GMO-fri mjölk, ägg och kyckling är hotad

GMO-fria produkter i Sverige är ett minne blott om LRF-ungdomarna får som de vill. Blev uppmärksammad på deras årsmöte/stämma genom en notis om att man valt in en ny ledamot i styrelsen. Och det är ju ingen konstigt. Men så fick jag se att den nyvalda ledamoten Sara Helgstrand arbetade för DuPont , världens största kemiföretag med säte i USA. DuPontÄr en gigant på GMO och var redan 1999 det största utsädesföretaget med 60 procent av marknaden för genmanipulerat utsäde av majs och soja. Större än Monsanto, Syngenta, BASF och Bayer. DuPont har patent på en rad utsädessorter som odlarna dyrt får betala för att få köpa.
När jag läste om Sara Helgstrand och henne anknytning till DUPont blev jag intresserad av vad stämman behandlade för frågor. Upptäckte till min förskräckelse att LRF-ungdomarna på Gotland motionerade om att den branschöverenskommelse som finns i dag mot import av GMO-foder skulle tas bort. Man yrkade på att deras riksstyrelse ”med kraft ska jobba för att kraven på GMO-fritt foder snarast stryks i branschöverenskommelsen.”
LRF-ungdomens riksstyrelse tillstyrker motionen och att den även ska gå vidare till LRF:s riksstämma. LRF är i grunden positiv till GMO, liksom jordbruksminister Eskil Erlandsson och en majoritet av riksdagen. Så nu är det upp till alla som vill kunna äta GMO-fritt i framtiden att agera och ta kontakt med makthavare i olika läger. Därför har jag skrivit dessa rader. För att visa hur allvarligt läget är när de unga jordbrukarna låter som försäljare för giftindustrin. Verkligen allvarligt och ledsamt minst sagt.
Häromåret gjorde några medlemmar i LRF Ungdom en studieresa till USA. På deras hemsida rapporterar dåvarande ordföranden John Enander: ”Under 4 intensiva dagar i lika många delstater träffade vi odlare, odlarorganisationer, och företag (ja Monsanto var ett av dem) som säljer och driver utvecklingen av grödor med genmodifierade egenskaper. Saligheten över teknikens möjligheter var, kan man säga av en stigande skala i den ordning jag ovan nämnde de olika aktörerna. Av dem vi mötte var det ingen som ifrågasatte en enda del av tekniken.”
Samma år motionerade John Enander till LRF-stämman om ökade försöksodlingar av GMO-grödor i Sverige. Nu undrar jag om detta var en mutresa som Monsanto bjöd på? Nuvarande ordföranden Kristina Yngwe vill öppna upp för full import av GMO-foder.
Det positiva ställningstagandet från LRF-ungdomens styrelse har dessvärre väckt branschorganisationerna till liv som nu tydligen vill gå ifrån branschöverenskommelsen och öppna upp för GMO-foder till mjölkkor, grisar, kyckling och höns.
Det största hotet med GMO-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår utan också en Tyst sommar. I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika då de innehåller en antibiotikagen (NptII).
Rune Lanestrand

26 Responses to GMO-fri mjölk, ägg och kyckling är hotad

 1. […] 5. Var vaksam beträffande produkter av djur som fötts upp på GMO. Köp svenskt! Enligt LRF är nöt och lammproduktionen fri från GMO-foder. Samma gäller sedan 2011 för grisproduktionen (har dock inte hittat senare uppgift än från 2011).  Samma gäller mjölk, kycklingar, höns och ägg. Men läget kan förändras. LRFs ungdomsorganisation har beklagligtvis blivit ”GMO-frälst” och trycker på för att mjölk, ägg och kycklingar skall få innehålla GMO (från foder), se ”GMO-fri mjölk, ägg o kyckling är hotad”. […]

  Gilla

  • Lars-Kristian Bergh skriver:

   Jag är mycket förvånad över att det finns bönder som vill ha/tillåta GMO. Varför vill bönderna ha GMO? Deras svar är att produktionen blir billigare. Svaret avslöjar samma skrämmande okunnighet som dåvarande svenska fallfärdiga Scan gav upprepade prov på. De utgår ifrån att om de kan producera billigare så fortsätter konkurrenterna producera dyrare och ha samma prisnivå på marknaden.

   LRF är väl lika okunniga då eftersom de inte upplyser sina medlemmar om hur marknaden fungerar.

   Om produktionskostnaden sjunker för alla så blir ju konkurrenssituationen densamma fast på en lägre prisnivå. Vinnaren blir GMO-leverantören/patentinnehavaren. Ingen annan.

   Övriga blir bara ännu större förlorare än vad de var tidigare.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det du hänvisar till var 2011. Sedan dess har LRF, Naturskyddsföreningen (som i dag främst är ett slags vargkramande, glesbygdsföraktande miljöbolag) som tjänar grova pengar på sitt miljömärke Svanen) och Miljöpartiet närmast oförmärkt giidit över på ja-sidan. Och centern som tidigare var emot GMO i livsmedel hade häromåret en jordbruksminister som det år han var jordbruksminister för hela EU besökte alla EU-länder och gjorde reklam för GMO-grödor. Eskil Erlandsson hett han, om någon glömt, och är den mest korttänkte jordbruksminister Sverige någonsin haft. Bl a tog han bort gårdsstödet för 13 000 småbruk med motiveringen att det var för svårt att administrera. En riktig landsbygdssvikare med andra ord.

   Gilla

   • Lars-Kristian Bergh skriver:

    Naturskyddsföreningen är en duktig PR-maskin och ett framgångsrikt konsultföretag som säljer sina tjänster till bl a kommuner. Av någon anledning protesterar sedan inte Naturskyddsföreingen när kommunen skövlar unika växter och drar turistleder precis intill boträd för fiskgjuse och havsörnar.
    Medierna gullar med föreningen och har dem till sanningsägande kommentatorer.
    Den skitföreningen ger jag noll för.

    Gilla

 2. […] 5. Var vaksam betr. produkter av djur som fötts upp på GMO. Köp svenskt! Enligt LRF är nöt och lammproduktionen fri från GMO-foder. Samma gäller sedan 2011 för grisproduktionen (har dock inte hittat senare uppgift än från 2011).  Samma gäller mjölk, kycklingar, höns och ägg. Men läget kan förändras. LRFs ungdomsorganisation har beklagligtvis blivit ”GMO-frälst” och trycker på för att mjölk, ägg och kycklingar skall få innehålla GMO (från foder), se ”GMO-fri mjölk, ägg o kyckling är hotad”. […]

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   LRF och Lantmännen är för GMO och inte det minsta pålitliga.De ljuger friskt om det behövs för att ställa in sig hos konsumenterna som de sedan går bakom ryggen på.

   Gilla

 3. […] trycker på för att mjölk, ägg och kycklingar skall få innehålla GMO (från foder), se ”GMO-fri mjölk, ägg o kyckling är hotad”. […]

  Gilla

 4. Andreas calsson skriver:

  Jag skrev ett brev till Arlas kommunikationschef Inger Myresten och frågade om det med GMO mjölk. De svar jag fick var att de inte använder sig av sådana grödor någonstans i ledet. Därför undrar jag vart du har dina källor och hur de kan verifieras.

  Tack på förhand

  Gilla

 5. Dan Sverneborn skriver:

  Som en fd biodlare och småbrukare har jag blivit väldigt berörd av den senaste utvecklingen med genmodifierade grödor.
  Det måtte vara helt galet att försöka ändra på naturens egna villkor
  Helt nyligen fick jag veta att en bekant fått se sina bisamhällen dö ut. Han kunde ej notera att kvalster varit orsak till tragiken. Jag hoppas innerligt att denna mycket viktiga fråga lyfts upp på högsta nivå och debatteras mycket mer. Jag såg ett program om bin som handlade om att man från Australien exporterar bin till USA som uppenbarligen har fler problem på sitt samvete. Ett sådant är hur man utvinner gas genom att spräcka skiffer med tryck. I programmet
  DOX 2012 visades hur grundvattnet förgiftas!! Vad kommer härnäst? Jag tror på jordbruk i mindre skala och närproducerade varor. Dan Sverneborn

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Jag håller fullständigt med dig! Det småskaliga har man översikt över. En god vän till mig tillika småbrukare brukar säga om antalet djur: Man ska inte ha fler än att man kan känna var o en vid namn o utseende(inte bin förstås). Den där skiffersandsutvinningen i Kanada är ruskigt. Det förstör naturen o framför allt grundvattnet totalt. Kanadensiska staten försöker lägga munkavle på folk som vill berätta sanningen för omvärlden! Girigheten breder ut sig med allt vad det för med sig!

   Gilla

  • Eva skriver:

   GMO är amerikansk och då ska väl Sverige följa i ledet… Riksdagen gick ju också med på fracking i år… Allt detta är mycket, MYCKET oroande.

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Samtidigt som LRF Ugdom på Gotland vill öppna upp för full import av GMO-foder ska Arla börja med export av KRAV-mjölkpulver från de gotländska mjölkbönderna.
  På den tyska marklnaden är efterfrågan på eko-mjölk större än tillgången medan 30 procent av ekomjölken i Sverige säljs som konventionell på g a för låg efterfrågan.
  Det KRAV-godkända mjölkpulvret ska beredas på gotländsk ekomjölk vid mejeriet i Visby. Det rör sig om ca om fem miljoner liter per år.

  Gilla

 7. Evert skriver:

  Ja, som Britt Ingegärd Jakobsson frågar: Finns det någon motkraft inom LRF? Kan någon svara på det? Finns det inte det måste en allmän motkraft skapas.

  Har den agrara ungdomen på Gotland blivit så inavlad att dom tappat förmågan till kritiskt tänkande? Klarar dom inte av att läsa de skriftliga rapporter som finns om GMO:s avskräckande påverkan på land, djur, insekter, så hänvisar jag dom till de s.k sociala media, främst då YouTube. Där visas filmexempel på hur GMO:teknik påverkat människor och natur på det mest förskräckande sätt. Klarar inte Gotlands naiva dumungdom av att läsa, kanske de kan lära något av rörliga bilder??

  Jag är född på en bondgård på Gotland på den tiden då det fanns kloka män och förnuftig och arbetsam ungdom i jordbruket.

  E J

  Gilla

 8. Ebbe Hörman skriver:

  Tack Rune för att du bevakar alla galenskaper som är på gång.Faran är nu stor om LRF stämman godtar motionen om att ta bort förbudet mot GMO fritt foder. Man kan citera Jesus på korset fader förlåt dem ty de förstå icke vad de göra.Så långt borta från verkligheten verkar dessa LRF ungdomar vara. I botten ligger ju naturligtvis större ekonomisk vinning.Vi måste alla försöka motverka detta.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Ebbe, LRF-ungdomarna har verkligen spårat ur.De verkar helt vilda efter mer mark, större traktorer, maskiner och ett ohämmat industrijordbruk. De flesta har gått på lantbruksuniversitetets kurser och blivit hjärntvättade. Styrelsen i LRF Ungdom tycks vara värst och vill öppna upp helt för import av GMO-foder.Ombuden på stämman valde att återremittera GMO-frågan till styrelsen. Men skadan är redan skedd då styrelsens uppfattning påverkar andra aktörer och LRF som i grunden är positiv till GMO-grödor och import av GMO-foder.

   Gilla

 9. ragnhild skriver:

  http://www.bondelaget.no/genmodifiserte-organismer-gmo/category1555.html?categoryID=1555&offset=20

  Kanske är inte detta relevant för er; men kanske kan det inspirera endå. Det tycks vara stor enighet i Norge om att gmo – ska man stå emot.

  Tine meierier har börjat importera alt mera Arla´s ostprodukter – Jag assosierar Arla – starkt med GMO.

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   Jag har den uppfattningen att norrmännen verkar vara mer eftertänksamma o förnuftiga när det gäller många viktiga saker! Bara en sån sak som att de stannade utanför den byråkratikolossen som kallas EU! Och även när det gäller ställningstagandet gentemot GMO. Har för mig att det har legat en liten filmsekvens på http://www.hejdagmo.se där en norsk bonde intervjuas.

   Gilla

  • ragnhild skriver:

   Ja, vi är mycket tilbakaholdne. Forsök har gjorts, men forskarna varnar aktivt mot GMO – positivt. Missären rundt om i världen skrämmer också tydligen – man stärks i sin skäpsis. Jordbrukare här är profithungriga; och viser det på olika sätt. Dock har vi en stark ”bond-kultur/tradition” – den sitter som spikrad … ”vi ska inte ha någon utanfrån som dirigerar oss” 😉 – men det rör på sig, ni vet – det kan ändra sig; Men än så länge….. Inte att vara medlem af EU-skyddar nog stort. Och så handlar det jo om kunnskap. Jag fattar inte vad dessa unga har för sig! … Men det var en här som sa: ”Ungdomlig energi döljer bristen på kunskap, erfarenhet och medlidande”. Vad för forsvar har de? Lycka till – det angår oss med.

   Gilla

 10. […] zu einger größeren Resistenz gegen Antibiotika bei, weil sie das Antibiotikum NptII enthalten. Quelle – källa – source    […]

  Gilla

 11. Robban skriver:

  Wow, är de medvetna att de är med och mördar oss alla…?

  Gilla

 12. Anders Rydén skriver:

  Antag att man har en gröda som är genetiskt identiskt och spridd över en stor del av världen, antag sedan att den blir angripen av en svamp.
  Om det händer skulle det bli en global katastrof.
  Soja och spannmål är globala basfödor inte bara för människor utan även våra lantbruksdjur. skulle till exempel GMO sojan bli utslagen ett år kommer vi, minst sagt, ha ett problem.
  Det värsta är att det har hänt, och det var på Irland mellan 1846-52 blev potatisen angripen och folket svalt ihjäl.
  Tyvärr verkar det som att vi inte har lärt oss den läxan att bara lita på en gröda.
  Dessutom hur jäkla smart är det att låta, bland annat, ett företag som bevisligen enbart har kunnat existera med hjälp av staten USA, med dess imperialismbyggande skall tillåtas att ÄGA vår mat.

  Gilla

 13. Paul Rimmerfors skriver:

  Fruktansvärt allvarligt! Det är sorgligt att konstatera att i de flesta partier är det ungdomsförbunden som går i spetsen för att minska levnadsutrymmet på jorden. Kärnkraftsutbyggnad (kapacitetsökning och nybyggnation), giftspridning, NATO-anslutning, GMO. Ungdomlig energi döljer bristen på kunskap, erfarenhet och medlidande. Bra Rune att du borrar i denna totala galenskap!

  Gilla

 14. Anne Ringborg skriver:

  Tack Rune fr detta hemska meddelande. Tack vare dig s r jag underrttad. Nu har jag frskt vidarebefordradetta, men den funktionen kan jag tyvrr inte hitta p minnya dator. Flera miljpartister r s pass initierade att de frstr, att detta r ett fruktansvrt attentat mot liv p vrjord . . men monstren finns mittibland oss! med inte alls glad hlsning Anne Date: Tue, 9 Apr 2013 06:42:05 +0000 To: anne.ringborg@hotmail.com

  Gilla

 15. smabrukartanten skriver:

  Som jag nog har skrivit i fler kommentarer förut så är det ju så att som ung är man mera lättpåverkad och tänker kanske inte en vända till innan man tar ställning till något nytt. Detta vet kemijättarna mycket väl därför sätter de in sin lobbyverksamhet gentemot de unga lantbrukarna, och se det ger resultat!! Den dag när dessa entusiaster kommer till insikt så är det förmodligen för sent, då är dessa konstgjorda växter redan spridda i naturen med vilka följder vet ingen idag. Dessutom är man låst med mycket restriktiva slavkontrakt till respektive bolag som ju äger själva utsädet.
  Man binder således ”ris på egen rygg”. Om detta med GMO hade varit något nödvändigt för vår överlevnad så kanske man hade varit beredd att ta vissa risker, men så är det inte det finns goda alternativ som fungerar bra mycket bättre. Växter som dessutom är knutna till de platser där de är framtagna och som genom sin anpassning till ort o ställe är tåliga där de ska vara. GMO växterna är steriotypa o har ingen anpassning till olika klimat världen över. Därför går det snett på många odlingar också. Indiska bomullsodlare är ett exempel. Det finns idag en övertro på att tekniken ska lösa alla problem som vi människor har skapat åt oss själva. Detta är en form av hybris. Att vi här i Sverige ska behöva göra om alla misstag som har gjorts i USA o Sydamerika är som vanligt en fråga om att inte ta reda på hela sanningen innan man tar ett så pass viktigt beslut. Att kemijättarna mörkar med att det finns problem eller att det skulle finnas enkla lösningar på dessa, det kan man ju förstå!! Detta är en mycket oroande utveckling för framtiden.

  Gilla

 16. Britt Ingegärd Jakobsson skriver:

  Humlornas överlevnad är ett måste för mänsklighetens överlevnad. Hur tänker dessa ungdomar? Har skolan missat att öva dem i kritisk reflektion? Det måste väl finnas någon motkraft inom LRF?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: