Fryksdalsbanan är hotad

Björn Gillberg ringde i går kväll och meddelade att kommunalrådet Ola Persson (C) inte längre vill lägga ned byskolorna i Sunne kommun.
Persson inte dummare än att han förstår att han i nästa val kan bil av med sin förnäma kommunalrådslön sedan 70 procent röstade emot en nedläggning av skolorna. Valdeltagandet var hela 54 procent trots att det bara var tre byar som berördes. Detta borde sporra till kamp för små skolor också på alla andra håll i landet.
Samtidigt berättar Björn att Ola Persson också sitter som centerns ledamot i Värmlandstrafiken. Och där vill han lägga ned 17 järnvägsstationer på Arvikalinjen och Fryksdalsbanan som kallas Sveriges vackraste järnväg. Den senare går från Kil längs Fryken till Torsby. En oerhört viktig kommunikation för hela landskapet.
I Värmlandstrafiken styrelse är man tydligen överens om nedläggningen med undantag för mp som har ordförandeposten.
Jag skrev till länsorganisationen Hela Sverige ska leva i Värmland
och frågade vad de gör mot den hotande nedläggningen.
Där är väl Ola Persson med på ett hörn. I varje fall hälsade han välkommen när riksorganisationen Hela Sverige ska leva höll sin rikskonferens i Sunne 2010. Ytterligare ett bevis för att Hela Sverige ska leva främst är en C/LRF-kuliss. En politisk bluff för att lugna folk medan landsbygd och småorter avfolkas och regionstäderna blir allt större. Med växande problem på båda hållen. Trängsel och trafikproblem i städerna och försämrade kommunikationer och service på landsbygden.
Lotta Gröning ville härförleden starta landsbygdsuppror vilket jag gillade och skrev om. Det har sedan blivit tyst om detta. Kan det bero på att Lotta har gjort trycksaker för Hela Sverige ska leva. Och ett seriöst uppror måste också vändas mot den organisationen.
Rune Lanestrand

8 Responses to Fryksdalsbanan är hotad

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Vid gårdagens möte med styrelsen för Värmlandstrafiken togs inget beslut om indraging av 15 tåguppehåll på Arvika- och Fryksdalsbaban. I stället ställde samtliga ledamöter sina platser till förfogande i protest mot ordföranden Jesper Johansson (mp)som vill ha kvar tågstoppen. Politisk mobbning när den är som värst.
  http://nwt.se/varmland/article1176444.ece

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Ägarkoncentrationen och åsiktsmonopolet i ett nötskal – NWT kommunicerar TILL sina läsare, men inte MED sina läsare – snacka om att inta skollärarrollen på redaktionen…
  Enligt min mening ovärdigt ett fritt och demokratiskt samhälle, och fram för allt ovärdigt en tidning som påstår sig värna det fria ordet!
  SKÄMS PÅ SIG, REDAKTÖREN!!!!!

  Gilla

 3. Martin Goës skriver:

  Det är inte första gången Frykdalsbanan hotas av nedläggning. På den tiden SJ hade monopol på all järnvägstrafik gick fryksdalingarna man ur huse och stödåkte varje gång de misstänkte att SJ var ute och räknade passagerartätheten. Kanske dags för en repris…

  Hur är det med underhållet av banan i fråga? Ganska eftersatt, misstänker jag. Och hur är det med turtätheten? Ett halvdussin turer per dag i vardera riktningen är ett minimikrav.

  För att ta en parallell: Bohusbanans vara eller icke vara drogs i långbänk i minst ett par decennier, innan höga vederbörande äntligen bestämde sig för att behålla den, och rustade upp sträckan Göteborg – Uddevalla. Nu går det ett tåg i timmen på den sträckan sen ett par år, och tågen är snabba och bekväma. Uddevalla – Ljungskile tar en kvart med tåget, Stenungsund – Göteborg tar knappa 40 minuter – snabbt och miljövänligt, och svårslaget med bil om du ska hålla dig inom gällande hastighetsbegränsningar.

  Och norr om Uddevalla går tågen ännu, men dessvärre på en illa underhållen bandel där man hör skenskarvarnas dunkande, och bitvis är järnvägen så dålig så vagnarna kränger och skakar.
  Dock, än går det fem turer om dagen Uddevalla – Strömstad i vardera riktningen, och sträckan Skee – Strömstad rustas upp och fixas till, så än finns det hopp. En uppgradering av HELA sträckan skulle garanterat minska restiden – ett viktigt konkurrensmedel gentemot bil och buss – och få fler att ta tåget, och på sikt skapa underlag för tätare turer.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Här en bra artikel i Nya Wermlandstidningen av mp i Värmland.
  http://nwt.se/asikter/debatt/article1173716.ece

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Klickade på länken och läste nyss. Fanns dock ingen möjlighet att kommentera, vilket jag beklagar. Eller tittade jag på fel ställe?

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Anderkoncernen är ytterst snål med kommentarsruta. Koncernen är ett praktexempel på hur koncentrerat ägandet av tidningarna är i väst. Ander äger följande

    Arvika Nyheter

    Enköpings-Posten

    Filipstads Tidning

    Fryksdalsbygden

    Hjo Tidning

    Karlskoga-Kuriren

    Karlskoga Tidning

    Mariestads-Tidningen

    Nya Kristinehamns-Posten

    Nya Wermlands-Tidningen

    Skaraborgs Allehanda

    Säffle-Tidningen

    Dalslänningen

    Resten, nästan ägs av Hjörne och co.

    Gilla

 5. smabrukartanten skriver:

  Ja att pamparna vill avfolka landsbygden råder det ingen tvekan om! Folk på landsbygden ska tvingas in till städerna genom att all service tas bort. Inga skolor inga affärer ingen post inga tåg eller bussar vägarna missköts! Allt skyller de på att det aldrig finns pengar till. Skattepengar ska vara till fromma för landets medborgare till service o sjukvård o skolor m m. Inte till kommunala skrytbyggen o svindyra utsvävningar för pampar. De ska inte heller vara till mutor åt redan rika skurkar. Men nu verkar många av de styrande i det här landet höra till gruppen egoistiska självförverkligare. Både inom regeringen riksdagen o ända ner i mindre kommunstyrelser. Det verkar dessutom som om mycket av det som kallas för kostsamt egentligen inte är så.
  Undrar vad syftet med detta beteende är egentligen! Ska hela sveriges befolkning sitta o trängs i storstäderna eller?
  Jag kommer inte att flytta till stan så länge jag kan gå på mina egna ben! Jag är innerligt tacksam varje morgon att jag bor på landet.
  Dessutom är jag envis som synden så även om de drar in posten som är den enda service som kommer, så kommer jag inte att flytta.
  Sjukvård o skola o affär finns än så länge på någon mils avstånd.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: