Hur mår hemvändande svenska soldater

I Svenska Dagbladet kan man i dag läsa att av alla amerikanska krigsveteraner dör det en för egen hand var 80:e minut, dygnet runt. Bland de amerikanska soldater som varit i Afghanistan är det fler som har dödat sig själva, än som har fallit i strid.
Det är skrämmande tal. De visar att grymma anfallskrig runt om i världen där det finns olja, gas och andra naturtillgångar som USA och västmakterna vill ha gör många av de människor som tvingas ut för att döda så olyckliga att de tar sitt liv.
Jag tror många också i Sverige och i andra länder som pressats av USA att delta i ”kriget mot terrorismen” också mår dåligt. Jag känner ofta en stark vämjelse och avsky över att Sverige deltar med soldater i detta smutsiga krig. Över media och politikernas deltagande i det globala hyckleriet om ”krig för fred.”
Hur de skyddslösa fattiga bergsbönderna och deras familjer i Afghanistan mår kartläggs aldrig. De som förlorar sin tro på mänskligheten när okända soldater bara sparkar upp dörren på deras enkla boning och skjuter hel vilt. Eller när de ser hur amerikanska soldater avsiktligt skjuter barn i en skolbuss eller står och urinerar på deras döda landsmän som de ser som frihetskämpar.
Den avancerade tekniken gör krig allt ohyggligare och fega. Nu sitter slipsklädda officerare i Pentagon och i accelererande takt skickar iväg förarlösa drönare mot mål mot uppdiktade fiender.
Hur mår våra svenska soldater som tjänstgjort i Afghanistan. När de sett fasorna. När de genomskådat hyckleriet, och hjärntvätten om att de dragit ut i krig för demokrati och jämlikhet. Men i stället bara skapar fler självmordsbombare.
När får vi se den kartläggningen. Den skulle kanske kunna mana till eftertanke när USA vill ska kväsas ett nytt land som själva vill ta hand om sina naturtillgångar.
Rune Lanestrand
svd svd svd

10 Responses to Hur mår hemvändande svenska soldater

 1. Martin Goës skriver:

  Oskar, jag väntar fortfarande på ditt svar! Eller var du bara tillfällig gäst på den här bloggen?

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Oskar, jag väntar fortfarande på svar på min fråga, ställd den 27/9. Jag – och många med mig – är helt enkelt nyfiken på hur de resonerar som ställer upp på att kriga i Afghanistan. På platsen-reportage i dagspressen ger en allt för glättad bild – och, misstänker jag, tillrättalagd – och korta snuttar i nyhetssändningarna ger heller inga svar på VARFÖR unga män och kvinnor väljer att åka dit.

  Vi förde ett förfärligt väsen om USA:s krig i Vietnam när det begav sig, men nu, när vi själva är en del av inblandningen i ett annat lands interna angelägenheter råder bara en öronbedövande tystnad.

  Oskar, jag vill helt simpelt veta hur du tänker, och vilka dina bevekelsegrunder är. Jag väntar.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Oskar som säger sig må alldeles utmärkt efter att ha varit i Afghanistan och kanske dödat människor i ett land som inte gjort oss svenskar det minsta ont borde träda fram och svara på Martins fråga.
   Tänk att lydmedia har amerikaniserats så till den milda grad att de mangrant ställer upp och försvarar att vårt land nu har fallit så djupt att svenska soldater krigar tillsammans med USA för att underkuva ett folk för att komma över deras naturtillgångar.

   Gilla

 3. Bokmal skriver:

  Tidigare i år läste jag David Healys bok Pharmageddon.
  Han förekommer för övrigt i dokumentären ”Sjukvården AB” som kan ses på SVT-Play ett tag framöver.

  På David Healys hemsida, davidhealy.org, finns artikeln ”Dependence Day” av Johanna Ryan. Den handlar bl.a. om hur en del amerikanska soldater mår och hur de blir bemötta.

  Gilla

 4. 40-talist skriver:

  Lite OT:
  Ni måste se denna dokumentär: ”Sjukdomar AB”
  http://www.svtplay.se/video/293856/sjukdomar-ab

  Gilla

 5. Oskar skriver:

  Tack, vi mår alldeles utmärkt. Härligt att vara hemma men känns bra att göra en insats för att skydda civila. Både dem och jag kan intyga att talibaner och kriminella gäng i allra högsta grad är verkliga. Sverige och andra länder är i Afghanistan på inbjudan av Afghanistans demokratiskt valda regering och insatsen regleras genom ett FN-beslut. Beträffande amerikanska soldater så ligger självmordsstatistiken i nivå med den för civila män i samma åldersgrupp. Hur är det själv, är du till exempel för massinvandringen av utlänningar till Sverige?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Om du är så stolt över att sida med sida krigat tillsammans med USA-soldater i Afghanistan så borde du kunna stå med ditt namn och inte fegt skriva anonyma inlägg. Jag förmodar att du sitter på Försvarshögkvartet och fabricerar klämkäcka insändare och kommentarer om hur bra soldaterna mår sedan de dödat oskyldiga fattiga bergsbönder i Afghanistan.

   Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Jag begriper inte vad vi har att göra över huvud taget i Afghanistan. Det handlar bara om att supermakten vill säkra tillgång till olja och andra råvarutillgångar i Afghanistan och i staterna öster om Kaspiska Havet. (Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, m.fl.) 9/11 blev en förevändning för Bush Jr. att invadera och kasta talibanregimen ledd av mulla Omar över ända, och försöka jaga reda på al Qaida och bin Ladin, som ju fått en fristad i Afghanistan.

   Vi kan vara överens om att mulla Omar hör till en av de mest bisarra figurer historien hittills uppvisat – hans mål var att skapa ett islamiskt lyckorike här på Jorden, med 700-talets Arabien och islams gryningstid som förebild. Haken är bara att människorna och världen är inte statiska, och det drömda ”lyckoriket” imploderar osvikligen förr eller senare, dessvärre till priset av svårt mänskligt lidande.

   Mulla Omar är den senaste i raden som försökt förverkliga sitt lyckorike här på Jorden – andra är klanen Kim i Nordkorea, Lenin, Stalin och deras lakejer bakom järnridån, Adolf Hitler – eller varför inte Jim Jones, pastorn som fick hela sin sekt på c:a 900 personer att begå kollektivt självmord…
   Historien är full av diverse utopister, varav merparten dessbättre nöjt sig med att sätta sina idéer på pränt. I botten ligger, tror jag, en djupt rotad längtan efter det förlorade Edens lustgård.

   Regimen i Afghanistan (Talibanistan?) sitter kvar så länge de utländska soldaterna stannar kvar, men lär inte bli långlivad när USA och NATO dragit sig ur.
   Det enda vettiga är att dra tillbaka all utländsk militär personal därifrån, och låta afghanerna sköta sig själva. INGA främmande makter har lyckats kuva landet. Britterna fick se sig snöpligen besegrade och utjagade i mitten av 1800-talet, ryssarna fann sig slagna av relativt enkelt beväpnade mujaheddin, och nu får amerikanerna smaka på samma medicin. Afghanistan har traditionellt haft en svag centralregering, och regionerna har skött sig själva – ett system som fungerade ända tills ryssarna klampade in i slutet av 70-talet.

   Oskar, ursäkta jag säger det, men tror du verkligen ärligt på att du försvarar demokrati och mänskliga rättigheter i Afghanistan, eller är det något du bara vill tro på för att inför dig själv ursäkta din medverkan i supermaktens krig?

   Gilla

 6. Kerstin skriver:

  De svenska soldaterna mår naturligtvis inte bättre än de amerikanska när de kommer hem. Vi såg ju, för något år sedan ett program om danska ”veteraner”, och hur mentalt skadade de var. Det är ohyggligt och det är inte bara soldaterna själva som drabbas, alla deras närhet drabbas också, barn, fruar, syskon, föräldrar. Jag är rosenrasande för att Sverige går med i sådana här krig, som bara kan kallas nykoloniala.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   I USA dör fler soldater för egen hand, efter hemkomsten från aktiv tjänst, än som stupar i strid! USA har målat in sig i ett hörn med sin krigarkultur och Bush Juniors idiotbeslut att börja kriga på krita!!! (Irak, fr.a.)) En statsbankrutt för USA är inte alltför avlägsen – de lånar 45 cent av varje dollar de spenderar!!! Vem som helst som kan räkna inser det totalt ohållbara i att världens än så länge största ekonomi lever på krita, både hushållen och staten!!!

   Det ruggiga i scenariot är att INGEN har presenterat en plan B att sätta in den dag allt kraschar – ingen i elitskiktet förmår, kan, eller törs tänka utanför boxen…

   Jag har inget alternativ att erbjuda, men jag känner instinktivt att den massiva skuldsättningen i västvärlden, både privat och offentligt, kommer att krascha ganska snart! Och då är en plan B ABSOLUT LIVSNÖDVÄNDIG!!! Någon som läser detta som har en eller annan konstruktiv idé för att parera problemet får hemskt gärna presentera densamma på den här bloggen, på det att den sprids över Sverige. Europa, Världen… Det är det vi politiskt inkorrekta använder nätet till – sprider våra idéer!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: