Lobbyisterna hotar demokratin och ödelägger politikens rykte

Lydmedia förenekar sig aldrig. Efter alla skandaler med ministrar, statsekreterare och riksdagsmän som blivit lobbyister, presenteras detta motbjudande fenomen som en i nyhet i dagens nyhetsflöde. Bla refereras till en artikel i Aftonbladet som betraktar sitt reportage som ”avslöjande”.
Vad Aftonbladet inte skriver om är att de höga politikerna går till storföretag och riskkaptalbolag som bidrar till monopolisering och minskad konkurrens. Försämringar för folket helt enkelt. Hela branchen blir därför ett hot mot demokratin då de får politikerna att gå emot även breda folkopinioner.
Det är genom lobbyisternas osunda politiska verkamhet som vi fått privatiseringar av skola, vård, bilprovningen, apoteken mm och en lagstiftning som alltmer anpassas till de transnationella företagens marknader och intressen. Det är också dessa företag som tar över den offentliga verksamheten och gör stora vinster på våra skattepengar. Småföretagare, mijöföreträdare och ideela sammasnlutningar som inte har råd med lobbyister får på alla områden svårt att hävda sig överhuvudtaget i dagens samhälle.
Alla tvingas tjänat sina nya herrar som blir allt mäktigare, fräckare och mer hänsynslösa. Därför skriver AB inte om hur lobbyisterna ensidigt gynnar storföretagen. Fack och personal körs över så det ryker på den monopoliserade marknaden.
Schibsted och Aftonbladet är vid sidan av Bonnierkoncernen skräckexempel på monopolisering av mediemarknaden. Schibsted äger i Sverige förutom Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Metro och ett tjugotal tidningar, tidskrifter,förlag film, radio tv etcetera. I Norge också några av de största drakarna, Verdens Gang, Aftenposten, Stavanger Aftenblad och 15 till.
Folkliga opinioner har oerhört svårt att hävda sig mot dessa hänsynslösa drakar som har samma intresse; att skapa bästa möjliga marknade för alla de företag de äger och driver vid sidan av sin publicisistiska marknad.
Detta är förödande för demokratin då dessa företag som högstämt talar om ett ha ett samhällsuppdrag och att de driver oberoende journalistisk verksamhet i praktien främst bildar opinion för de mest farliga och kortsiktiga politiska beslut som gynnar deras stora aktieportfölj i andra storföretag. Schibsted har tex verksamhet i 51 länder.
Rune Lanestrand
svd dn sr svd

10 Responses to Lobbyisterna hotar demokratin och ödelägger politikens rykte

 1. Anders Rydén skriver:

  Staten och kapitalet sitter i samma båt, sjöng blå tåget en gång i tiden. Det är ingen nyhet precis sedan Wallenberg och Erlander styrde den privata och den offentliga sektorn var för sig.
  Men du måste erkänna att det är lite magstarkt att påstå att politikerna är tvingade att tjäna industrin. Snarare är det så att systemet är riggat så att politikerna har skaffat sig en karriärväg efter sitt uppdrag. Dessutom finns det flera sätt än just via industrin för att bedriva lobbying. Kolla själv var många före detta vänster- och miljöpartister har tagit vägen.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Vem påstår ”att politikerna är tvingade tjäna industrin”?

   Gilla

   • Anders Rydén skriver:

    Jag läste lite fel, det stod ”alla tvingas tjäna de nya herrarna” i början av fjärde stycket. Jag antar att du menade att vi är spikrakt på väg mot ett mer uppenbart korporativistiskt styre i landet.
    Angående folkliga opinioner och att de har svårt att hävda sig.
    Är inte de redan köpta via politikerna, vi kan till exempel ta LRF eller naturskyddsföreningen, är de självständiga?
    Den sista riktiga folkliga spontana opinionen jag kommer ihåg var en kvinna som startade en kampanj mot Socialdemokraternas nedskärningar i början av nittiotalet. Hon fick en anställning i ”rörelsen” sedan lugnade hon ner sig. Tyvärr kommer jag inte ihåg hennes namn kanske det är någon här som minns?

    Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  När Göran Persson bet huvudet av skammen (om han nu kände någon) och gick direkt till ett moderat lobbyföretag brast alla politiskt/moraliska fördämningar.

  Gilla

  • Anders Rydén skriver:

   Eller Björn Rosengren, den ene skaffar sig ett slott den andra en herrgård. Undrar vad Hjalmar Branting hade sagt om det?

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Anders, just vad jag menar. Korporativismen breder ut sig lavinartad och motkrafterna saknas. Men de har alltid uppstått så jag försöker vara optimistisk. Problemet är att så många i samtliga partier sväljer förräderiet bara för att de vill sitta kvar vid köttgrytorna. Slopande av partistödet och de höga arvoden till heltidspolitiker skulle säkert sanera bort en hel del ryggdunkare och arvodesjagare.

    Gilla

   • Anders Rydén skriver:

    Det låter som ett bra förslag Rune. Undrar hur det förslaget kommer att tas emot i riksdagen?
    Tyvärr har vi ingen vettig motvikt mot vår lagstiftande församling.
    Om vi liknar landets demokratiska system vid ett äppelträd, så är min uppfattning att den behöver en kraftig beskärning innan det är försent.
    Att den alltid uppstår kan kanske bero på något som kallas oligarkins järnlag http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Oligarkins_j%C3%A4rnlag
    Det är helt enkelt inbyggt i systemet, så fort en organisation bygger på en struktur som är pyramidformad blir det så här förr eller senare.

    Gilla

 3. Britt Ingegärd Jakobsson skriver:

  Tidningen ETC, f n samhällskritisk veckotidning jobbar på att försöka bli dagstidning. Där skriver Maria-Pia Boethius och andra klarsynta och modiga journalister som inte får plats på de stora drakarna.
  Fria Tidningen är också ett ljus i mörkret men når inte så många. Jag slutade prenumerera på den för jag blev sur över deras ovilja att skriva och totala okunnighet om Palme-mordet. Nu tror jag jag ska sluta tjura och komma igen bara för att få någon vettig motvikt mot DN och Länstidningen Östersund. Proletären har jag trots att jag är miljöpartist. Den borrar envist vidare med polisspåret, vilket är hedervärt.
  Margot Wallström gick till ett lotteri, lite otippat men man får aldrig sluta förvåna sig över hur konstiga politiker är. De verkar tyvärr vara lite mindre vidsynta och mer egoistiska än gemene man???

  Gilla

  • smabrukartanten skriver:

   De lever i det blå!! Ett fall ner i vanliga människors vardag vore nog en bra erfarenhet för många av de broileruppfödda politikerna som sitter i regering o riksdag nuförtiden!

   Gilla

 4. tillfalligheter skriver:

  Vapenindustrin har kidnappat demokratin i USA var det någon som skrev. Industrin har kidnappat demokratin i vårt land, inte bara den utan även den fria forskningen. Därför har vi idag energisutskott i KVA som säger att Sverige måste ha kärnkraft!
  S. David Freeman finnsopå youtube: Kill Nuclear Power before it Kills Us! Han tycker heller inte om idén med att sopa avfall under mattan, dvs KBS3, Onakalo och Studsviks hantering med utspädning och spridning, med stöd av IAEA och SSM som friklassar radioaktiva material. FN verkar också vara kidnappat idag, det var ju en fredsorganisation de första åren! Nu stöder FB genom IAEA kärnkraftens spridning, som hotar allt liv på jorden, sakta men oundvikligt om de får hålla på tills reaktorerna går sönder. Plutonium i miljön är oerhört farligt. Diana skrev detta!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: