Carl Bildt fruktar Schibbye och Persson

Ju mer jag ser av hur Johan Persson och Martin Schibbye togs tillfånga tror jag att de var bevakade redan när de flög från Arlanda.
Carl Bildt visste att hans smutsiga inblandning i Lundin Oils folkmord i Ogaden var målet för journalisternas resa. Hittills hade han klarat sig tack vare lydmedias underdåniga och inställsamma granskning av både Lundinskandalen och hans kolonialt präglade utrikespolitik.
Jag tror att Carl Bildt använde alla tillgängliga resurser han som minister har tillgång till. Med hjälp av SÄPO och FRA-lagen kunde han inom lagens ram i detalj ta reda på vad hans främsta kritiker höll på. FRA-lagen är skräddarsydd för att utnyttjas av storbolag och höga politiker.
Så när Johan Persson och Martin Schibbye satte sin fot på afrikansk jord var de från första stund skuggade av den etiopiska underrättelsetjänsten som SÄPO har ett nära samarbete med. Liksom med USA och Israels.
Fällan var gillrad och det är nog bara en tillfällighet att Martin och Johan är i livet i dag. Något ”gick fel” i de den etiopiska regimens planering. Därefter gällde det att plåga dem så mycket som möjligt för att avskräcka andra journalister från att skildra vidrigheterna i Ogadenprovinsen och liknande nedtystade folkmord.
Jag är övertygad om att detta blir Carl Bildts svanesång när hans fula spel bakom kulisserna kommer i dagen. Både ifråga om Oljan i Ogaden och hur han agerat för att stoppa granskningen.
Det räcker med att det finns en enda rättrådig inom hela denna kedja som ledde fram till att Persson och Schibbye greps så är hans politiska bana slut. Finns det någon rättrådig på SÄPO som kan träda fram?
Carl Bildts karriär borde varit över för länge sedan om inte den mäktiga Bonnierpressen och de flesta gammelmedia hela tiden hållit honom om ryggen.
Rune Lanestrand
svd svd svd svd svd gp dn svd gp svd

10 Responses to Carl Bildt fruktar Schibbye och Persson

 1. Dine Malmsten skriver:

  kommer ej ihåg exakt, men har läst i ”Terroristjaktens svarta bok” och hört repotage på radion om ”Somalier” gripna och anklagade i Sverige, där SÄPO arbetar och griper personer på uppdrag av CIA och Etiopisk säkerhets polis i Sverige.
  I radio repotaget uppmanades en ung man av Somaliskt ursprung att ange kamrater och grannar i Göteborg, så skulle en släkting som satt gripen i Etiopien bli fri.
  Detta samröre mellan CIA , Etiopisk säkerhets tjänst och säpo vore intressant om det sammanställdes, de fall som förekommit?
  Om personer grips i Sverige på uppdrag av utlånsk säkerhets tjänst kan det motsatta var troligt, men svårt att faställa utan belägg.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det finns säkert mycket skumt kring SÄPO:s nära samarbete med USA:s, Israels och Etiopiens säkerhetstjänster. Det krävs att någon inom SÄPO reagerar mot spioneriet på sin egen befolkning, och tar bladet från munnen, som i fallet med IB-affären. Mina erfarenheter säger mig att SÄPO i dag, med tanke på ”kriget mot terrorismen”, mer eller mindre arbetar efter riktlinjer från CIA.

   Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Tack Martin och Johan för att vi fått veta. Och precis som ni pekar på är det viktigaste nu att få ett internationellt tryck mot regimen i Etiopien och dess fruktansvärda behandling av oliktänkande.
  För att understryka allvaret i situationen bör Sverige gå i spetsen och stoppa allt bistånd som går i regeringens ficka. Det kan få andra länder att följa efter.
  Vad jag kan se på SIDAs hemsida går utbetalningarna till Etiopien som vanligt. 262 miljoner i april och 16 mkr i juli. Sammanlagt går 700 miljoner till Afrikas Horn, om jag förstår rätt.
  Det är plågsamt bara att tänka på att svenska skattepengar går till en regim som i tortyrliknande fångläger bryter ner och utdraget, djävulsk plågsamt dödar oliktänkande. Tankarna går till Hitler- och Stalintiden.
  Inte ett öre till en regim där militären och milisgrupper skyddar företag som Lundin Oil. Som våldtar och begår fruktansvärda övergrepp för att få bort lokalbefolkningen i regioner med olja- och gasfyndigheter. Hittills med med USA:s och för den delen även Sveriges goda minne.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Utan Carl Bildts första nedsättande uttalande om de båda journalisterna och följande ”tysta diplomati” hade Martin Schibbye och Johan Persson säkerligen inte blivit så illa behandlade i jämförelse med andra journalister som tagit sig in i landet utan visum. Jag anser att Bildt gav diktaturen en vink om att gör vad ni vill med dem.

  Gilla

 4. Kerstin skriver:

  Jag tror att Bildt skyddas av mäktigare makter än dem du nämner.

  Gilla

 5. christerprivate skriver:

  Ja att även UD stöttade Bildt och Lundin Petroleums planer är ju numera allmänt känt, så att SÄPO och FRA har bidragit med allt de kunnat är givetvis helt logiskt i Alliansens värld men med före detta kollegers sponsring av UD så är det väl mer troligt att de har agerat som de direkta bollplanken till Bildts önskemål..

  Gilla

 6. Marty skriver:

  Ska bli mycket intressant att följa detta! Bildt är rökt!

  Gilla

 7. Sofia skriver:

  Bra!

  Gilla

 8. smabrukartanten skriver:

  Ja, de så kallade överhetspersonerna visar bara ett ansikte gentemot allmänheten. De har nog mer eller mindre skumma saker för sig nästan allihop! Ju högre upp i hierarkin man kommer ju värre skurkar! De pratar så fint om demokrati o rättvisa när de syns i media. Men hur ser den andra sidan ut? Där råder girighet o egoism o säkert det råa våldet också. Ibland är det så att man kan skymta lite av den sidan också, det går inte att dölja helt o hållet nu för tiden när det finns internet. I de kretsarna är det nog framför allt girigheten som styr! Rofferiet efter jordens sinande tillgångar av olja men även andra sällsynta metaller. Allt för att göra sig själv rikare på mer o mer pengar. Människor som av en händelse skulle råka stå ivägen för sån här verksamhet jagas helt enkelt bort eller dödas. Allt för att de redan rika o snikna ska kunna roffa till sig ännu mer. Det är en grym o kall värld vi lever i. Den styrs tyvärr av en samlig egoistiska psykopater inom storkapitalet. Det är dessa som har den reella makten. Sen finns det ju såna som sitter även på politiska stolar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: