Ringhals krånglar igen

En turbin har i dag snabbstoppats på grund av ångläckage. Ett mindre läckage har upptäckts på en röranslutning till en förvärmare. Förberedelser för reparation pågår. Ringhals 1 är en kokarreaktor vilket betyder att båda ångan som läcker ut och turbindelarna som lagas nu är nedsmutsad med radioaktivitet.
När jag läser detta pressmedelande från Vattenfall kommer jag att osökt tänka på Ci Holmgrens intervju med Vattenfalls vd Öystein Löseth i den gångna veckans Lördagsintervju i P1. Det var en ur journalistiskt synpunkt rent bedrövlig intervju där Löseth gavs fria tyglar att göra ohämmad reklam för nya kärnkraftverk i Sverige. Knappast en enda följdfråga.
Jag vet att man ska använda etiketten psykopat och mytoman restriktivt. Men när Öistein Löseth närmast tungomålstalade om att köra de svenska reaktorerna 50-60 år utan minsta risk var det den personligheten jag såg framför mig. Det kan nämnas att den så ofta krånglande reaktorn Ringhals 1 är 35 år .
När jag hörde Ci Holmgrens inställsamma frågor kom jag osökt att tänka på den nya moderna, s k uppdragsjournalistiken där företaget betalar för ”tjänsten.” Det går ut på att en redaktion eller journalist gör upp med ett företag om en intervju eller ett reportage om t ex energi som ska ge intryck av att vara objektivt . Underförstått hålls en positiv ton mot företaget . Dessutom så råkar man nämna det speciella sponsrande företaget inlindat på ett ”naturligt” sätt.
I Ci Holmgrens intervju var det inte ens inlindat utan hela intervjun var ren reklam för Vattenfall, kärnkraft och nya kärnkraftsbyggen i Sverige. Jag ställde mig frågan om Ci Holmgren kanske tidigare har jobbat på Vattenfalls pressavdelning. I varje fall fick man det intrycket. I takt med att redaktionerna säger upp, ja gör sig av med de flesta journalisterna, ökar uppdragjournalistiken. Så det gäller att vara på sin vakt.
Rune Lanestrand
sr

12 Responses to Ringhals krånglar igen

 1. Rolf Löfgren skriver:

  Radioaktivt avfall slängs på tippen i Västerås.
  Kärnbränslebolaget Westinghouse deponerar allt större mängder anrikat uran på Gryta, en avfallsanläggning som ligger fem kilometer norr om Västerås centrum och 600 meter från bostäder.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article3641545.ece

  Vad gör våra sk. kontrollorgan?

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Gerhard Schmidt på den oberoende forsknings- och konsultbyrån Öko-institut i Tyskland, med mångårig erfarenhet av avfallshantering, anser att SFR (Bergrum under Östersjön) var okej på den tiden man man inte visste så mycket om den här typen av avfall, men är inte en acceptabel teknik idag.
  – SFR-konceptet var acceptabelt på 80-talet när det togs fram, men inte nu längre år 2013, säger Gerhard Schmidt
  Gerhard Schmidt anser att Tysklands lösning, ett gruvschakt på minst 800 meters djup, är en överlägsen metod som kommer att hindra läckage i
  10 000-tals år.
  –Ingen i Tyskland skulle idag komma på tanken att föreslå en så dålig lösning som SFR, hävdar Gerhard Schmidt.

  Gilla

 3. tillfalligheter skriver:

  Det finns fördel med halv effekt, mindre mängd avfall.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Instämmer i vad smabrukatanten Inga-Lill Johansson skriver. Av de båda länderna är nog finnarna allra värst. Den enorma kärnkraftsreaktorn i Olkiluoto skulle varit klar redan 2009. Nu beräknar det franska delvis statsägda bolaget Areva som bygger tillsammans med tyska Siemens att reaktorn inte blir klar för kommersiell drift förrän 2016.
  Samtidigt har kostnaden skjutit höjden och uppgår nu till 55 miljarder. Bygget är redan en av kärnkraftepoken största byggskandaler. Trots det plnaerar de tokiga finska politikerna för en fjärde i Olkiluoto.
  Vd Öistein Löseth är bevisligen inte ensam psykopat inom kärnkraftsindsutrin.

  Gilla

 5. ingeborg skriver:

  Vattenfalls tidigare chef Lars G Josefsson mår nog inte illa idag trots alla skriverier om Vattenfalls misslyckade affärer. Här är några sajter som handlar om Vattenfall och denne Josefsson. Maud Olofsson, en av de värsta politiker Sverige haft, som inte har lyckats med någonting blev varnad för denna affär med Nuon. Nu har hon kommit upp sig riktigt. Reser till Amerika då och då för att ”rådgöra” med Hillary Clinton.

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/vattenfalls-hybris-fick-ett-hogt-pris_7901090.svd
  http://www.svd.se/naringsliv/lognen-pa-vattenfall_6022327.svd
  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/regeringen-blev-varnad-for-nuon_7893486.svd

  Gilla

 6. smabrukartanten skriver:

  Sverige och Finland måste vara två av världens mest kärnkraftsvänliga stater. Att bygga nya kärnkraftverk är väl näppeligen någon billig historia och vad priset på elen från sådana beträffar så kan det väl knappast bli billigt. Sen följer ju andra påfrestningar på naturen i samband med kärnkraft o det är ju uranbrytningen! Detta är ju uppe på tapeten även här i Sverige, men vem vill ha såna gruvor eller dagbrott i sin närhet! Har för mig att det var något läckage i Finland från dammar med lakvatten som läckte ut o förgiftade omgivningarna. VARFÖR i hela fridens dagar kan man inte släppa denna farliga form av elproduktion när det finns andra betydligt bättre o miljövänligare alternativ? VARFÖR måste en del spela roulette med människor o miljö? Det är nog som du skriver totalt känslokalla psykopater som får nån sorts kick av att driva farliga saker till sin yttersta spets! Såna skulle sitta inlåsta för de är mer eller mindre allmänfarliga.

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Inte en rad i medierna om nödstopet i Ringhals vad jag sett och hört. Kanske beror det på att vattenfall sponsrar sportsändningarna med miljoner. Att Vattenfall betalar miljoner för att ständigt synas på VM och andra stora arrangeman gör de säkert inte utan motprestation. SR och i synnerhet Eko-redaktionen och tv smygpropagerar ständigt för kärnkraften.
  Kan också tänka mig att de ständiga opinionsunder- sökningarna som Eko-redaktionen gjorde betalades av Vattenfall. De slutade med dessa efter katastrofen i Fukushima då motståndet i stället ökade mot kärnkraften.

  Gilla

 8. Anne Ringborg skriver:

  Tack gode Gud för dig Rune!

  Gilla

 9. Jag tänker skriva till Sveriges Radio och begära att de i en kommande lördagsintervju ger en kärnkraftmotståndare chansen att komma till tals.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: