Höga halter cesium i svenska vildsvin

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) som hittills visat lite intresse av att informera om hur det radioaktiva nedfallet från Tjernobyl har utvecklats har nu tagit prov på vildsvinsskött som visar på höga halter cesium på flera platser i Sverige.
Av 24 prov visade 6 över gränsvärdet Det är tre prov i Västmanland och tre i Uppsala län. Det mest skrämmande är att högsta halten cesium uppmätts i trakten kring Västerås som låg i utkanten av nedfallsplatserna från Tjernobyl.
En fyra år gammal sugga som sköts i Västerås kommun innehöll inte mindre än 4 860 becquerel vilket är 3 ggr högre än gränsvärdet på 1500bq som i samband med Tjernobyl höjdes från 300 till 1500 becquerel per kilo. Höjningen gjordes av politiska skäl för att lugna allmänheten. Livsmedelsverket varnade samtidigt för att äta sådana livsmedel mer än en gång i veckan. Vilket är ganska avslöjande för myndigheten som jag litar lika lite på som Strålsäkerhetsmyndigheten.
Cesium har en halveringstid på trettio år och det höga värdet pekar på att radioaktivitet har tillförts efter reaktorhaveriet i Tjernobyl 1986. Det finns kanske en riktig obehaglig förklaring till att cesiumhalten har ökat kring Västerås. För i mitten av september i år upptäcktes att avloppsvatten från Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås innehöll fyra olika radioaktiva ämnen.
Kärnbränslemyndigheten ryckte sin vana trogen snabbt ut och förklarade att halterna var så låga och så ofarliga. Min övertygelse är att strålsäkerhetsmyndigheten inte vågar ge sig på mäktiga Westinghouse. Precis som man kryper för ägarna till de svenska reaktorerna. Westinghouse anläggning i Västerås ägs av japanska Toshiba vilket ger riktigt obehagliga vibbar.
Denna gripande dokumentär av BBC om Tjernobylkatastrofen(se nedan) som bygger på sovjetiska dokument och intervjuer visar hur utlämnade människorna var till cyniska makthavare. T ex skedde inte evakueringen av Pripjat (35.000 inv) mer än ett dygn efter katastrofen.
Vi är också utlämnade till makthavare och myndigheter som inte tar de många allvarliga tillbuden och ständiga nödstoppen vid våra svenska kärnkraftverk på allvar. Det är mer än hög tid att stänga dessa 30-40 år gamla hårt slitna reaktorer.
Innan det osannolika som inte kunde ske i Tjernobyl och Fukushima inträffar i Ringhals, Oskarshamn eller Forsmark.
Rune Lanestrand
sr sr gp svd

10 Responses to Höga halter cesium i svenska vildsvin

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Videon går inte att se. Texten ”This video is private” kommer upp.

  Gilla

 2. Dennis Nilsson skriver:

  Inte för att jag vill vara cynisk, men vad är alternativet? Att utrymma Västerås och kanske övriga delar av Mälardalen?

  Gilla

 3. Svensson skriver:

  Tycker gott och väl att vi nu skall statuera ett exempel och låsa in dessa aktivister på vatten och bröd för 10 år framåt, då har vi ju också säkrat ev framtida terrorist angrepp, för det är vad dom kommer hitta på härnäst dvs vad har dom med sig nästa gång …..Hemmagjorda bomber ?
  Nä, lås in skiten för lång tid framöver.

  Gilla

 4. smabrukartanten skriver:

  Mitt förtroende för politiker på hög nivå är idag lika med noll!

  Gilla

 5. ingeborg skriver:

  Det blir svårt att ta kontakt med någon politiker som man litar lite på eftersom det är svårt att lita på någon av dem eller..!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Efter all ”triangulering”, som lydmedia har hittat på för att ursäkta partiernas efterapning av varandras program, är det inte lätt att hitta någon pålitlig politiker.

   Gilla

 6. Britt Jakobsson skriver:

  Nyheten om höga halter av cesium i vildsvin kräver att vi tar kontakt med det parti eller den politiker vi har något litet förtroende för. Stängning av reaktorer måste påskyndas. Det är väl det enda vi kan göra i ett demokratiskt samhälle…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: