Politikernas pensioner går inte att försvara

Om man som jag tror på den representativa demokratin är det plågsamt att läsa hur dagens politiker skor sig själva. Samtidigt som de sparar på personal inom skola, vård och omsorg höjer de utan några som helst skrupler sina egen arvoden och löner.
Det som mest undegräver förtroendet för politiker är de generösa politikerpensionerna. Det gäller inte bara riksdagen. Utan nu också region- och kommunpolitiker.
Tre av tio fifflar dessutom för att få ut ännu mer genom att bilda aktiebolag och ta ut sin nya lön som aktieutdelning. Då minskas inte politikerpensionen mot den nya lönen.
Tydligen krävs en folkstorm för att få bort dessa avarter. Och för att få en ny generation politiker som uppträder som förtoendevalda som ska tjäna folket och inte i första hand väljer att bli politiker för att skaffa sig ekonomiska fördelar och orimliga pensionsvillkor.
Rune Lanestrand
svd

14 Responses to Politikernas pensioner går inte att försvara

 1. Vem hette Hasse Aro menar du? Var god förklara.

  Gilla

 2. Dennis Nilsson skriver:

  Klokt talat.

  En demokrati blir inte bättre eller sämre än de engagerade och/eller oengagerade medborgare som lever i den.

  De flest unga upp till medelåldern idag tar sina priviligierade liv som något självklart, något som alltid kommer att finnas.

  Man har förträngt att det var generationerna före dom, som fick kämpa, med blod, svett och tårar, för att möjligöra att efterföljande generationer, barnen och barnbarnen, har sådant som asfalterade vägar, att det kommer vatten ur kranen, att el finns, att det finns mat i affärerna o.s.v

  Det enda som hjälper är att folk i allmänhet engagerar sig i hur vi organiserar vårt samhälle, d.v.s politiken. Politik är ju egentligen hur vi skall leva våra liv.

  Gilla

 3. smabrukartanten skriver:

  Det där med folkstorm skulle behövas! Men som sagt hur får man svenskar till detta? De flesta verkar titta lite lojt på tidningsrubriker som rör hur våra politiker skor sig via skattebetalarnas pengar. Till och med festar upp dem vid diverse tillfällen. Alla verkar bara vara upptagna av sin egen vardag med jobb o shopping o gymmet o dagis m m. Allt annat tittar folk lite på så där i förbifarten o konstaterar att det var ju inte bra! Men den stora reaktionen kommer nog inte förrän vi skulle hamna i en situation liknande den de har i Grekland eller Spanien. När ekonomiska störningar når den enskildes vardag. Först då tror jag att det kan komma till en folkopinion!

  Gilla

 4. Allan skriver:

  Slöseriet med våra skattepengar fortsätter på alla nivåer. Såg just på en nyhetssida att Skatteverket region Öst bjudit sina anställda på ”konferens” till en kostnad på över 4000 per deltagare. Kanske blev det ett glas för mycket, kommenterar regionchefen.
  Betr. avgångna politiker går det inte undgå att tänka på vår senaste S-märkte statsminister. Håller föredrag med ett ”konsultarvode” på flera 10-tals tusen per timma. Pengarna går sedan in i det egna företaget och kan då kvittas mot kostnader för annan verksamhet.
  Detta har varit så lyckosamt att det varit möjligt att köpa upp ännu mera mark till herrgården.

  Gilla

 5. 40-talist skriver:

  Hon stod där, Axén Olin (m), och försökte försvara sig, likaså Annika Billström (s) som inte ville svara på frågor, tror jag det. Det verkar vara så väldigt synd om politiker som jobbar under så svåra arbetsmarknadsförhållanden så skyddsnätet måste täcka så många år. Riktigt skamligt. Hur ordnar vi en folkstorm?

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Här ett vulgärexempel på bristande solidaritet kombinerad med ofattbar fräckhet.
  Tidigare Robinsonvinnaren och före detta S- riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson, numera ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje, har förstått hur man tjänar pengar, stora pengar. Men inte på vilken affärsidé som helst.
  Han har byggt upp en koncern som i avtal med kommuner tagit in ensamkommande flyktingbarn. Det är en oerhört lukrativ bransch. 2010 tog han ut totalt 30 miljoner i aktieutdelning. Strax därpå sålde han hela koncernen och ska ha fått 223 mkr kronor på försäljningen.
  Samtidigt som girigheten tog över har hemmen varit eftersatta och slitna. Kostnaderna har legat på mellan 3 0ch 6 tusen per dygn. I många fall ännu mer. Johansson är nu föremål för utredning av ekobrottsmydigheten som misstänkt för grovt skattebrott och grövt bokföringsbrott.

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Hahaha! Hoppas Kronofogden tar villan när skatteskulden ska betalas – att gapa efter för mycket är oftast mycket oklokt!

   Gilla

 7. Britt Jakobsson skriver:

  Jag läste nyss Thomas Bodströms rapportbok Inifrån. Han beviljades 600.000 i pension när han slutade som politiker men tackade nej. Det sorgliga är att de flesta som dock i princip inser och håller med om det orimliga i systemet, antingen inte vill kommentera alls eller erkänner att de aldrig funderat på att söka annan försörjning. En riktigt stark reaktion från allmänheten kanske skulle få någon att föreslå en ändring rakt över, något som mer liknar vad som gäller för oss andra. Vem törs? Gustav Fridolin började sin bana som riksdagsman med att föreslå lägre löner, varpå alla skrattade och klappade honom på huvudet. Jag hoppas att han inte ”vuxit upp” och blivit som andra politiker. Thomas Bodström utnämner honom i en bisats till Sveriges bästa politiker. Beatrice Ask har som metod att hålla sig undan debatter, menar Bodström, och att läsa intervjun med henne i dagens DN bekräftar allt som sagts.
  Hon är bekymrad över polisens dåliga insatser och försöker hitta
  några godtagbara svar. Polisen måste bli bättre, hur många gånger har hon sagt det nu? Carin Götblad verkar som en oerhört bra och prestigelös chef, hon skulle säkert fixa både posten som rikspolischef och justitieminister. Såg ni Min sanning i TV?

  Gilla

  • Martin Goës skriver:

   Personligen ger jag inte mycket för Thomas Bodström och hans insatser på taburetten, men att han tackade nej till sexhundra tusen länder honom till heder. (Var det per månad eller per år?) Han hade tydligen försörjningen tryggad i alla fall…
   Nej, justitieministrarna har sällan rosat marknaden, och Beatrice Ask utgör inget undantag. Men snälla! Du kan inte mena allvar med ditt förslag att ge jobbet till Carin Götblad?? Mitt intryck av henne är att hon är högst medelmåttigt begåvad, och dessutom verkar lida av nervösa anspänningar av ett eller annat slag – lägg märke till hur hon blinkar frenetiskt hela tiden när hon talar.
   Det måste väl för bövelen finnas bättre kandidater – och här krävs någon med elefanthud som kan slå dövörat till för högljudda protester. Poliskåren är ett sannskyldigt augiasstall – slå upp – i vilket ingen städat upp bland systemfel och odugliga chefer sen poliskåren förstatligades 1965.

   Gilla

  • Jag vidhåller att Carin Götblad verkar vara en klok chef och en polis som inser att man måste göra något åt själva grunden till kriminalitet. Att hon har tics eller något är tråkigt men ingen anledning att tro att hon är obegåvad. Utseende brukar jag undvika att recensera. Erfarenhet som en av samhället betraktad som misslyckad individ har hon haft nytta av. Och hon har självdistans. Men jag ser fram emot ditt förslag på en begåvad och smart justitieminister och rikspolischef. Beatrice Ask kommer undan med vilka floskler som helst. För henne finns gott om pengar till högre murar och längre straff men inte till att ta hand om barn i riskzonen. Att ta itu med barnfattigdomen på flera plan vore mycket bättre. Stöd de ensamma mödrarna, förbjud skolorna att ta ut avgifter för utflykter o dyl. sluta upp med att vräka barn från deras hem.
   Se till att villkoren blir något mer jämlika. Läs Susanna Alakoskis
   Oktober i Fattig-Sverige. Hon har erfarenhet. Thomas Bodström var ingen stjärna men den pension han tackade nej till var väl en årslön hoppas jag.

   Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Såg du Veckans brott i dag? Leif G W sa, på ett sätt så att han inte kunde åtalas för förtal, att Beatrice Ask är föga begåvad och att hon inte levererat. Obegripligt att hon får behålla sitt jobb, enligt min mening! I en TV-debatt med TV3:s programledare för Efterlyst, Lasse Aro, försvarade hon statens njugga inställning till de som tilldömts skadestånd i samband med fällande domar i rätten – ”Det är inte staten som begått brott”… Detta som en undanflykt varför Sverige inte kopierar den norska modellen, där staten betalar ut utdömt skadestånd och sen kräver in beloppet från delinkventen i fråga.
    Här, i Landet Perfektistan (Sverige), är det BROTTSOFFRETS ansvar att kräva in skadestånd från delinkventen – som oftast inte har en spänn på fickan! Hur rättvist är det?…

    Som svar på din fråga: Nej, jag har dessvärre inte någon kandidat till posten som justitieminister eller rikspolischef. Kanske någon annan som läser den här bloggen har några seriösa förslag.

    Gilla

   • Jag såg Veckans Brott. Blev inte förvånad att Leif GWP undvek att svara på den fråga jag ställt: Är det rimligt att Sven Anér blir så illa behandlad av rättsapparaten när han anmäler avlyssning och sabotage av post vid flera tillfällen? Den gamle envise privatspanaren har tydligen funnit den rätta analysen och alla tiger som man bestämt, troligen Bengt Svensson och RÅ.
    Alla är överens och ingen säger något. Jag har frågat Fria Tidningen, Ordfront, Björn Wiman DN, Per Gahrton och senast Maciej Zaremba. Den enda som svarat lite löst ”vi snakker” var Skavlan. Men det blir säkert ingenting där heller.
    Palme skandalen är värre än Osmo Vallo.
    Kommentar önskas.

    Gilla

   • Martin Goës skriver:

    Korrigering: Han hette bestämt Hasse Aro?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: