Varför ser inte Carl Bildt glad ut?

Varför ser inte Carl Bildt glad ut nu när de båda journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har släppts ut ur fängelset i Etiopien? Varför, jo det framgår med önskvärd tydlighet av hans första kommentar omedelbart efter att de båda journalisterna fängslades.
–Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, var utrikesminister Carl Bildts kommentar och låtsades som om det var två turister som getts sig in i Ogadenprovinsen.
Bildt visste mycket väl att Johan Persson och Martin Schibbye ­åkte dit för att ta reda på sanningen om Lundin Oil. Ett fullt normalt och viktigt journalistiskt arbete
Där ­pågår en väpnad konflikt mellan den etiopiska regeringen och rebellgrupper. Där är också den svenska företagsgruppen ­Lundin Oil verksamma i en riktig smutsig verksamhet med våld och död för den lokalbefolkning som är i vägen för deras oljeriggar. Carl Bildt satt själv i ­styrelsen för Lundin petroleum när ­förstudierna gjordes för utvinning av ­ol
ja och gas i Ogaden.
Naturligtvis vill Carl Bildt inte ha någon som helst granskning av Lundin Oils hänsynslösa uppträdande i Ogadenprovinsen. Jag är på goda grunder övertygad om att Carl Bildt inte har lyft ett finger för att få de två svenska journalisterna frigivna. Däremot fanns det bra personal på svenska ambassaden i Addis Abeba.
Carl Bildt är en cynisk politiker som blivit mångmiljonär på sin skrupelfria och grundlagsvidriga blandning av rollen som ledande politiker, aktieplacerare och styrelseledamot i bl a Lundin Oil.
Ända sedan jag på 70-talet var med och bildade Sydafrikakommitt´n för att stödja de svartas kamp mot apartheidregimen i Sydafrika har jag min bild klar av Bildt. Han tänkte och uppträdde som en gammal kolonialist redan som ungdomspolitiker.
ab svd gp svd
Som ordförande för moderata ungdomsförbundet gjorde han förmildrande uttalande om apartheidregimen. Och MUF var det enda politiska ungdomsförbund som inte anslöt sig till Sydafrika-kommittén.

3 Responses to Varför ser inte Carl Bildt glad ut?

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Det skulle inte förvåna mig det minsta om det kommer fram att det var Carl Bildt som tipsade den etiopiska regeringen om att Johan Persson och Martin Schibbye skulle ta sig in i Ogaden-provinsen. Förmedlat via Lundin Oil som har mycket nära kontakter med den USA-stödda diktaturen i Etiopien.

  Gilla

 2. smabrukartanten skriver:

  Ja idag finns ju hela världens nyheter för den som har tillgång till internet. Det gör ju att man inser att Sverige och mycket av journalistiken här är lite av plasket i en ankdamm. Finns som väl är en del undantag (journalister) som inte lyder regeringen.

  Gilla

 3. ingeborg skriver:

  Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen. Carl Bildt är det värsta som drabbat Sverige. Förutom våra svenska journalister som inte arbetar som journalister utan maktens förlängda arm. Så här uttryckte sig Knut Carlqvist, författare och journalist:

  ”Svenska medier har aldrig insett, att deras uppgift är att hålla ett öga på staten och makten. De tror att deras uppgift är att uppfostra folket.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: