Ny EU-lag kriminaliserar all odling med eget utsäde

Detta är ingen dåligt politiskt skämt. Men nu har Monsanto och de stora GMO-företagens lobbyister lyckatsd sälja in förslag till en ny EU-lag, som, avser att kriminalisera all odling med eget utsäde, rötter, knölar, fröer, sticklingar eller delande av plantor.
Lagtexten omfattar alla växter och all odling, såväl professionella bönder, småbrukare, hobbyodlare och privatpersoner.
På samma sätt som när EU för några år sedan kom med den avskydda Frölagen som försvarades av jordbruksminister Eskil Erlandsson kan vi troligen inte räkna med något stöd från regeringen heller i den här frågan. Och inte från LRF som är för GMO-grödor och inte heller protesterade mot den tidgare Frölagen.
Frölagen gjorde det omöjligt för de små fröfirmorna att ha råd att hålla äldre, för klimatet anpassade, frösorter. Och de stora har inget intresse att bevara vårt omistligt odlararv.
Frölagen kompletteras med ett EU-omfattande förbud mot odling och uppdrivning av växter med allt annat än centralt registrerat utsäde. Detta förbud innefattar också skogsbruket, och som lagtexten är skriven blir man också kriminell om en planta, träd eller växt förökar sig själv naturligt.
Parallellt med att lagen arbetas fram planeras också för en ny EU-myndighet som ska tillse att lagens implementeras (som det heter på byråkratspråk) av medlemsländerna.
Alla krafter måste nu sättas in för att stoppa detta kvalificerade vansinne.
Rune Lanestrand

59 Responses to Ny EU-lag kriminaliserar all odling med eget utsäde

 1. Claes Hedberg skriver:

  http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/utsadeochsorter/forslagomnyaeuregler/fragorochsvaromnyareglerkringutsadeochplantor.4.2ae27f0513e7888ce2280008619.html

  Det behövs källgranskning och källkritik. Se länken ovan för mer information som säger emot mycket av det som påstås här.

  Gilla

  • Kondis skriver:

   Informationen som där finns, bekräftar vad som sägs i artikeln på denna sidan. Tyvärr.

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Men dessvärre finns det en armada av tjänstvilliga personer oftast i hög ställning som vill försvara EU-byråkratin som styrs av de stora bolagen. De vill på alla sätt försöker förhindra småskalighet och självförsörjning som de inte kommer åt att suga ut.
    Så fungerar EU-systemet som styrs av de transnationella företagens 15 000 lobbyister i Bryssel.

    Gilla

   • Måtte min högsta önskan nån gång gå i uppfyllelse: EU havererar på sin egen omöjlighet och går under med man och allt!! Jag är så trött på såna konstellationer som bara finns för att hålla en massa sysslolösa byråkrater med papper att vända på!

    Gilla

 2. Anonym skriver:

  Hej,

  Fann precis det här lilla reportaget på Facebook.

  Vad tror ni?

  Klimat
  Djur & natur
  Energi
  Transporter
  Alla nyheter

  Felaktigheter om ny frö-lag florerar på nätet
  Tisdagen den 21 maj 2013, kl. 17.14
  Foto: Ude

  De senaste veckorna har en nyhet om att allt eget utsäde av fröer som inte re­gi­stre­rats ska bli olagligt cir­ku­le­rat i bloggo­sfä­ren. Enligt ryktet skulle även hob­byod­la­re som sår på sin tomt med ej godkända fröer begå en kriminell handling. Många av upp­gif­ter­na som cir­ku­le­rat är dock felaktiga.

  Enligt de in­ter­net-ryk­ten som cir­ku­le­rar vill EU-kom­mis­sio­nen re­gi­stre­ra alla fröer som används för att undvika att dåligt frö­ma­te­ri­al sprids. En sådan lag skulle såklart slå hårt mot mång­fal­den i jord­bru­ket och drabba massor med hob­byod­la­re. Den frö-lag som nu dis­ku­te­ras i EU föreslår dock inte att privata odlare ska tvingas re­gi­stre­ra sina ovanliga fröer. EU-kom­mis­sio­nen skriver i sitt press­med­de­lan­de att privata odlare inte kommer påverkas av lag­stift­ning­en. Mindre företag kommer också att kunna komma undan det mesta av krånglet genom att re­gi­stre­ra ovanliga fröer som ”nisch-ma­te­ri­al” och därmed slippa att re­gi­stre­ra fröet. Su­permil­jö­blog­gen har varit i kontakt med politiker och sak­kun­ni­ga som jobbar med frågan som bekräftat den här bilden.

  För­vir­ring­en som uppstått tycks bero på att olika bloggare har använt sig av ett tidigare utkast på lag­för­slag som inte längre är aktuellt som källa. Att det cir­ku­le­rat felaktiga uppgifter betyder dock inte att lagen är klockren. Man kan till exempel hävda att un­dan­ta­gen för små företag borde vara större eller omfatta fler. Men oron för att du ska bli brotts­stämp­lad för att du sår din egna frö­va­ri­ant på gården är obefogad.

  Etiketter: Biologisk mångfald | Jordbruk

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det finns fortfarande personer som inte insett hur EU-snaran dras åt där enfald ersätter mångfald. Allt för att gynna storbolagen. Man har backat lite men var så säker på att de kommer tillbaka med ännu fler lagar och förordningar för att begränsa självförsörjning och småskalighet.

   Gilla

 3. Jonny Öhman skriver:

  Att bli politiker i dagen sverige kan likställas med att bli är nog ingen nyhet. När man frågar ungdommar om deras framtida karriär kan man ibland få svaret, jag vill bli kändis. Ett parti måste innefatta människor som har både blidning och utbildning och inte som idag, en snabbkurs i kändisskap.

  Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  En slags jämlikhetslag. Alla människor och djur ska äta förgiftade grödor. Ingen ska komma undan, detta medelst lag och ordning, organiserade massmord kan genomföras mer eller mindre snabbt. Sjukdomar. Missbildnigar. Apokalypsen kommer välkomnas som en befrielse.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja nu trimmas alla giftsprutor runt om i landet. Rymddräkter och gasmask plockas fram. I synnerhet på godsen och de stora slättjordbruken med sin utarmande och förgiftande monokultur. Småbrukarna hukar i skogsbrynen och oroar sig för sina bin.

   Gilla

 5. edlerpress skriver:

  Undantag för ”nisch-sorter” i artkel 27:
  ”Plant reproductive material which is made available on the market only in limited quantities by small producers (“niche market plant reproductive material”) should be exempted from the requirement of belonging to a registered variety. That derogation is necessary to prevent undue constraints to the making available on the market of plant reproductive material, which is of lesser commercial interest, but is important for the maintenance of genetic diversity. However, it should be ensured that that derogation is not regularly used by a wide range of professional operators and it is only used by professional operators which cannot afford the costs and administrative burden of variety registration. This is important to avoid abuses of that derogation and to ensure the application of the rules of this Regulation. Therefore, niche market material should only be made available on the market by professional operators employing a small number of persons and with a small annual turnover.”

  Gilla

 6. Hans Wirgård skriver:

  Det enda positiva med EU, är väl att det i viss mån hindrat Europas länder att börja slåss emot varandra igen, genom att ledamöterna står och dunkar varandra på ryggen. Något annat har inte visat sig vara till godo…

  Gilla

 7. Hans Wirgård skriver:

  Varför tar inte TV upp dessa stora nyheter som drabbar oss alla ? Skall återigen de stora frö- bolagen med EU:s hjälp försöka förbjuda normal fröanvändning. Katastrof, inte minst för våra barns framtid !
  Dessa penningfrossande storbolag jobbar hårt på att förbjuda sunt förnuft och dessutom fritt få använda giftiga bekämpningsmedel.
  Va, – är vi åter fångade av bolag med maffiafasoner ??? – Hoppas alla opponerar sig emot dessa vandaler ! Politikerna ser till att vi inte vill rösta på någon av deras partier nästa val !
  Hans och BrittMarie Wirgård

  Gilla

 8. Lotta skriver:

  Totalt sjukt! Bli det krig i Sverige så svälter hela vår befolkning ihjäl !
  A och O är att ett land har jordbruk för och föda sin befolkning vid ev. Konflikt!
  ÄR DET INGEN SOM TÄNKER LÄNGRE?

  Gilla

 9. RB skriver:

  Jag såg att denna lag var på gång, men är lite osäker på innebörden. Är det så att det är ”EU-certifieringen” som är nyckel här, och att om denna genomförs för en växtart, var och en har rätt att göra vad man vill med denna växtart? Jag kan t.ex göra vad jag vill med gul lök och morot (eller nåt annat trivialt exempel) eftersom någon med 100% säkerhet ser till att dessa blir certifierade.

  Och att problemet i så fall har att göra med mycket ovanliga arter, där ingen i hela Europa kan bekosta certifieringen?

  Eller är det leverantören av frö som certifieras, dvs det är inte ”one time only” för en viss art, utan en kontinuerlig process. I så fall låter det ju helknäppt.

  RB

  Gilla

 10. Rune Lanestrand skriver:

  Så här tolkar Cornucopia kommissionens lagförslag som nu ligger på EU-parlamentets bord.
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/05/ny-eu-lag-kriminaliserar-all-odling-med.html

  Gilla

 11. lazarus skriver:

  Ja, vad kan man vänta sig från fasciststaten EU och de svenska ryggradslösa politikerna som säljer ut sina egna medborgare för att rädda sitt eget och bankernas skinn. Bura in dem allihop de är ju totalt sinnessjuka.

  Gilla

 12. Maarit Hurri skriver:

  Du, Småbrukartanten! Jag snor dina ord rakt av och kopierar dessa på mina sidor! För du har helt rätt!

  Gilla

 13. R Ericsson skriver:

  EU styrs av frimurare

  Gilla

 14. Ragnhild Olsson skriver:

  Lägg mer energi på att kriminalisera t ex. sex med djur, våldtäktsmän, pedofiler osv!!!!!!!

  Gilla

 15. Ragnhild Olsson skriver:

  Detta
  a är helt sjukt och måste bara stoppas!!!

  Gilla

 16. Josef Boberg skriver:

  EU-projektet är ett eländes elände – som jag ser det. Ingående i sak om vad jag grundar det på HÄR.

  Gilla

 17. Irene A skriver:

  Jag har försökt läsa utkastet till lagtexter och vad jag kommer fram till är att de föreslagna reglerna redan finns, och detta är ett förslag som går ut på att samla ett dussin av de redan tidigare införda lagarna under en och gemensam rubrik. Rätta mig nu om jag har fel!!

  Så vad är det man ska uppmana parlamentarikerna till? Att säga nej till ett förtydligande av reglerna? Men varför alls tjafsa med EU och ställa upp på deras spelregler? Jag skulle hellre satsa på ett utträde – och en union med Norge så att våra egna korkade politiker inte får all makt…

  Gilla

 18. frö-galenskap | skriver:

  […] runelanestrand.wordpress.com – Ny EU-lag kriminaliserar all odling med eget utsäde […]

  Gilla

 19. puttelina skriver:

  GMO-fri mjlk och kyckling r hotad Debatt Publicerad: 2013-04-18 16:16

  *Produkter fria frn* genetiskt modifierade organismer (GMO) r i Sverige r ett minne blott om ungdomarna i Lantbrukarnas riksfrbund (LRF) fr som de vill. Vid LRF-Ungdomens riksstmma valdes Sara Helgstrand in som ny ledamot i styrelsen. Hon arbetar bland annat fr DuPont, vrldens strsta kemifretag med ste i USA. DuPont r en gigant p GMO och var redan 1999 det strsta utsdesfretaget med 60 procent av marknaden fr genmanipulerat utsde av majs och soja. Strre n Monsanto, Syngenta, BASF och Bayer. DuPont har patent p en rad utsdessorter som odlarna dyrt fr betala fr att f kpa.

  *Sara Helgstrands anknytning* till DuPont gjorde mig intresserad av vad stmman behandlade fr frgor. Jag upptckte till min frskrckelse att LRF-ungdomarna p Gotland motionerade om att den branschverenskommelse som finns i dag mot import av GMO-foder skulle tas bort. Man yrkade p att deras riksstyrelse med kraft ska jobba fr att kraven p GMO-fritt foder snarast stryks i branschverenskommelsen. LRF-Ungdomens riksstyrelse tillstyrker motionen och att den ven ska g vidare till LRF:s riksstmma. LRF r i grunden positiv till GMO, liksom jordbruksminister Eskil Erlandsson och en majoritet av riksdagen. S nu r det upp till alla som vill kunna ta GMO-fritt i framtiden att agera och ta kontakt med makthavare i olika lger. Drfr har jag skrivit dessa rader. Fr att visa hur allvarligt lget r nr de unga jordbrukarna lter som frsljare fr giftindustrin. Verkligen allvarligt och ledsamt minst sagt.

  *Hromret gjorde* ngra medlemmar i LRF-Ungdomen en studieresa till USA. P deras hemsida rapporterar dvarande ordfranden John Enander: Under fyra intensiva dagar i lika mnga delstater trffade vi odlare, odlarorganisationer, och fretag (ja, Monsanto var ett av dem) som sljer och driver utvecklingen av grdor med genmodifierade egenskaper. Saligheten ver teknikens mjligheter var, kan man sga av en stigande skala i den ordning jag ovan nmnde de olika aktrerna. Av dem vi mtte var det ingen som ifrgasatte en enda del av tekniken. Samma r motionerade John Enander till LRF-stmman om kade frsksodlingar av GMO-grdor i Sverige. Nu undrar jag om detta var en mutresa som Monsanto bjd p? Det positiva stllningstagandet frn LRF-Ungdomens styrelse har dessvrre vckt branschorganisationerna till liv som nu tydligen vill g ifrn branschverenskommelsen och ppna upp fr GMO-foder ven till mjlkkor, grisar, kyckling och hns.

  *Det strsta hotet* med GMO-grdor frutom alla hlsorisker r den inbyggda gen dr vxten tillverkar sitt eget insektsgift som ddar humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vr utan ocks en Tyst sommar. I USA dr GMO-grdor har odlats ngra decennier p samma arealer r bi och humlor, insekter och fglar nstan helt utrotade. De flesta GMO-grdor bidrar dessutom till kad resistens mot antibiotika d de innehller en antibiotikagen (NptII).

  *Rune Lanestrand*, tidigare redaktr Smbrukaren

  Gilla

 20. Dan Uhrbom skriver:

  När det gäller fröer är det väl dags att göra en uppvaktning till regeringen, kanske en demosntration?

  Kanske läge att starta Småbrukarrörelsen II eller Nya Småbrukarrörelsen? Det blir säkert alla gamla medlemmar ganska snabbt och ändå fler om man breddar sig lite.

  Kolla http://www.Vaken.se eller OPPT

  Gilla

 21. Rune Lanestrand skriver:

  Många frågar, vad kan vi göra?
  Beslutet om det nya lagförslaget ska fattas i EU-parlamentet. Det bästa vi kan göra var och en av oss är att tillskriva de svenska ledamöterna i Europaparlamnetet och säga ifrån samtidgt som vi på alla fronter bildar opinion mot förslaget.
  Monsantos köpta dräng, kommissionären Tonie Berg som lagt fram förslaget om att kriminalisera användandet av egna fröer m m ska inte få igenom sitt galna förslag. Här är de svenska ledamöterna http://www.europarl.europa.eu/meps/sv/search.html?country=SE Klicka på namnet så kommer mailadressen upp till höger.

  Gilla

  • Thomas skriver:

   Om man söker så finner man att det är en global kampanj.
   Alltså inte bara inom EU!
   Amerikanska bönder har varnat sin europeiska kollegor i ett årtionde, men det tycks inte hjälpa.
   Åtminstone inte i Sverige.!
   Så här ligger bollen hos allmänheten, ty bönderna tycks inte fatta problemet!

   Gilla

 22. Eva Ivarsson skriver:

  Här skrivs så mycket bra men måste hänga på! Blir förskräckt över EU-s diktaturfasoner! Hur kommer det här eländet till stånd, vilka sitter med o beslutar- svenskar från vilket parti, från vilka näringslivsjättar? Känns som om utträde ur EU borde bli en tanke o då finns just nu bara ett parti (V) . Vad gör vi har vi vaknat? Vad det detta vi ville med EU ? Har hört noll om detta i media idag, bara en del på Twitter , VET man inte? Nu o.t. Inget smör till barnen i Forshaga skäms på vuxna utan logik , tur ungarna är stora nu annars blev jag en krigande förälder! Puh för alla stolligheter!

  Gilla

 23. smabrukartanten skriver:

  Som jag skrev på FB, Bryt mot såna idiotlagar!! Lagar som det inte finns någon sund mening med är det bara att ignorera. Gör alla det så blir man tvungen att ta bort dem. Det är inte tekniskt möjligt ens för EU-byråkrater att sätta hela eller åtminstone halva befolkningar i fängelse. Det är klart att vi ska ha så stor mångfald som möjligt även bland odlade växter. Alla sorter utom GMO förstås för de har ingen plats i naturen de är konstgjorda! Mångfalden är grunden till vår överlevnad. Det gör oss mindre sårbara om något skulle gå fel med någon art. Det tillstår inte kontorssittare i den byråkratiska världen att leka ”Gud fader”. De kan uppenbarligen alldeles för lite om hur naturen fungerar eftersom de gör allt för att utrota både växter människor o djur. I en sån värld där bolag som t ex Monsanto ska diktera villkoren finns inga vinnare! Det blir som efter ett totalt kärnvapenkrig, alla förlorar. Ibland undrar jag hur det står till med intelligensen hos dessa personer som sitter i styrande positioner. Är de mer förstörda av miljögifter än vanliga gräsrötter som ju verkar vara de enda som inser faran o galenskapen i såna beslut! Eller är det den gamla vanliga girigheten som är den riktiga orsaken!!!

  Gilla

 24. Rune Lanestrand skriver:

  Många undrar när lagen ska träda i kraft. EU-kommissionären Tonio Berg lade den 6 maj fram ett lagförslag om att förbjuda alla av EU icke godkända fröer och plantor meddelar Natural News. Den kallas Plant Reproductive Material Law och skall administreras av EU Plant Variety Agency. Förordet talar vackert om att bevara månfald och att skydda amatörsorterna. Men i beslutssatserna omfattar lagförslaget även privatpersoner och skogsbruket.

  Gilla

 25. Edward Ulfertz skriver:

  Bra förslag! Nu väntar jag bara på att Europol och Säpo kommer och plockar bort mina maskrosor ur gräsmattan.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Bara om du säger att du odlar maskrosor! De späda bladen är t ex goda i sallader och i nyttigt örtte. Rena medicinen. Dessutom väldigt granna att se på.

   Gilla

 26. Karl Donner skriver:

  Och om plantor förökar sig av sig själv på statligt ägd mark?

  Gilla

 27. tillfalligheter skriver:

  Det vore bättre att kriminalisera utrotning med kärnkraft. /av en tillfällighet Diana

  Gilla

 28. Britt Ingegärd Jakobsson skriver:

  Det första vi kan göra är att bli lagbrytare. Jag köper frö från Runåbergs fröer och tänker fortsätta att göra som jag vill. Skriva till MP-riksdagsmän. Vad mera?

  Gilla

  • Thomas skriver:

   Det ligger nu hos parlamentete i Bryssel.
   Man bör kontakata alla parlamnetsledamöter.

   En del ledamöter är ju för denna utveckling ty de tror att man därmed kan ordna billigare och mer mat…
   Det blir motsatsen, men det behöver ju knappast dessa som beslutar bekymra sig över för när bråket kommer så har de avgått med pension….
   Så det gäller att skämma ut dem direkt, ungefär som sossarnas helgon därnere, Margot, som lobbade redigt för GMO när hon var kommisionär….
   De måste får reda på att de riskerar att betraktas som förrädare pm de går in i detta med öppna ögon.!

   Gilla

 29. ingeborg skriver:

  Jag får regelbundet nyheter från Natural News. Jag översatte lite om detta med frön.

  EU är den nya kommunismen –makt utan gränser
  EU-kommissionen vill kriminalisera nästan alla frön och plantor som inte är statligt registrerade (NaturalNews)
  En ny lag som föreslagits av EU-kommissionen skulle göra det olagligt att ”odla, reproducera eller handla med” några vegetabiliska frön som inte har ”testats, godkänts och accepterats” av en ny EU-byråkrati som kallas ” EU Plant Variety Agency.”

  Denna lag vill ge staten ansvaret för praktiskt taget alla växter och frön. Hemträdgårdsmästare som odlar sina egna plantor från icke-reglerat utsäde skulle betraktas som brottslingar enligt denna lag. NaturalNews

  Vad är Codex Alimentarius?
  Läs mer på Vår stund i Sverige och Codex Alimentarius
  http://varstundisverige.blogspot.se/2012/02/codex-alimentarius-vad-ar-det.html

  Gilla

 30. Göran Keijser skriver:

  Om detta nu är sant, och blir verklighet. Då är det med stolthet jag kommelr att blir lagbrytare. Tänk att i kriminella kretsar bli i hågkomsten som den som odla sitt eget utsäde, sånt känns smickrande.
  Detta lagförslag är ytterligare ett skäl till att Sverige bör lämna EU.

  Gilla

  • Thomas skriver:

   Vi får inte låta det gå så långt att det blir kriminellt för då är det försent!!
   Ingen orkar ta striden i efterhand utan det är nu det gäller!!

   Gilla

 31. Rune Lanestrand skriver:

  På Jordbuskverkets (mitt namn på SJV) hemsida finns det galna förslaget på engelska. Byråkraterna hoppas väl att många inte förstår utan sväljer de fina formuleringar om hur bra det här förslaget är. Precis samma förledande text som när man med hela sin energi backade upp EU:s förödande Frölag. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/utsadeochsorter/eusbestammelser.4.4bdd0ace12e454f491d80001394.htm

  Gilla

 32. […] var en annan pirat, nämligen Rune Lanestrand som med sin bloggpost om saken fick mig uppmärksammad på denna motbjudande utveckling. För den som vill sätta sig in […]

  Gilla

 33. […] Han skriver att Monsanto och de stora GMO-företagens lobbyister har lyckats sälja in förslag till en ny EU-lag, som, avser att kriminalisera all odling med eget utsäde, rötter, knölar, fröer, sticklingar eller delande av plantor.Lagtexten omfattar alla växter och all odling, såväl professionella bönder, småbrukare, hobbyodlare och privatpersoner. Läs hans korta inlägg här. […]

  Gilla

 34. skvitt skriver:

  Detta visar med all önskvärd tydlighet att lag inte i första hand har med rättvisa att göra och bekämpandet av motsatsen. Lagar avspeglar istället varje samhälles maktstrukturer och bevarar dessa strukturer. Därmed är lagen även att maktinstrument i händerna på de som härskar i ett samhälle och riktat mot dem som dessa härskar över.

  Tack för ett bra inlägg. Min enda invändning är att jag inte hittar någon länk till din källa, men du kanske kan åtgärda det..

  /Skvitt

  Gilla

 35. xy skriver:

  var kan man läsa mer om denna lag?

  Gilla

  • Ebbe Hörman skriver:

   Nu är väl i allafall måttet rågat på galenskaper inom detta EU.Farhågorna besannas mer och mer om galenskaperna med denna union.Räkna inte med något nej från landsbygdsministern han sväljer allt som är till nackdel för Sverige.

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Eskil Erlandsson är slug också. Inte bara korkad. Han lyckades att splittra Förbundets Sverige Småbrukare sedan han knutit upp svansen på ordföranden Åke Karlsson som började fjäska för Erlandsson.
    I sin ruta i Småbrukaren övergick Karlsson från tidigare hård kritik till beröm. Han t o m skrev att Eskil Erlandsson är ödmjuk.
    Måttet var rågat när han skrev ett inställsamt brev till Erlandsson och bad om ursäkt för att jag skrev på ledarplats att Erlandsson var den sämsta jordbruksminister Sverige någonsin haft. Då tog jag min hatt och gick från redaktörsposten på Småbrukaren.
    Nu försöker visst Åke karlsson bli riksdagsman för landsbygdspartiet sedan han kört Småbrukarrörelsen närmast i bott.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: