Våra ”säkra” kärnkraftverk står mest stilla

Ser att reaktor 3 i Oskarshamn i dag har nödstoppats igen efter ett elfel i en ledning med 10 tusen volt. Endast en vecka efter återstarten den 23 augusti. O1 är avstängd för reparation. Endast O2 är i gång.
På verkets egen webbplats försöker ledningen som vanligt manipulera och bagatellisera när de skriver skriver; ”Med anledning av att ett av proverna inte fick det utfallet som önskats stoppades
anläggningen.”
I Ringhals, där den äldsta reaktorn är 47 år och borde varit avstängd vid det här laget, har det reparerats för 18 miljarder. Reaktor 1 ger bara 50 procent och R4 är avstängd för reparation/revision.
Forsmark 1 är avstängd för reparation/revision. Och på söndag stängs reaktor 3 av för revision. Vattenfall äger Ringhals och Forsmark.
Så ser den aktuella situationen ut för vår säkra svenska kärnkraftverk. ”De säkraste i världen”
Medan vi lagar och lappar på våra uppgraderade och ytterst riskabla kärnkraftverk läser jag att Tyskland stänger det ena kärnkraftverket efter det andra. Redan har 20 reaktorer i Tyskland ersatts av solenergi medan Alliansen har öppnat för byggande av nya kärnkraftverk i Sverige.
Rune Lanestrand

2 Responses to Våra ”säkra” kärnkraftverk står mest stilla

  1. Kerstin skriver:

    Låter bra, ju ”stillare” de står, desto bättre.

    Gilla

  2. Jan Öhlund skriver:

    47 år gammal och skraltig plus 18 miljarder i reparationer. Man blir matt. Bor ca 6 mil från Ringhals. Det blir inte alls bra om det blir en härdsmälta. Vattenfalls kärnkraftverk Krümmel utanför Hamburg, klassat som världens farligaste, körförbud senaste 4 åren och därefter permanent körförbud och nu krav på Vattenfall att röja bort och sanera. Olika bud på kostnader och tidsåtgång men det handlar om åtskilliga år och åtskilliga miljarder. Var kommer alla pengarna ifrån för alla dessa enorma kostnader? Någon reell vinst har det väl aldrig varit – däremot verkliga risker.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: