GMO-jätten BASF packar ner i Sverige

Efter mer än 30 år av lika meningslös som farlig forskning tvingas nu GMO-företaget BASF lägga ned sin forskning på en industripotatis som skulle innehålla extra stärkelse. Tack vare ett ihärdigt motstånd från engagerade människor ger BASF upp och har packar ned sin forskning och ”utveckling” i flyttlådar. Troligen för att söka lyckan någon annan stans i världen.
Forskningen har bedrivits ihop med Svalöf Weibull som är ett dotterbolag till Lantmännen inom LRF-koncernen. Och med välsignelse från jordbruksutskott, jordbruksverket och inte minst jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). LRF har hela tiden suttit på två stolar med ett GMO-kritiskt ansikte vänt mot konsumenterna samtidigt som man bakom ryggen på både sina egna medlemmar och konsumenterna startade samarbetet med tyska GMO-företaget BASF.
Forskningen som kostat många, många miljoner har bönderna, som inte vill ha GMO-grödor, indirekt fått betala genom sämre betalning från Lantmännen.
Trots att BASF och Svalöf Weibull till slut fick sin industripotatis godkänd för kommersiell odling ger företaget nu upp då det varit demonstrationer varje år mot odlingarna. Dessa har som allt annat folkligt motstånd mot överhetens galenskaper närmast tigits ihjäl i lydmedia. Vi i Småbrukare i Väst har också demonstrerat mot BASF försöksodlingar av GMO-raps i Västergötland men mötts med ett ljumt intresse från medierna. Vet inte, men frågan verkar för svår för ytliga journalister och redaktioner som främst jagar sensationer.
Att BASF och Svalöf Weibull ger upp forskningen och odlingen av sin industripotatis är en stor framgång för den lilla grupp som engagerat sig mot gensnusket. Green Peace aktioner och Akiko Frid på organisationen Hej Då GMO har som spindel i nätet under senare år spelat en stor roll i arbetet på att få GMO-jätten BASF på knä.
Den första genpotatisen som Lantmännen och BASF tog fram i Lyckeby söder om Kalmar på 80-talet trodde de skulle klara frost. (Så naiva var de och är de). Därför satte de in en gen från en ishavsflundra. Det blev förstås ett praktfiasko. Potatisen visade sig lukta fisk, var oätlig och ruttnade bara några veckor efter skörd. Bara det försöket kostade miljoner. De borde stannat där om förnuftet fått råda. Och gått med i småbrukarnas kamp mot GMO-grödor.
Det är nästan också trettio år sedan jag efter fattig förmåga, först i Småbrukaren, började upplysa om den farliga genmanipulationen varför BASF flyttlass känns som en riktigt fin julklapp. Från början var det mest fråga om magkänsla som sedan snart övergick i konkreta fakta när jag fick insyn i de rent katastrofala följderna av genmanipulerade grödor. Bland Sveriges småbrukare är motståndet mot gengrödor praktiskt taget hundraprocentigt. Medan storfräsarna som läser LRF:s tidning ATL i åratal hjärntvättats av fanatisk propaganda för GMO.
Rune Lanestrand

9 Responses to GMO-jätten BASF packar ner i Sverige

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Leif för uppskattning på er vackra och lätt överskådliga hemsida. Kostdemokrati är också en viktig aktör i kampen mot GMO och allt mer manipulering av vårt dagliga bröd. Snart går det t ex inte att hitta ett mjölkpaket som det inte det står något konstigt på med alla tänkbara kemiska smakämnen.
   När jag var barn hade jag en ”egen” ko som hette Rosa. Hon var den snällaste och stod helt stilla när jag satte mig och mjölkade direkt i munnen. Snacka om färsk oförstörd mjölk.

   Gilla

 1. Rolf Löfgren skriver:

  Detta var en mycket fin julklapp! Detta visar också att den lilla människan har makt om flera hjälps åt. Nästa steg kanske blir att påverka SLU att upphöra med sin GMO-propaganda.

  Gilla

 2. Ebbe Hörman skriver:

  Jättebra grattis Rune,du har varit den drivande.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Ebbe! Tråkigt att Småbrukarrörelsen håller på att försvinna sedan ordföranden Åke Karlsson började fjäska för jordbruksminister Eskil Erlandsson som är djupt avskydd för sin politik som gynnar GMO-företagen, stordrift, gift och kemijordbruket.

   Gilla

 3. smabrukartanten skriver:

  Monsanto har ju som sagt en oerhörd makt med alla sina mijarder som de har tjänat på att förgifta både människor, djur o natur över hela världen. Samtidigt som de har ljugit om sina produkter. Men på många av dem har vi ju facit i hand o vet vad det har ställt till med.
  Att politiker o andra på styrande poster kan låta sig duperas av de tjänstemän från detta bolag som nästlar sig in överallt i departement o liknande där det tas beslut om jordbruk o livsmedel, det är för mig en gåta, när vi vet vad detta företag har ställt till med genom åren. Hur kan man lita på att något bra o positivt skulle komma därifrån! Men svaret är väl som vanligt i liknande sammanhang: PENGAR!! Staters regeringar köps in helt enkelt!!!

  Gilla

 4. Eva Ivarsson skriver:

  Goda nyheter! Som konsumenter av olika slag får vi se upp och akta oss för GMO-produkter – tydlig märkning och upplysning , så det blir lätt att välja bort, men Jätten Monsanto har stor makt och politiker kör på strutsmentalitet! Ställ krav och frågor i affärerna!

  Gilla

 5. Lars Forslin skriver:

  Detta låter hoppingivande! Tack för informationen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: