Vitlöken är skördad


Att odla vitlök är tacksamt. Den här är planterad i våras när tjälen gick ur jorden. Den höstplanterade som också gav en god skörd var klar för upptagning i mitten av augusti. Det är ännu för tidigt att höstplantera. Andra hälften av oktober brukar vi sätta den. Lite beroende på vädret. Den ska helst inte sticka före vintern utan bara rota sig.
Rune Lanestrand

7 Responses to Vitlöken är skördad

 1. Anders R. skriver:

  Ramslök är ett bra substitut till vitlök. Vid de rätta förhållandena är det enda arbetet skörd 😉

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ramslök, det låter intressant. Hur odlas den och var får man tag på lökar att sätta.

   Gilla

   • Anders R. skriver:

    Den växer vilt i Sverige, dock sällsynt, ungefär samma utbredning som eken. Det är bladen och fröna som man tar till vara. Smaken är ungefär som vitlök. En fantastisk vårprimör, man kan börja plocka bladen vid den tiden som vitsipporna blommar. Några bra tillredningstips är pesto, soppa, potatissallad samt lägga fröna i olja. Kräver kalkhaltig jord växer gärna skuggiga, fuktiga och näringsrika mulljordar, gissar att den växer i Ojnareskogen.
    Runåbergs fröer har den.
    Passar på att tipsa om en annan gotländsk lök Kajp som ett substitut för purjo, samma där, vid de rätta förhållandena är det mesta arbetet skörden.
    Det finns massor med perenna grönsaker, det är bara det att vi inte vet om dom.
    Vi har haft en tradition att odla växter som ursprungligen var strandväxter, vilka kräver att man ”stör jorden” för att kunna gro vettigt.

    Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Den här är vårplanterad. Vi har nog ungefär samma jord. Kanske lite tyngre. Lök gillar kalk. Vet inte vilket ph vi har men då vitlöken trivs så det nog lagom. Den vill ha närongsrik jord verkar det som. Brukar mylla ner lite hönsgödsel tidig höst där vi ska plantera vitlök. På vilket sätt blir den misslyckad.
  Vi använder också urin som grundgödsling på hösten till grönsakslandet.Sedan vi täckt landet med gräsputs från vallarna. Urin är ett fenomenalt och allsidigt gödninsgmedel och verkar som ren medicin på växterna. Vi har urinseparerad toalett med särsikild urinbrunn istället för att slösa bort denna värdefulla näring som annars går ut i dricksvattentäkter, i sjöar och vettendrag med övergödning och algblomning som följd.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Lökarnas blast kommer upp men sen slutar de att växa! De står som ynkliga pinnar eller så vissnar de bort! Kanske det är för dåligt med näringen jag brukar gödsla med brunnen får o hästgödsel. Försökte för två år sedan med både gul lök o vitlök. Gullöken blev helt ok lite ojämna men många bra lökar också. Men vitlöken!! Jag hittade knappt de små ynkliga lökarna som det trots allt blev. En del försvann helt. Eller det kanske är nån sorts ohyra som tar dem?

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Kan du ha fått dåligt utsäde. En odlare berättade att han i våras satte vanlig matpotatis som han köpt i en affär. Ingen potatis kom upp. Han misstänkte att de behandlats med groförebyggande medel.

    Gilla

 3. smabrukartanten skriver:

  Dina lökar ser så fina o fullmatade ut! Jag har ju aldrig lyckats med vitlök. Men jag har satt på våren och det har jag hört att det ska vara bättre att sätt apå hösten.
  Är det någon särsklid jordmån som de trivs bra i? Här hos oss är det steniga moränjordar o en del mulljordar alltså med ett ganska lågt PH ca 5,5 till 6 väldigt lite inslag av lera. Men vitlök kanske går bättre på tunga jordar det är kanske därför som jag inte lyckas med dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: