Ekologiska Lantbrukarnas ordförande svajar om GMO

”GMO som verktyg i ekologisk odling” var rubriken på det nyligen hållna seminariet som anordnades i Stockholm av Kungliga Skogs-och Lantbruksakademien (KSLA).
Akademien som aktivt arbetar för gift- och kemijordbruket och för genmanipulerade grödor hade tagit hit föreläsare från USA som talade om hur bra GMO kunde vara för ekologisk odling.
Seminariet refererades av LRF:s tidning ATL som också ständigt propagerar för GMO.
Citat ur ATL, ”Ekologiska lantbrukarnas ordförande Carl-Erik Ehrenkrona var inte helt avvisande. Han berättade om sina medlemmars uppfattning om gmo: konsumenterna är emot, de ekologiska lantbrukarna vill odla i harmoni med naturen, de ser inga direkta fördelar och patentfrågor gör att bonden kan hamna i domstol med mera.
– Om de här frågorna kan lösas så öppnar vi dörren till gmo-grödor. Vi behöver också ett gott exempel på att det är någonting bra, sa han.”
Då tog det hus i he–
Efter ett inlägg med kritik mot friherren och godsägaren Ehrencrona och KSLA censurerar verksamhetshetsledaren Maria Dirke bort mina inlägg på Ek Lantbrukares fb-sida.
Att Ehrencrona sedan 1994 dessutom är medlem i jordbruksgruppen inom KSLA och som arrangerade seminariet betraktas som personangrepp av Maria Dirke.
Att Ek Lantbrukarnas v ordförande Gun Ragnarsson var en av de svinfabrikörer som filmades för vanvård av grisar häromåret tåldes inte heller att tryckas på E L:s fb-sida. Sådana överhetsfasoner sporrar mig bara att skriva mer om förfallet inom ekoodlarna ledning.
Det tråkiga är att alla seriösa medlemmar i Ekologiska Lantbrukare drabbas av att ordföranden för deras intresseorganisation handlar så svekfullt mot de ideal som organisationen säger sig företräda.

4 Responses to Ekologiska Lantbrukarnas ordförande svajar om GMO

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Det Ekologiska Lantbrukarna kallar för personangrepp är bara ren upplysning om KSLA, ordföranden och v ordf i E L. Att högsta ledningen i E L är så nära lierade med KSLA och att C-E Ehrencronas dessutom svajar i GMO-frågan blev droppen som kom bägaren att rinna över. Jag har länge varit kritisk till E L ända sedan Peter Einarsson som talesman för E L började närma sig LRF:s hållning till GMO och förespråkade samexistens mellan GMO-grödor och konventionell odling.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Inga-Lill,godsägare Carl-Erik Ehrencrona på herresätet Hulterstad uppbar 1,2 miljoner i EU-bidrag 2007. Den senaste uppgiften jag kunde hitta. I Företagsregistret står han som fastighetsförvaltare med egna fastigheter. Enligt Wikipedia finns också en stor stentäkt på Hulterstad. Det framgår med önskvärd tydlighet att Ehrencrona är just en sådan ”ekoodlare” som du beskriver. Där pengarna är drivmedlet för omläggningen till ekologisk odling. Men som kan lägga om igen om det lönar sig bättre med kemiska medel och GMO. Hjärtat är i den finansiella sektorn och inte hos Moder Jord.

  Gilla

 3. smabrukartanten skriver:

  Min man tyckte jag skulle skriva till Ekologiska Lantbrukarna o kräva ordförandes avgång, eftersom jag som medlem inte längre har något förtroende för honom. Jag tror personligen att sen det kom att bli större satsningar på stora ekologiska gårdar så kommer industritänket in även där (precis som det är i de konventionella). Jag påpekade det för KRAV för många år sedan o de lovade att det skulle tas hänsyn till de mindre producenterna men hur det har gått med det. Ja, det ser vi ju här till exempel. Det var de mindre gårdarna som började med ekoodling, för tjugfem trettio år sedan fanns knappt en enda stor gård som odlade ekologiskt.
  Har man inte ”lagt om sin gård i själ o hjärta” och har ett ekologiskt tänk på djupet så är man säkert lättare att påverka med sånt skit som prat om GMO! Det är inte lätt att med prat om pengar köpa en ekolantbrukare som verkligen tror på det han håller på med. En som har bränt alla broar bakåt till kemijordbruket. Men den som gör saker bara för pengar han är det lättare att omvända åt ett annat håll! Nu får jag nog på tafsen för att jag stack ut hakan!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: