.

  Det är ett problem för den svenska landsbygden att allt är Stockholmsfixerat. Alla känner alla av betydelse i den lilla ankdammen och hjälper fram varandra.

  Vi behöver människor som kommer från myllan i Sverige, som känner och förstår människorna som älskar sin hembygd och därför vill vara kvar där. Globaliseringen är ett stort skämt, tycker jag. Men som vanlig gräsrot begriper jag ju ingenting!!!

  Gilla

 10. sven gustavson skriver:

  Jag har i flera år uttryckt min kritiska syn till Centerpartiets ledning på riksplanet. Organisation, riksstämma, skrotade lokalavdelningar,motionsordning mm. har alltmera blivit ledningens sköld emot medlemsinflytandet.Nu behövs inte alla lokala idealister som säljer lotter och skrapar ihop medlemsavgifter, nu finns det resurser som ledningen själv kan hantera. Man har lärt av lantbrukets föreningsrörelse!!
  Den självsvåldiga strategin hade varit bra om ledningen hade legat politiskt rätt, men tyvärr skjuter man sig själv i foten.
  Den enda möjliga väg att återskapa centerpartiet är om alla duktiga och ambitiösa lokalpolitiker ute i landet lägger kraft på att ta plats och mandat i partiledningen och därmed vrida klockan rätt.
  Det är viktigt att lokala centerpartister i kommande kommunalval
  går till val på lokala frågor med lokala budskap och ”fjärrmar sig” ifrån riksledningens toppstyrda och flosklerbemängda partprogrammet. Ett klart ställningstagande i denna fråga i kommunorganisationerna runt om i landet kommer att sålla agnarna från veten. (tillväxt sker underifrån)
  Går inte detta återstår enbart ”riksdagsspärren” för att sanera partiet.

  Gilla

 11. Frederick skriver:

  ”Man får de politiker man förtjänar” heter det. Tyvärr tycks det mig som att viljan hos den vanlige svensken att engagera sig partipolitiskt minskar. Sannolikt mycket för att det känns meningslöst att ens försöka.
  Ideologierna verkar vara döda. Ett parti kan ena veckan säga att ”vi tycker si”. Bara för att nästa månad , i samma fråga säga ”vi tycker så”. Oavsett grundläggande linje eller ideologi så slickar man på fingret och sticker upp det i luften för att känna vart det blåser.
  Neutraliteten t ex blåstes bara bort utan någon egentlig folklig debatt. Vi gick med i ”fredsprojektet” EU. Efter 200 år av fred är vi nu i krig för att bl a ”befria den afghanska kvinnan”. Samtidigt som vi gör affärer med Saudiarabien där man har ett medeltida rättssystem och sharia-lagar. INGEN i traditionell media reagerar på detta.

  Gilla

 12. smabrukartanten skriver:

  Jag tror att så länge människor har det materiellt sett mycket bra. Så som många i det här landet har haft i många, många år. Vi har ju t ex inte haft nåt krig i landet på två hundra år. Då tror jag att det kan bli så att man tänker: Jag har det jag behöver jag behöver inte be andra om hjälp. Det materiella föder nån slags egotänk. Och så länge de goda tiderna varar så tänker många bara sig o sitt. Då forsvinner tanken på att vara solidarisk med andra människor. Solidaritet förresten! Det är ett ord som inte längre finns knappt ordet gemenskap heller. Detta tror jag är en av anledningarna till att så många inte bryr sig vem som sitter vid den politiska makten, så länge det de beslutar inte gör intrång på vars och ens privata välfärd. Även om dessa politiker skor sig själva o bär sig åt. Skulle däremot tiderna bli sämre skulle vi tvingas söka varandras hjälp och med det så kanske man börjar se vad ”de så kallade styrande” håller på med också. Att det finns människor längst ned på samhällsstegen som alltid drabbas. Det verkar inte de som är högre upp i hierarkin bry sig om. De som är svagast har också minst möjlighet att göra något åt sin situation utan hjälp från någon med mer makt. Vilka inte bryr sig o så vidare…
  Jag önskar inte att det bli dåliga tider rent allmänt, men ibland kanske det skulle behövas för att väcka människor till en annan insikt. Ensam är inte stark!
  Vi är sociala grupplevande varelser. Att vi har tagit hjälp av varandra är ju en av anledningarna att vi har överlevt som art. Tillsammans behöver vi också gå emot de avarter som breder ut sig bland ledande politiker som skor sig själva i första hand. De blir ju de värsta parasiterna på samhället eftersom de betalas av våra gemensamma skattemedel.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Regeringen lovar att köpa nya super-Jas” är rubriken i dagens DN. Vadå lovar? Vem har krävt miljarder till nya JAS-plan? Ett lysande exempel på hur hopväxt gammelmedia är med partierna och krigsindustrin högt över huvudet på väljarna. Utan att det väcker något större intresse.
   Frågan är bara hur länge likgiltigheten hos gemene man varar.

   Gilla

 13. Britt Jakobsson skriver:

  Vad anser du om förhållandet i Vänstern och Miljöpartiet? Kan man hoppas på en bättre utveckling där?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag är osäker på om de också blir renodlade riksdagspartier utan folklig förankring och fungerande basorganisation där medlemmarna är med och styr politikens utformning.
   Vad tror du själv?

   Gilla

   • Ingvar skriver:

    Namnet på partiet betyder inget. Alla är skojare, mer eller mindre. De flesta vet att alla bilar som säljs idag har AC som standard. De initierade vet att AC:en ökar bränsleförbrukningen med 7-10 procent. Har någon hört en enda miljöpartist kräva att AC:en ska stängas av eller förbjudas? Åååånej, Miljötalibanerna vill ha det komfortabelt för sig själva.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: