Stora tjuvar får ordnar och band

De små förs till galgen. Det talesättet lärde mig redan som liten pys ”respekten” för överheten när jag lyssnade till de vuxnas prat när trösklaget kom in för att äta.
Först senare har jag förstått hur viktigt detta talesätt var. Den folkliga politiska insikten finns väl lagrad. Och larmet gick direkt när jag lästa att president François Hollande har utnämntt Saida Larouchi Engström, vice vd på Svensk Kärnbränslehantering, SKB, till Riddare av den franska hederslegionen.
Är inte det konstigt. Ännu konstigare blir det när hon blir dobbad till riddare för att hon har löst avfallsfrågan. Frankrikes liksom svenska politiker tar tacksamt och enfaldigt emot halmstrået från SKB om att slutförvara radioaktivt avfall under havsbotten. I Sverige utanför Forsmark. Larouchi Engström ser inga som helst problem med att radioaktiviteten förgiftar vårt innanhav. ”Det späds ut” säger hon.
Den genomkorrumperade förnäma elit som sitter och tar fram kandidater till den Franska hederslegionen är så isolerad från verkligheten att de föreställer sig att folk i gemen ska tro att det SKB och Saida Larouchi Engström, säger ska väga tyngre bara för att hon är utnämnd till riddare. Jag ser det precis tvärtom.
De svenskar som det senaste året fått hederslegionens olika utmärkelser har nästan samtliga anknytning till det militära, kärnkraft och atomfysik. Man kan säga att utnämnas till Riddare av den franska Hederslegionen är den absoluta motsatsen till det Alternativa nobelpriset, Right Livelihood Awards, som ges till personer som oegennyttigt arbetar för att rädda miljön inte för att stjäla den från våra barn- och barnbarn.
Rune Lanestrand

5 Responses to Stora tjuvar får ordnar och band

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Stora tjuvar får ordnar och band. De små förs till galgen. Det gamla talesättet besannades verkligen vid dagens aktiestämma med papperskoncernen SCA. Styrelseledamöter och vd n som rest med bolagets plan för att se VM-fotboll i Rio, på älgjakter. semester och älgjakter beviljades ansvarsfrihet. Totalt hade man rest för 226 miljoner på de senaste åren.

  Gilla

 2. ingeborg skriver:

  Hedras de som hedras bör!!!!! I Sverige är det så att det lönar sig att ”sväva” ovanför och göra allt som svenska folket inte vill. Det gäller kärnkraft, vargfrågan, jordbruket. Hur många tycker det är bra med att fin åkermark bebyggs, eller att vargar stryker utmed husknuten som det lär vara i bl.a. Värmland enligt en vargexpert som vi talade med på Sveriges Småbrukare årsmöte i Östergötland.
  Det är också så att det är kvinnor överallt på höga poster. Kanske är det så att kvinnor är glada att få chansen och dåe ”spelar>” de med på männens villkor. Ta en titt på vår försvarsminister Karin Enström och hör henne prata. Man blir djupt deprimerad.

  Gilla

 3. smabrukartanten skriver:

  Som jag skrev på FB kommentaren så har du verkligen satt tummen på något! I praktiken så är det lika stor skillnad på folk o folk som det var för tvåhundra år sedan. Översätter man den så kallade ”överhetens” beteende till moderna tider så är det ingen skillnad. Vissa som sätter sig själva på piedestaler anser att de kan göra precis som de vill och det ska vara OK ändå! Många av dessa personer utnyttjar sina positioner o det begås maktmissbruk ständigt. Om någon på gräsrotsnivå skulle göra liknande saker så skulle det bli räfst o rättarting! Lika inför lagen är vi definitivt inte!

  Gilla

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Delat på fejjan

  Gilla

 5. Paul Rimmerfors skriver:

  På kornet Rune, igen!
  Jag har lyssnat till Saida under en konferens och anser att hon svävar i en annan värld, högt ovanför moral och ansvar. Frankrikes utmärkelse är ett pinsamt bevis för att de har gått på myten om att avfallsfrågan är löst i Sverige.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: