Vitlöken sticker och sättpotatisen ligger på groning

IMG_5407
Knappt har tjälen som gick djupt i nord försvunnit förrän vitlöken sticker upp sin modiga nos. Trots en lång och hård vårvinter, även sedan snön smält, med ned till 10-15 minusgrader på nätterna så tittar den uppkäftigt och optimistiskt upp i grönsakslandet och ger en ilning av glädje i odlarnerven.
Har tidigare skrivit om att tomat- och paprikaplantor är tvååriga om de får stå i rumsvärme under vintern. Efter den den långa vintern ser det ut så här i vårt köksfönster. De små tomatplantorna till höger som också redan blommar är skott från det stora plantan. Krukan i mitten är citrontimjan som delar med sig av sin fina smak oberende av årstid.
Potatisen ligger på groning. Nu hoppas vi att jorden ska reda sig så midsommar potatisen enligt tradition kan sättas på 1 maj. Att ekoodla lite eller mycket till hushållet är en politisk handling. Varje potatis, varje lök, varje tugga man kan snyta det giftiga kemikaliserade agroindustriella komplexet på känns rätt och uppmuntrande.
Att odla ger perspektiv på tillvaron samtidigt som växterna ger postiv kraft att bekämpa alla de galenskaper, som människor som glömt sitt ursprung och kommit för långt bort från jorden, hittar på.
Jord under naglarna är den bästa medicinen mot det växande offentliga storhetsvansinnet som främst kännetecknas av att vi människor tror oss stå över alla naturlagar, kan leka Gud och även genmanipulera själva skapelsen utan negativa konsekvenser för framtiden.
Rune Lanestrand

7 Responses to Vitlöken sticker och sättpotatisen ligger på groning

 1. Antebror Westin skriver:

  Går det att få tag på långstråigt korn? Det kortstråiga utsädet som säljs är ju helt onödigt att så då ogräset växer ner det om man inte har behandlat med Roundup.
  Hur ska man göra för att slippa Monsanto?????

  Gilla

 2. Annica Ericson skriver:

  Hej Rune! Skönt att se att du hinner njuta lite mellan alla morrande inlägg om hur det står till i världen! Det är dig väl unt! Kan bidra med ett vårtecken från Falun: Hörde och såg storlom i morse vid sjön Runns strand, mäktigt! Skulle dock vilja ha en reflektion från dig hur ser du på alla varningar om att bina mår så dåligt?

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  För den som vill börja odla men inte har så stor erfarenhet så finns mycket matnyttigt att hämta i tidningen Åter http://www.alternativ.nu/shop/item_list.php?action=tidning och dess hemsida Alternativ.nu

  Gilla

 4. Anders Rydén skriver:

  Hej Rune,
  Har du tips på bra odlingsböcker?
  Främst täckodling, eftersom jag har god tillgång på sågspån och löv, jag har hört att de växer på träd 😉
  Jag har precis läst Masanobu fukuokas one straw revolution, jag vet, enligt mig är han inte särskilt ”jordnära” men det var en jäkligt underhållande bok. Dessutom anser jag att det är viktigt att lyssna på sådarna som har en annan åsikt.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Vi har också haft problem med mögel på gul och röd lök de senaste två tre åren. Möjligen för mycket näring. Nu gör vi ett nytt försök på ogödslad jord. Det kommer också ner mycket kväve med regnet.
  En helt annan sak. Får Eskil Erlandsson med sitt storskaliga oljedrogade industrijordbruk, Monsanto och co med sina patenter fortsätta att utrota gamla fina sorter så blir det köksväxtodlingen som kommer att rädda vårt arv av omistliga värdeväxter utan GMO.

  Gilla

 6. smabrukartanten skriver:

  Varje vår så hoppas man igen! Trots att det som i mitt fall inte gick så bra med en del av mina grönsaker förra året. En del saker ska jag skippa i år bl a gul lök som har slagit fel två år i rad nu. Men lite morötter av olika slag o tomater bönor olika sallader dill förstås. Och potatis av lite olika sorter. sen har jag lite vinbär mina buskar är gamla men en del bär blir det dock. Lingon o blåbär vilt o lamm. Griskött från goda vänners utegrisar. Så kommer man en bit på vägen att förse sig själv. Det känns alltid skönt när man är i mataffären o kan tänka att det där har jag själv hemma!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: