Lotta Gröning manar till landsbygdsuppror

8 Responses to Lotta Gröning manar till landsbygdsuppror

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Centerns riksdagsledamot Helén Andersson från Halland skriver i en kommentar till Lotta Gröning landsbygdsuppror att ”Dags för landsbygdsbor att sluta gnälla. Politiker kan inte göra allt. Det är utifrån den egna stoltheten och det positiva tänkandet och hur man säljer in landsbygden som folk flyttar det och det blir positivt”.
  Förutom att den sista meningen är obegriplig så går hon till angrepp på de hårt utsatta landsbygdsborna. felet är väl att vi är alldeles för tysta och sätter vårt ljus under skäppan.
  menar Helén Andersson att vi småbrukare ska tiga när hennes partikamrat jordbruksminister Eskil Erlandsson tog bort gårdsstödet för 13 000 småbruk. Med motiveringen att det kostade för mycket att administrera.

  Gilla

 2. Allan skriver:

  När det gäller politiska partier är det ingen som nämnt Landsbygdsdemokraterna, en sammanslutning som av namnet att döma vill kämpa för den svenska landsbygden. Dom gjorde ju ett försök vid senaste valet, dock inte särskilt lyckosamt.
  Verkar vara väldigt svårt att samla ”de små” i samhället. Bättre går det för ett parti av de besuttna typ Moderaterna som genom att kalla sig ett arbetarparti drar till sig många arbetares röster,
  Kan inte undgå att delge läsarna den gamla historien om torparen som utkommen ur vallokalen fick frågan vilka han röstat på och då svarade: Jag röstade på Högern, det är enda gången jag får vara i lag med storgubbarna.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Varför solidariserar sig vänstern bara med småbönderna i tredje världen medan man fullkomligt struntar i hur småbrukarna utplånas i Sverige. Den frågan ställde jag till Jan Myrdal som just varit och besökt Indiens småbönder. Det var tydligen en väldigt känslig tå. För han blev skitförbannad.

  Gilla

 4. ingeborg skriver:

  Till att börja med kanske man skall försöka att inte stödja de riktigt stora matvarubutikerna. Alltid köpa svenskt även om det är dyrare. Jag handlar aldrig på ICA tex. då det stör mig att ica-handlarna på några år blir miljonärer medan svenska landsbygden mer och mer utarmas och många bönder säljer marken för att kommunerna bygger bostäder. Jag är inte en avundsam person men det är fel att kunna bli miljonär som handlare medan de som producerar maten får mindre och mindre.
  Jag har skrivit det tidigare, räkna inte med de politiker vi har nu, vi måste bygga folkrörelser med människor som,känner varmt för sin hembygd.och som är idealister för de finns om man letar efter dem.

  Gilla

 5. André Brochu skriver:

  Rikta blicken västerut till Norge ( ett EFTA land som dumt nog har
  slutat ett EÖS avtal med EU) ! En hel del landsbygdsstöd är intakt i
  Norge. Inspiration att hämta från Schweiz och Island ?!?
  Allt kostar men de flesta känner inte på avfolkning av glesbygden och
  missbruk av bördig mark till bostäder, inte i längden i alla fall.
  Vi är för vana att allt görs för korsiktiga vinster . Ja, dags för ett uppror
  både på landet och i tätorterna.
  Jag vill till sist säga att ni får se upp för Grabes och Åsbrinks bluff med
  Hypotekspension.
  Det är som att kissa i byxor, men i längden ………..
  Ni kommer ihåg LRF:s hets mot ATP? Svärfar dog inte bitter som
  pensionerad lantbrukare men han kände sig grundlurad.
  Se upp !

  Gilla

  • André Brochu skriver:

   RÄTTELSE
   ”……Allt kostar men de flesta tjänar inte på avfolkning av
   glesbygden och missbruk av bördig mark till bostäder ………”
   bläckhorn och bläckpenna , tack ! tangenter har aldrig
   varit min starka sida.
   bristande synapser , tyvärr !

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Skrev detta på Indiensolidaritets fb som stöder småbrukarna och landsbygden i Indien: De svenska småbrukarna och med dem konsten att överleva på ett energisnålt och miljövänligt sätt utrotas också. Fast med mera sofistikerade metoder som styrs av LRF och deras man i regeringen, jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).

  Gilla

 7. Jag skall köpa Aftonbladet och se vad Lotta Gröning menar med landsbygdsuppror. Prisnivån på dagligvaror är t ex på en tokhög nivå jämfört med städernas köpcentra. Göksäter på Orust och Ullared är dock goda exempel på att prisnivån egentligen borde vara lägre på landsbygden än i köpcentra. För några år sedan innan bensinbolagen gick samman kunde man även i dåvarande Norsk Hydros landsbygdsstationer köpa bensin till lägsta dagspris. Efter sammanslagningen av bensinbolagen lägger man ned stationer för att centralicera vinsterna till några få.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: