Sprutan mot livmoderhalscancer myglades fram

När jag läser att tre av sex experter som rådde Socialstyrelsen att införa vaccinering mot livmoderhalscancer hade kopplingar till vaccinföretag blev jag lika heligt förbannad som när jag läste hur man sålde in HPV-vaccinet.
Året är 2008. Utmärkelsen Sveriges främsta lobbyist går till läkemedelbolaget GlaxoSmithKline och deras public affairchef Johan Thor.
”Det är tolfte gången tidningen Resumé utser Årets lobbyist. 2008 går utmärkelsen till GlaxoSmithKline (GSK) som på kort tid fick stor uppmärksamhet för problemet med humant papillomvirus (HPV) och som genom klassisk lobbying lyckades driva fram ett beslut om att alla flickor i tolvårsåldern ska erbjudas vaccinering mot livmoderhalscancer.”
Så här motiverar juryn för Årets lobbyist sitt val:
”I sin kampanj för att få in HPV-vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet har de fått med sig andra tunga aktörer, som frivilligorganisationer och politiska partier. Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men GlaxoSmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan. ”
Här hade läkemedelsbolagen kommit på det optimala vaccinet vars resultat utan minsta belägg utlovas om 15-20 år. Men redan nu har svåra biverkningar visat sig hos flickor som vaccinerats. Det sunda motståndet mot HPV-vaccinet har delvis brutits efter en hård kampanj i lydmedia som utan att ändra ett enda kommatecken villigt läser upp läkemedelsbolagens pressmeddelande. Och en okritisk hälsominister som inte vågar eller inte genomskådar läkemedelsbolagens fräcka propaganda.
Jag befarar på goda grunder en ny biverkningsskandal som vanligt kommer att ursäktas av myndigheter, politiker och media. De utsatta och lurade tonårsflickorna kommer att lämnas i sticket som man gjorde med narkolepsibarnen och deras föräldrar.
Rune Lanestrand
svd svd sr

12 Responses to Sprutan mot livmoderhalscancer myglades fram

 1. Rune Lanestrand skriver:

  I dag startade public service i bl a svt på nytt en propagandakampanj för vaccinering mot livmoderhalscancer

  Gilla

 2. kao skriver:

  Jag mår illa bara jag tänker på alla dessa vaccinationer mot det ena eller andra. Oftast helt i onödan. Poliosprutan och vaccinationen mot mässlingen och stelkramp är egentligen de enda jag kan acceptera vara nödvändiga. Att vaccineras mot sånt du skriver om, samt årliga vaccinationer mot något så ‘naturligt’ som förkylningsvirus är befängt.

  Titta här:

  MVH // Kao

  Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Läser om KOL=Key Opinion Leaders i Kostdemokrati och får åter rysningar av obehag över det ruttna fusket runtomkring oss!! Igen och igen blir vi lurade i penningens namn! Tentaklerna griper efter oss och hur ska man kunna sålla bland ”experternas råd”!? Innan man beslutar om tex vaccinering av sig själv eller anhörig, gräv efter fakta från alla håll och se upp för vinstmaximerande företag. Tur vi har nätet med bloggar och Google med nyttig info!

  Gilla

 4. Rolf Löfgren skriver:

  På bloggen Pulstagning finns en serie artiklar om biverkningar och farligheter med vacciner:

  http://pulstagning.se/category/vacciner-och-lakemedel.html

  Det finns en mycket stark industriell lobby grupp som gör allt för att sälja in vacciner hos sjukvården och folket.
  Det är pengar och vinster som gäller!

  Gilla

 5. pia-maria johansson skriver:

  Hej Rune. Har tidigare förljt dina bloggar som flera är mkt intressanta. Jag bor i Nora i närheten av Järnboås som jag tror du känner till. Vet att du är gammal Centerpartist. Vi är nu flera Centerpartister som reagerat på det nya programförslaget och det är skapat en sida som upprop för de i C som reagerat. Vill du så besök den gärna: https://www.facebook.com/groups/318056604970481/ Detta är egentligen ingen kommentar, snarare ett meddelande till dig så behöver du inte publicera detta som en kommentar, det är mer för dig. Hittade inte din e-post adress mvh pia-maria

  Gilla

 6. Robert skriver:

  Det finns en stark lobby från alternativa medicinrörelsen som gör allt för att svartmåla vaccin överhuvudtaget. Glöm inte det!

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Alla nytillkomna vacciner är inte heller nödvändiga! Vissa har dock hjälpt oss bli av med många farliga sjukdomar. Polio är väl en sådan och stelkramp en annan Finns ju även som tur är vaccin mot rabies. Men många ställer jag mig tvekande till som att vaccinera mot precis alla barnsjukdomar o att alla ska vaccinare sig mot influensa varje år!

   Gilla

  • Eagle-has-landed skriver:

   Vilken korkad kommentar. Vad menar du med lobby? Sådana som läkemedelsföretagen köper upp och skickar på våra politiker i Sverige och övriga EU? Vad menar du med ”alternativa medicinrörelsen”? Typ hälsokostaffärer som försöker överleva på att sälja vitaminer och mineraler som kroppen DE FACTO behöver? Och vad menar du med ”svartmåla”??? Att kritiskt granska och undersöka sådant som ingen annan orkar undersöka?

   Gilla

 7. Rolf Löfgren skriver:

  På Kostdemokrati finns flera artiklar angående Gardasil, bl.a. denna:
  http://www.kostdemokrati.se/margareta/2011/10/10/vaccin-mot-hpv/

  Dessa vaccin är farliga.

  Gilla

 8. Rolf Löfgren skriver:

  Det knyter sig i magen när jag ser alla idiotiska beslut som grundar sig i stor-kapitalets intressen. Hur ska vi vanliga svenskar få bort dessa stolpskott.

  Gilla

 9. Sorgligt och pinsamt men inte oväntat att se och höra Agneta Holmström, Socialstyrelsens enhetschef, försäkra att experternas jäv inte haft någon på verkan på deras arbete och bedömning samt att tyvärr jävsdeklarationerna inte går att hitta. Hur kan det få gå till på detta sätt? Finns ingen som vill utkräva något ansvar en enda gång?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: