Glädjande folkomröstning räddar byskolor I värmland

Befolkningen i Sunne kommun vann en jordskredsseger när 7 av 10 i helgen röstade för att de tre byskolorna i Bäckalund, Rottneros och Stöpafors ska vara kvar.
Det var en klar markering mot den borgerliga majoriteten med centerns kommunalråd Ola Persson i spetsen. Persson som också är LRF-are och borde slå vakt om landsbygden har varit den som hårdast drivit frågan om nedläggningen av de tre
landsbygdsskolorna.
Björn Gillberg ringde häromveckan och berättade om kampen för skolornas bevarande i Sunne. Jag frågade då om organisationen Hela Sverige ska leva hade varit med. Men de har tydligen överhuvudtaget inte visat sig i Sunne kommun vilket bekräftar mitt tidigare inlägg att Hela Sverige ska leva är en politisk bluff som startats av LRF och Centern.
Det var jaktlaget och några gubbar i hemvärnet som startade kampen för de små skolorna. De kallade sig Bygerillan som sedan tog namnet Föreningen för byskolornas bevarande.
Från Föreningens sida förutsätter man nu att folkomröstningens resultat snarast kommer att konfirmeras genom att Sunnes bildningsnämnd skrinlägger förslaget om nedläggning av de tre byskolorna och att fullmäktige därefter beslutar att skolorna inte ska avvecklas.
– För vår del är folkomröstning enbart första ronden i spelet om skolorna. Vår förening kommer nu med kraft att bevaka hur de ledande borgerliga kommunalpolitikerna hädanefter sköter kommunens skolfrågor. Vi kommer speciellt att inrikta oss på en dialog med några av de borgerliga politiker i fullmäktige, som vi vet vill ha skolorna kvar, säger Björn Gillberg som konstaterar att det nu bara är två år kvar till nästa kommunval.
– Vi kommer att vara aktiva fram till dess. Vi har inte glömt de borgerligas svek inför kommunalvalet 2010. Då lovade Sunnes kommunalråd (C) att de nu tre aktuella skolorna inte skulle avvecklas säger Björn till NWT. (Nya Wermlandstidningen)

7 Responses to Glädjande folkomröstning räddar byskolor I värmland

 1. Lovisa, den enda ungdomen i Föreningen för byskolornas bevarande skriver:

  lägga ner*

  Gilla

 2. Lovisa, den enda ungdomen i Föreningen för byskolornas bevarande skriver:

  Hejsan!
  Det var roligt att du hade skrivit om oss i lilla Sunne. Måste dock understryka att det inte alls var ”jaktlaget och några gubbar i hemvärnet” som drog igång det. Vi var en grupp blandade människor ifrån olika delar av byarna omkring i Sunne.

  Kan förövrigt också berätta att de i våras beslutade om att la ner två skolor i Sunne trots resultatet av folkomröstningen. De var ytterst noga med att det skulle gå fort och det blev inga informationsmöten som gången innan. Detta resulterade i att vi startade ett nytt parti i Sunne. Partiet Hela Sunne.
  Ha det bra!

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Svikna vallöften, storhetsvansinniga satsningar och tokiga utspel tycks vara vardag i svensk kommunpolitik. Byskolorna i Sunne är ett exempel, nedläggningen av skolan i Hedekas (Munkedals kommun) ett annat. Arena Vänersborg är det mest flagranta exemplet på hur lokalpolitiker med dålig markkontakt sjösätter ett skrytbygge, och helt tappar kontrollen över hela projektet! En kommentator på en annan blogg tyckte att man skulle ringa Stena Metall så fick de frakta bort skiten!
  Enda trösten i bedrövelsen är att sossarna fick kännas vid en svidande valförlust – och det är säkert många vänersborgare som unnar dem den nesan! Nästa steg blir väl att rösta bort dem helt i valet 2014…

  Moderaterna i Göteborg ville en gång lägga ner spårvägen och ersätta den med bussar, vilket fick till följd att de tappade rejält i det därpå följande valet. Detta var någon gång under det sena 80- eller tidiga 90-talet, jag minns inte exakt.
  Kontentan av det: Rör inte min spårvagn! sa göteborgarna…

  Gilla

 4. tsgdsg skriver:

  tycker att borgarna värkar har förstått det här med skolstrukturer..

  /politker och definetift inte en borgerlig sådan

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Ja Eva, det är verkligen en trend. På samma sätt som man bygger kommunala skrytprojekt av olika slag.
  I vår kommun, Vänersborg, byggde vettlösa politiker den riksbekanta Arena Vänersborg som gick på 300 miljoner i stället för beräknade 90.
  Den går med brakförlust. För att täcka förlusten föreslog kommunledningen att lägga ned de små landsbygdsskolorna. Men stoppades av en massiv folkopinion.
  Arenans tillskyndare kommunalrådet S Anders Larsson (S) schappade och flyttade till Skåne och efterlämnar ett projekt som är så dyrt i drift så det inte lönar sig inte ens att hyra ut den.

  Gilla

 6. Eva Ivarsson skriver:

  Så glädjande stort grattis till Sunne och Gillberg o. k.! Nu lägger man ner små fina byskolor på löpande band(verkar vara en trend?) våra småknattingar ska ha en lugn o trygg tillvaro utan långa resor till storskolor. Trygghet runt en liten människa att få vara i sitt hemområde borde sättas först ! Nu har Sunne-borna visat vad de prioriterar i skolan , i demokratisk ordning och politikerna måste tänka om o tänka rätt! Hoppas fler blir taggade och visar var skåpet ska stå – sammanhållning för trygg framtid för barnen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: