Småbrukarens film om det våldsamma Israel

Det är svårt att formulera känslorna efter att ha sett filmen Fem förstörda kameror som sändes sent i går kväll på svt. När yngste sonen Gibreel föds skaffar den palestinske småbrukaren Emad Burnat en kamera för att följa sonen uppväxt som samtidigt blir ett aldrig skådat dokumnet om Israels hänsynslösa bosättningspolitik.
Gibriells första år sammanfaller nämligen med att Israel utökar sin olagliga ockupation på Västbanken och närmar sig byn Bil-in där Emad bor.
I min enfald trodde jag att jag visste allt om hur hänsynslöst för att inte säga kriminellt den israeliska armén, som skyddar den olagliga bosättningen, kan bära sig åt.
Men jag visste inte att soldaterna fullkomligt dränkte demonstrerade familjer med tårgas och t o m ibland även sköt med skarpa skott rakt in bland de fredligt demonstrerande byborna.
Eller att israeliska soldater kom nattetid och tog med sig barn för att tvinga föräldrarna att sluta med demonstrationerna mot det taggtrådsstängsel och sedan muren som delade byn.
Byborna fick se hur israelerna med bulldozer ryckte upp eller tände på upp och brände ner deras olivlundar. Det gjorde ett oerhört starkt intryck i min bondesjäl. Det fortsätter göra ont.
Det är repris på Fem förstörda kameror i svt 1 kl 13.15. Kan nog också ses på svt play. Missa inte den. Den var också fin på det sättet inte bara för att palestinierna behöll lugnet och inte använde våld. Utan också för att de hade stöd från israeliska fredsdemonstranter som t o m i något fall blev dödade av sina landsmäns kulor i byn Bil-in.

2 Responses to Småbrukarens film om det våldsamma Israel

  1. Ingeborg skriver:

    Jag tror att det är lika illa för israelerna som för svenskarna. Vi har politiker som hatar sitt eget folk. På Svd på nätet kan man läsa vad Reinfeld tär. Han skrev en bok redan då han var 28 år ”det sovande folket”. Där kan man läsa hans uppfattningar om svenska folket. Man tänker osökt på en annan man som skrev en bok som förebådade vad som skulle komma. Vi måste få till en ny folkrörelse i Sverige och det gäller nog det judiska folket också.

    Gilla

  2. -45 skriver:

    Beträffande denna SVT sändning Rune var jag förberedd sedan i somras då jag läste Ilan Pappe’s bok om den etniska rensningen av Palestina 1948.Min mans ständigt återkommande fråga sedan dess enär Israel kommer på tal, då gärningarna i boken ligger latent o låter sig inte glömmas, är hur världen kunde ha överseende med detta illdåd, fullt ut om inte betydligt värre än den sk förintelsen.Engelsmännen hade vid tillfället om jag inte minns fel 64 000 man kvar i Palestina, FN kretsade med plan ovanför och från USA fanns reportrar utsända och ALLA vände de ryggen till o läst sionisterna hållas med sin etniska rensning.Tyskarna har ju alltid framhållits som något extra när det gäller att organisera men boken ger besked om en rent formidabel förberedelse för erövring av varje by man infiltrerat innan och där precis allt, från jordens belägenhet, vattentillgång o inte minst människor kartlagts in i minsta beståndsdel…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: