Nobels Krigspris

Är mållös efter att just hört på ekot att EU tilldelats Nobels Fredspris. Nu är väl botten nådd, anseendet så lågt att ingen hederlig människa vill ta emot eller ens nomineras till detta så grovt skändade pris.
En ytterligare höjning av nivån på löjets skimmer kan nog ändå denna reaktionära och omdömeslösa nobelkommitté chocka världen med. När man nästa år tilldelar Fredspriset till, de två mest aggressiva staterna i världen, USA och Israel.
Samtidigt som man byter namn till Nobels Krigspris. Det borde man gjort redan när USA:s Henry Kissinger tilldelades Nobels Fredspris sedan han vräkt bomber över Vietnam, dödat miljoner oskyldiga, sprutat växtgifter och förgiftad stora delar av befolkningen i operation Orange.
Rune Lanestrand
sr svd gp
sr

11 Responses to Nobels Krigspris

 1. Rune Lanestrand skriver:

  ‘I Norge rasar även delar av etablissemanget mot att EU tilldelas Fredspriset. SP är Senterpartiet som tillsammans med norska vänstern i två folkomröstningar stoppat Norges anslutning till EU. SP:s gruppledare i Stortinget rasar nu mot Nobelkommittén och dess ordförande Thorbjörn Jagland, tidigare ordförande i norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet där utnämningen också möter starkt motstånd i de djupa leden. Den här länken fick jag från min son i Oslo. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/–Dette-understreker-Thorbjorn-Jaglands-og-Geir-Lundestads-ego-7015908.html
  – Dette understreker Thorbjørn Jaglands og Geir Lundestads ego
  http://www.aftenposten.no
  Nobelkomiteen får krass kritikk fra mange hold etter årets fredspristildeling til EU.

  Gilla

 2. […] hyllas detta krigiska val av den största höken av dem alla – “folkmordsmiljonären” Carl […]

  Gilla

 3. Dzien Dobry skriver:

  Mitt i prick Rune, skönt att nån fick ur sig det.
  Trevlig helg!

  Gilla

 4. tillfalligheter skriver:

  Det har väl med Nato att göra, en krigsorganisation för fred, som borde avvecklats när Warsawapakten avvecklades. Sverige skulle inte gått med i EU, utan startat en nordisk union tillsammans med Östersjöländerna. Så tyckte jag då. Ny har väl vår krigsminister gått med i Nato också, så vi har oss själva att skylla för det.

  Usch, vad trist. Obama tycker jag åtminstone hade en vision, även om hans makt i USA inte räckte till. det var ju EU som hjälpte till att starta krigen på Balkan genom att erkänna ett av länderna, då de hade den militära makten, det var väl mannen som blev dömd för brott mot mänskligheten som var ledare då. Serbien om jag minns rätt.

  Diana Fernlund

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Det där med att de Skandinaviska länderna skulle haft nån form av samarbete istället för EU, det har jag också tänkt i alla år. Hade varit mycket vettigare. EU som mottagare av nobels fredpris??!!! Helt absurt! Vem ska ha alla miljonerna?

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    En nordisk union är en god tanke, men historiskt har det gått i stöpet gång på gång, framför allt för att stormakterna på kontinenten inte velat se ett enat Norden. Kalmarunionen föll i bitar tack vare den då så mäktiga Hansan, men upplöstes inte formellt förrän 1570, i freden efter nordiska sjuårskriget.
    Karl X Gustav försökte ”ena” Norden med svärdets hjälp, men hans plötsliga frånfälle kom emellan.
    Och tankarna på en nordisk försvarsunion efter andra världskriget gick i stöpet när Norge och Danmark lockades in i NATO.
    Hade Norden varit enat, så hade vi kunnat stå emot EU! Idag står Norge utanför EU, Finland har euro – fast de börjar tydligen ångra att de släppte marken – och Sverige och Danmark har behållit sina nationella valutor.
    Spörsmålet är om vi inte är lite för sent ute, eller om vi kan ha ett enat Norden som en plan B den dag EU spricker.

    Gilla

 5. Ragnar Blomqvist skriver:

  Hörde på radion att EU får Nobels Fredspris. EU var den sista organisation som jag kunde tänka mig. Ett stort minus till den Norska Nobellkommiten. Vad har EU gjort för freden i världen? Vad har EU gjort för att minska frattigdom och svält i världen? En betydligt bättre kandidat till fredspriset hade Hand I Handrörelsen varit för deras arbete att förbättra livsvillkoren för de sämst ställda i världen. Till den målsättningen har EU en lång väg att vandra. Dessutom är EU:s målsättning i strid med Nobels mål att tysta vapenskrammel. När får vi se en fredligare värld?

  Gilla

 6. Eva Ivarsson skriver:

  Helt obegripligt! Kollektivt ”Hjärnsläpp” är rätt beskrivning! Hur är detta val möjligt? EU som är med och krigar och förtrycker bara det gynnar kapitalet!! Kära nån säger jag.

  Gilla

 7. Martin Goës skriver:

  Trodde själv det var ett dåligt skämt när jag såg rubriken i SvD:s nätupplaga – men icke! Jag reagerade på ett liknande sätt när Obama fick priset för tre år sen, och såg nyheten på Aftonbladets förstasida. Trodde den gången att det var en ovanligt fet tidningsanka, eftersom varken Expressen eller GT hade något därom på sina ettor.
  Nu är väl ändå botten nådd – trodde jag den gången. Men nehej, verkligheten överträffar dikten! Vem blir det härnäst? Klanen Kim i Nordkorea? Hugo Chavez? Mulla Omar? Viktor Bout?

  Jag har ägnat eftermiddagen åt att surfa runt på dagstidningarnas nätupplagor och kommentarsfält på båda sidor kölen, och norrmännen är inte heller glada. En juridikprofessor tycker att Jagland ska ta sin hatt och gå, och en dansk EU-parlamentariker tycker det är fullständigt hål i huvudet. Och i kommentarsfälten går de vanligaste inläggen rätt och slätt ut på att det är idioti, andra antyder mental ohälsa, och åter andra är inne på jäv, dubbla roller, mygel, etc.

  Min spontana reaktion efter att ha tagit in nyheten var att detta måtte väl ändå vara kollektivt hjärnsläpp!!! Alfred Nobel roterar i sin grav, sanna mina ord! De kan rimligen inte sjunka djupare än så här, de har, som du säger, Rune, grovt skändat denna en gång så prestigefyllda utmärkelse! Därför kan de lika gärna välja kandidater från min lista ovan…

  Vi kan ju hoppas att Barroso – eller vem de nu skickar till Oslo – har anständigheten att ta emot endast medaljen och lämna kvar checken…

  Anm. Viktor Bout är ryss och internationellt ökänd vapenhandlare, som gjorde sig en förmögenhet på alla överskottsvapen som flöt runt efter Sovjets kollaps. Han har haft ett finger med i spelet i de flesta, för att inte säga alla, väpnade konflikter i tredje världen sedan 90-talet. Nu sitter han bakom lås och bom, sen han blev finkad i Thailand. Hans liv har blivit film, med titeln ”Lord of wars” med Nicolas Cage i titelrollen.

  Gilla

 8. Britt Jakobsson skriver:

  Helt obegripligt. Det fanns gott om andra verkliga fredsfrämjare att belöna.

  Gilla

 9. Allan skriver:

  Kan heller inte förstå hur de styrande tänker hos vårt västra broderfolk. Är det fjäsk för de stora eller vad är det?
  Tyckte också det väl fel när Barack Hussein Obama fick priset, samtidigt som amerikanska drönarplan sprider död och förintelse över fattiga småbönder i Afghanistan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: