Rutten rikspolitik styrs av tankesmedjor

Statsminister Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Ulrica Schenström fick abrupt lämna sin befattning då hon filmades berusad när hon festade ihop med tredje statsmakten.
Det var den sunkige politiske reportern Anders Pihlblad på tv4 som hon omfamnade på en krog där aftonbladets fotograf tog en bild genom fönstret på den oheliga kurtisen.
Schenstrom blir nu åter politiskt intressant då hon dyker upp i samband med att Saab skulle säljas. Om det var regeringens ledamöter eller konkursförvaltare Guy Lofalk som skulle medietränas när Saab skulle slaktas är oklart.
Företaget Halvarsson och Halvarsson, där Schenström arbetar, och som är nära lierat med moderaterna debiterar i varje fall Saab 1,3 miljoner för mediekommunikation.
Det förekommer allt oftare att politiker som av en eller annan anledning lämnar sina uppdrag går till konsultfirmor och pr-byråer. Det gäller inte bara s och m. Göran Persson och Björn Rosengren är väl de mest graverande exemplen.
Det framgår mer och mer att den politiska utvecklingen styrs av tankesmedjor och pr-byråer ofta uppbackade av media. De styr i dag politiken över huvudet på partiernas medlemmar. De utgör ett rellt hot mot demokratin.
Det hela har urartat sig så långt att denna undergroundrörelse borde bli föremål för en grundlig genomlysning. Vi har t ex sett politiker som i riksdagen arbetat för privata företag inom välfärdssektorn som samtidigt varit delägare i dessa företag. Sådant är ytterst osunt och undergräver den parlamentariska demokratin. Problemt är förstås att få pålitliga ledamöter i en sådan utredning. De bör självfallet sökas utanför de politiska partierna.
Rune Lanestrand
svd svd  svd svd svd

8 Responses to Rutten rikspolitik styrs av tankesmedjor

 1. Anders Rydén skriver:

  Egentligen, är det så märkligt att det har blivit så här?
  För att kunna göra politisk karriär oavsett parti är ju förmågan att tänka självständigt ett oöverstigligt hinder för politiskt intresserade människor.
  Resultatet är just en massa nollor som bara är intresserade av sin status och karriär. Det enda som de har att erbjuda är ”konserverad gröt” till folket, som andra har lagat!
  Dessutom, är det inte slående hur lite de respekterar demokrati internt i partierna?
  Nä, nu skall jag tillbringa resten av kvällen med att läsa Étienne de la Boéties berömda essä, för att komma på bättre humör.

  Gilla

 2. Engelbrekt skriver:

  Jag kommer ihåg tiden på 60-talet när nästan vem som helst helt oavlöant fick uttala sig i Sveriges i särklass största mediekanal. Idag är tvärtom så att endast folk som har betalt för att uttala sig får komma till tals. SVT står för resa, uppehälle och någon annan står för kostnaden av tiden.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Det mesta av tankesmedjornas arvoden betalas indirekt av oss skattebetalare. Som jag nämnt är det inte bara de stora partierna som är attraktiva för tankesmedjorna.
  Nyligen blev det tidigare språkröret för Miljöpartiet Mikaela Valtersson vice VD i privatskoleföretaget Kunskapsskolan. Hon har också ett eget bolag, Tankeföda. Detta sedan hon i riksdagen ivrigt förespråkat privata skolföretag.
  Walterson har också städslat av Antonia A-son Johnson och sitter nu i styrelsen för Axfondation. Antoniakoncernen tar liksom bl a Bonnierkoncernen hand om karriärsugna unga politiker för att få igenom sin syn på samhället. På samma sätt tog Bonnier hand om Gustav Fridolin vars politiska framtoning efter “utbildningen” inte längre går att känna igen.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Då är det bolag o det privata näringslivets sätt att indirekt styra landet med hjälp av skattemedel o avdankade politiker. Jag kan bara undra vad det är för ett samhälle som vi lever i nu! Var ska det leda till? Stora bolag som ett av de allra värsta Monsanto, har ju kommit till makten på liknande sätt. M a o det är storkapitalet som bestämmer egentligen! Ländernas regeringar är marionetter.

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Ja, när det gäller hur Jordbruksverket och jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) agerat för att introducera GMO-grödor i Sverige så är detta ett skolexempel på hur giganten Monsanto genom lobbing lyckas driva igenom sin politik.
    Det breda folkliga motståndet som främst kommit till uttryck på bloggar, facebook och i mindre medier har bara haft temporär framgång. Själv har jag efter bästa förmåga i snart 30 år försökt sprida uppgifter om hur farligt GMO-snusket är för hälsa och miljö. Det har varit som att slåss mot väderkvarnar då de stora medierna lyssnat till de köpta GMO-forskarna på Ultuna och gjort rena propagandareportage för GMO-grödor.

    Gilla

 4. smabrukartanten skriver:

  De som sitter på dessa tankesmedjor o tänker ut saker,gör väl knappast det ideellt. Vem bekostar dessa tänkare? Skulle misstänka att det är skattebetalarna. Tankesmedja!! Det är ju befängt! Kan inte dagens politiker använda sina egna hjärnor! Eller är allihop en samling dumhuven.
  Antar att det är från dessa tankesmedjor som de flesta idiotiska sentida beslut har kommit.
  Nej sånt här modernt trams har då jag inget till övers för. Folk får kalla mig ute o omodern o vad dom vill det bryr jag mig inte om. Mycket dumheter är det inom politiken nuförtiden det är då sant!

  Gilla

 5. Britt Jakobsson skriver:

  Det borde vara ytterst pinsamt att behöva medieträning när man är folkvald eller anställd på någon myndighet.
  Men det är det tydligen inte utan helt normalt. Kapten Karin Enström vår försvarsminister har kritiserats för bristande medieträning efter lördagsintervjun i radio, men det kan absolut inte vara lösningen att bli ännu mer slängd på att 1) inte besvara en ställd fråga 2) att svara utan att säga något.
  I gårdagens Uppdrag granskning såg jag innan jag stängde av ett exempel på en politiker (c) som hade övat in ett mantra som svar på en besvärande fråga. Det lät väldigt barnsligt.
  Jag önskar att hela saken om pr- firmornas inflytande över politiken och medieträningen blir diskuterad av politikerna själva. Hallå! Finns det någon där? Hur mycket pengar lägger de olika partierna på att bli bra skådespelare? Och obesvärade lögnare?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: